Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
máte někdo zkušenosti s vyděděním potomka? řešíme toto ted s manželovou dcerou. Dlouhodobé spory vyústili ve slovní napadání vlastního otce, a našich společných dětí, výhružky skrze jejího otčíma at atd, celé toto trvá již několik let. Manžel se proto rozhodl k tomuto kroku ![]()
Co jsme četli, sepisuje se listina o vydědění. Ale zaujala mne věta, ŽE MŮŽE BÝT SEPSÁNA U NOTÁŘE, jinak může být sepsána vlastní rukou za přítomností dvou svědků? Já myslela, že toto musí být vždy sepsáno u notáře, aby to mělo skutečně právní hodnotu. Máte prosím někdo zkušenosti? Nebo lze sepsat a poté ověřit podpisy, ale já osobně si myslím, že je to pomocí notářského zápisu…
děkuji za rady.
@Petttruše teď jsou nové podmínky. Jinak ano, nemusí se sepisovat u notáře, ale pak bývá problém, že může být vydědění a pod, napadnuto a zbytečně se to celé protahuje. U notáře je jistota, že to má ofiko náležitosti a není to napadnutelné ![]()
Sepsat lze jako závěť, tedy vlastní rukou beze svědků, jinou formou se svědky, případně notářskou listinou, tam je jistota formální správnosti.
Napadnout lze její obsah vždy.
A k vydědění si můžeš počíst tady
http://business.center.cz/…st3h3d5.aspx#…
Bude asi stačit to sespat u právního zástupce (notář je zbytečně drahý), ale pozor, i když toto uděláte, neznamená to, že bude dcera zbavena svých zákonných dědických práv! Ale bude se oprávněností zabývat při řízení pozůstalosti soud a ten potom bude rozhodovat.
Navíc se od ledna měnil občanský zákoník, takže doporučuji navštívit advokáta a sepsat to s ním a u něj rovnou i uložit, protože bude vědět nové zákonné podmínky k tomuto právnímu úkonu.
Do toho ledna se mohlo „vydědit“ jen za určitých podmínek a ty byly přísně posuzovány, zda to tak opravdu bylo.
@Petttruše píše:
Ahoj,máte někdo zkušenosti s vyděděním potomka? řešíme toto ted s manželovou dcerou. Dlouhodobé spory vyústili ve slovní napadání vlastního otce, a našich společných dětí, výhružky skrze jejího otčíma at atd, celé toto trvá již několik let. Manžel se proto rozhodl k tomuto kroku
Co jsme četli, sepisuje se listina o vydědění. Ale zaujala mne věta, ŽE MŮŽE BÝT SEPSÁNA U NOTÁŘE, jinak může být sepsána vlastní rukou za přítomností dvou svědků? Já myslela, že toto musí být vždy sepsáno u notáře, aby to mělo skutečně právní hodnotu. Máte prosím někdo zkušenosti? Nebo lze sepsat a poté ověřit podpisy, ale já osobně si myslím, že je to pomocí notářského zápisu…
děkuji za rady.
Kolik let je dceři?
Podmínky o vydědění nepominutelného dědice zůstaly. Je třeba dokázat, že se nezajímá nebo že vede nezřízený život.
A pokud dcera zemře a zůstanou po ní potomci, museli byste je vydědit extra.
Příspěvek upraven 03.02.14 v 10:13
Prosim Te radit se o takové věci na Emiminu.. Ridte se podle NOZ, googli, vsude je hafo infa. Nebo se obratit na pravnika, ať to mate v pořádku.
@Adélky no ja teda nevim, teď jsme řešili neco podobného, a u notáře to stojí 1.500,– Kč a DPH, je-li plátcem, to si teda advokáti brali vždycky víc..
A pokud vím, tak do Centrální evidence závěti ukládá listiny take notář.. Tak mi to přijde jako větší jistota. ![]()
@Tdnka taky si myslím, já to pročítám, všude je stejný text..jj, notář bude jistota nebo rpávník. To se platí jednorázově a potom za nějaký „pronájem“ že je to někde uložený taky?? nebo jak to mám nazvat, ta listina je pak někde uložena že..?
Ještě tele.. Každopádně bych to řešila přes právníka, notáře..
@Petttruše píše:
@Tdnka taky si myslím, já to pročítám, všude je stejný text..jj, notář bude jistota nebo rpávník. To se platí jednorázově a potom za nějaký „pronájem“ že je to někde uložený taky?? nebo jak to mám nazvat, ta listina je pak někde uložena že..?
Platí se za to sepsání - ověření.
Řešíme něco podobného, právník nám řekl, že i když ji sepíšeme je vždy napadnutelná. Nakonec jsme to vyřešili tak, že muž nemá žádný movitý a nemovitý majetek, vše je napsáno na mě. Je to smutné, ale je to tak. ![]()
Taky radím právníka, dají se najít tací co berou cca 800/hod - což se stihne sepsat. Pokud tohle opravdu chcete učinit tak rozhodně ne doma sami dle svého výkladu práva které se navíc změnilo. Sama jsem zažila to, jak se na první pohled jasná výpověď ze zaměstnání může zvrtnou v nechutný boj (neb to postihlo majitelovo ego) a nebýt počátek u právníka tak je z toho problém.