Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Manželovo maminka měla vše, co měla sepsáno uložené u svého advokáta v úschově, když zemřela, tak se vše jen předalo notáři k dědickému řízení. Není tedy nutné mít to někde v nějakém registru
.
@paandatko tak barák je na mě, přesněji hypotéka a i vlastnictví, ale tak movité věci, ty máme napůl, získané v době manželství, to oddělovat
ale je to řešení, to jo. Ale třeba auto na muže je…no ono by se věci našly co jsou na něho. Pak dluh. Ten by dědit mohla, kdyby chtěla.
Tak notář, zajedeme tam.
@klarisk jj, doma ne. Mě jen zaujala ta věta, al easi by to nemělo tu právní hodnotu a jak píšeš, je pravda, byly by v tom chyby.
A jakto, že se dá napadnout i notářský zápis? Ona by něco zdědit měla ne?
@Petttruše platí se poplatek za sepsání notářského zápisu obsahujícího závěť či prohlášeni o vydědění (podle toho, co chcete) a pak myslím notářské komoře (což vybírá notář) za vedeni údajů o listině v te Evidenci, ale to nevim kolik, je to jednorázový poplatek.. Ja to proste brala tak, ze pokud notář projednává pro soud dědictví, bude taky on ten, kdo ma nejvíc zkušenosti s tim, co muze byt v listině o vydědění napadnutelne a ví jak na to. Ale jak píse paandatko : taky je možnost „neriskovat“ v budoucnu spor a vyřešit si majetkový poměry uz za života.
Ta úschova taky možná není povinná - je to jen jistota. Asi si to klidně můžeš vzít domů, jen pak doufat že se závěť najde nebo že jí nezničí ten, komu by se nehodila. A není lepší majetek prostě převést na tebe nebo děti a dceru tak obejít? Pokud za života člověk přepíše majetek - co já vím např. na souseda tak dědici nic nezmůžou…
@Petttruše závěť sepsaná vlastní rukou bez notáře má hodnotu závěti - ALE - stejně nelze vynechat zákoné dědice, jedině že ti by se dědictví zřekli, respektive by se vyjádřili v tom smyslu, že souhlasí se zněním závěti, notář nám pak závěť uznal.
@klarisk psal ajsem výše, že např. dům na mě je (hypotéka), ale tak spousty movitých věcí máme napůl…to by zase bylo nějaké majetkové vyrovnání ne? Kdybychom to chtěli právně oddělit čí je co…takže zase i tak právní úkon jako třeba ta listina o vydědění…ne?
zase by se mužovi nemuselo líbit, že se vše napíše na mě
sic eje to kvůli jeho dceři, al etak je to furt chlap… ![]()
Majetek na manžela (manželku) se převést nedá - je to zrušené, protože se s tím hodně čachrovalo (vyjímkou je pouze že byl nabyt jiným dědictvím). Na děti ano - jako dar.
Ale i tak se to jiné dítě, které je „ošizeno“ může bránit u soudu, teď to zrovna řeší soused. Ještě za života něco darovali jednomu synovi a ten druhý se v dědickém řízení samozřejmě soudně brání - a oprávněně, musejí teď prokazovat tisíc věcí, proč to tak udělali.
Vím, že na tohle se neptáš, ale fakt ti přijde v pořádku vydědit pubertální holku za to, že je drzá na otce a na nevlastní sourozence? To by musel být vyděděný každý druhý. Počkejte až vyroste z telecích let a pak řešte co s tím, když se bude dál chovat nevhodně. Stejně by vám vydědění z takovýchhle důvodů a za takovýchhle okolností nejspíš neprošlo a jenom tím uděláte v rodině ještě větší dusno.
@klarisk a kdyby se tam specifikovalo, že ji v případě smrti (bavíme se pouze stále teoreticky, nikdo neumírá), že ji např. odkazuje to a to? Jestli tedy platí stále, že něco by zdědit musela…? To ale poradí ten právník co…
@Petttruše píše:
@Tdnka taky si myslím, já to pročítám, všude je stejný text..jj, notář bude jistota nebo rpávník. To se platí jednorázově a potom za nějaký „pronájem“ že je to někde uložený taky?? nebo jak to mám nazvat, ta listina je pak někde uložena že..?
nicméně počítej s tím, že dcera závěť pravděpodobně napadne, bude dokládat, že se o usmíření snažila atd.
@Petttruše píše:
@klarisk a kdyby se tam specifikovalo, že ji v případě smrti (bavíme se pouze stále teoreticky, nikdo neumírá), že ji např. odkazuje to a to? Jestli tedy platí stále, že něco by zdědit musela…? To ale poradí ten právník co…
musí dostat alespoň půlku toho, co jí náleží (pokud nebude vyděděná)
nestačí napsat, že jí otec odkazuje staré škrpály a budete z toho venku ![]()
@Kassy @juchinka ptá se přímo manžel. S tímhle jsem já nepřišla. Po několika letech sporu, s tím prostě přišel. že tam půjde na 100% nevím, ale chce vědět, co a jak. Kdyby šel.
@juchinka no jo no, přeji Ti, a by jsi to nikdy nemusela řešit a nemusela poslouchat dítě svého muže, že tvoje děti jsou dementní a číst po nocích výhružné sms (jak já tak i muž) a každoročně řešit podvody s penězi, co na tebe vlastní dítě zkouší. A snad ti vlastní dítě nikdy nebude nadávat do zmrdů. Ani se nějak mužovi nedivím, ačkoliv vím, že je to jistá možná žárlivost, nenávsit, al ale tak…vše má své hranice.
@Bábrdl jak by to dokládala? To mi spíš můžeme doložit jak „milá“ byla ![]()
@Bábrdl píše:
musí dostat alespoň půlku toho, co jí náleží (pokud nebude vyděděná)
nestačí napsat, že jí otec odkazuje staré škrpály a budete z toho venku
Podle NOZ už jen čtvrtinu… taky bych šla touhle cestou, ta je na rozdíl od vydědění defacto nenapadnutelná.