Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No já si hlavně myslím, že v tom je hlavní ten papír od doktora.. Kdyby ne napsal takovou zprávu, tak by ředitelka neměla důvod a podklad vyloučit tvého syna..Takže na ředitelku byc nenadávala..Spíš bych ji třeba donesla jinou zprávu od jiného lekaře, že chlapeček je v pořádku, nci mu neni, prostě je v něčem pomalejší.. každé dítě je jiné..
@kvaček já jsem to vše ředitelce řekla, co nám řekl neurolog i psychiatrička. Ale vůbec mi na to nic neřekla, pro ní byla důležitá pouze jen zpráva od psycholožky, protože školka spolupracuje s psychologama a ne s doktorama.. Řekla jsem jí, že podle doktorů Honzík autista není, že to spíš vypadá na ADHD. Ale nějak jí to nezajjímalo. A tak jsem volala naší dětské psychiatričce, zda by mě a nebo paní ředitelce poslala zprávu a ona, že takové zprávy neposílá a poslat nemůže, že zprávy pouze posílá doktorům. Takže asi tak..
U paní ředitelky bylo očividně vidět, že se chtěla zbavit „trochu problematičtějšího kusu“ a nahradit ho „normálním kusem“. Ale že můj synek školku potřebuje jí bylo úplně jedno, jen si to chtěli usnadnit. Pořád jenom mluvila o tom, že mají ve školce moc dětí.
@kochaa já tě chápu, ale v dnešní době, co nemáš na papíře, tak nemáš..
Rozhodně to nemyslím zle.. např. já jsem měla operované koleno a ortoped mi řekl jenom sedavé zaměstnání..
Já jsem si našla po dlouhé době práci, snažila jsem se dva roky a štastná a prostě mě po 14 dnech poslaly na vstupní prohlídku a viděl větu, vhodné sedavé zaměstnání.. Vysvětlovala jsem mu, že, je myšleno stát celou směnu, nosit těžké věci, ale nepomohlo to, prostě je to napsané a hotovo.. Vstupní prohlídku zamítnul a já jsme myslela, že ho uškrtím, protože jsem věděla, že tu práci bych zvládla… stálo se tam jenom chvili
Takže takto nějak jsem to myslela, že prostě je škoda, že nemá v ruce i jiný papír, protože takto je ředitelka na koni, prostě pokaždé předloží tento papír a říkat si můžeš co chceš, když to nemáš doložené písemně..
Zakladatelko, nečetla jsem diskuzi, ale na Tvém místě bych se oficiálně proti rozhodnutí o vyloučení odvolala (stejně jako se odvolává v případě nepřijetí) a do odůvodnění napsala všechny argumenty. Jestli se nepletu, o odvolání rozhoduje zřizovatel
A jeslti se pletu, tak dej zřizovatele, předpokládám obec, do kopie toho odvolání. Držím palce!
@kochaa tak to je třeba naděje..
ono vím, že je to jiné v anonymní Praze, a na vesnici, kde se všichni znají. doufám, že najdete školku, která bude lepší. ![]()
Ahoj zakladatelko. Tvůj článek mě zaujal, protože sama pracuju v MŠ. My jsme ve školce měli skutečně problémové dítě, ale o jeho vyloučení jsme nikdy neuvažovali. Vím, že vyloučení dítěte ze školky není jednoduché a také to lze jen z určitých důvodů: Neplacení školného, nedocházení dítěte do školky po delší dobu, ale kázeňské problémy, ani problémy způsobené ADHDm nebo autismem do nich nepatří¨. Našla jsem článek, ve kterém má maminka podobný, ale snad ještě horší problém s vedením školy a celkovým přístupem školky ke svému dítěti a právník jí odpověděl toto:
cituji: Z hlediska právního mohu k vyloučení dítěte z mateřské školy uvést následující.
Předškolní vzdělávání je upraveno zejména školským zákonem (zák. č. 561/2004 Sb., v platném znění). § 34 cit. předpisu v odst. 3 stanoví, že ředitel mateřské školy rozhoduje o přijetí dítěte do mateřské školy, popřípadě o stanovení zkušebního pobytu dítěte, jehož délka nesmí přesáhnout 3 měsíce. Po uplynutí zkušebního pobytu může ředitel mateřské školy po předchozím písemném upozornění rozhodnout o ukončení předškolního vzdělávání, jestliže se dítě bez omluvy zákonného zástupce nepřetržitě neúčastní předškolního vzdělávání po dobu delší než dva týdny, zákonný zástupce závažným způsobem opakovaně narušuje provoz mateřské školy, ukončení doporučí v průběhu zkušebního pobytu dítěte lékař nebo školské poradenské zařízení, zákonný zástupce opakovaně neuhradí úplatu za vzdělávání v mateřské škole nebo úplatu za školní stravování ve stanoveném termínu a nedohodne s ředitelem jiný termín úhrady. Z jiných důvodů dítěte z mateřské školy vyloučit nelze. Vyloučení z uvedených důvodů je v kompetenci ředitele mateřské školy, ostatní rodiče do něj nemohou zasahovat.
Celý článek najdeš tady: http://www.aperio.cz/poradna/25216
Přeju hodně štěstí a nedej se! ![]()
@Krisťa81 no teda, díky za tvůj příspěvek. To je zajímavé, takže ředitelka opravdu neměla nárok na to, aby nás takto vyhodila? Momentálně mám za týden rodit druhé mimi, tak nemám sílu se s někym hádat a co se týče docházky, tak jsem s touto školkou skončila, nechci aby tam moje děti chodili.
Jinak peníze jsem v pohodě zavčas za vše zaplatila, malej tam prý nezlobil, nikomu neubližoval, ani já nedělala žádnej problém, jen ho brali za jiného, než jsou ostatní děti. A nedali mu šanci a čas se adaptovat. Je mi toto vše hrozně líto ![]()
Ale v tu chvíli, kdy nás ze školky vyloučili jsem neměla sílu bojovat, byla jsem z toho špatná, že bohužel Honzík je podle ostatních autista a taky mi bylo hrozně líto, že Honzík do té školky nemůže chodit, hrozně mu to prospívalo. Ale zároveň jsem byla špatná z přístupu té školky, takže jsem možná byla i ráda, že jsme si mohli zbalit věci a odejít. Ještě nyní je mi z toho párkrát do breku
Jsem ráda, že jsi mi toto napsala, zkusím se ještě poradit s mojí kámoškou-právničkou, jaký ona má na to názor a co si myslí, že bych mohla udělat. Ona sama tam dává svého synka a z přístupu té školky je také na větvy.
Natašo našemu bude ted 6 let… Taky lyzuje, ale my nebezkujeme uz jako 15 mesicni vysel neuveritelny kopec
. Ale tim jak vidim jeho „obratnost“ postupem veku, tak z nej zadny sampion nebude
. Ze zacatku to tak vypadalo, ale ta koordinace pohybu neni uplne bezva
.
Zakladatelko my resili neco podobneho, akorat s tim, ze ja skolce rekla jaky je, ze to s nim asi bude kapanku potiz, sami my rekli, ze se s tim nejak poperou. No pak zacali problemy, nemuzu to tady rozebirat uplne a taky to vypadalo nahnute, jenze my zadne papiry od dr. nemeli… hlavne ve trech letech je proste blbost zaskatulkovat dite… Kazde dite snasi nastup do skolky vselijak, nase dite neplakalo, takove ty sceny jako zazivaji rodice jsme nezazili, u ml. to bude asi horsi… ale svoji potrebu byt stredem pozornosti resil dosti sveraznym zpusobem,,, ktery jsme odstranili… Takze nejake vysetreni v PPP jsme sli az na zadost skolky.. Ted resime jeste nejaka vysetreni, ale to uz je vec nase a PPP a skolce do toho nic neni.
Takze suma sumarum asi zasadni chyba, ze jsi jim o tom psycho a neuro rikala… dopredu.. Je neco jineho pokud nastoupil jako prtatko anebo predskolak.
@Kla jojo, už vím, že to byla chyba, jen jsem nechtěla prostě nic tajit, když už na kontroly docházíme. Beru si z toho ponaučení.
Lidi jsou zlí, hlavně ti, které si nedokážou představit, jaké to je a ti, co jim v životě vše krásně vychází. Znám několik takových lidí. Někteří tvrdí, že pro malého toho děláme hrozně málo, že je to vše kvůli nám a že nejsme schopni s ním někam chodit.. A někteří tvrdí, že to zase moc vše řeším. Lidi se na tebe dívají zkrz prsty a jsou rádi, že tě mohou někde pomluvit
Ale já jsem přesvědčena, že se snažím pro malého udělat vše, co se dá a budu si za tím stát. Ale jsou i lidi, kteří stojí za mnou a chápou mě, díky jim za to ![]()
Ano, ve třech letech je pořád stále brzo dělat závěry a nelze říct přesná diagnóza, proto mám stále naději, že to nebude nic hrozného, ale vím, že vyloučení ze školky mu určitě nepomohlo..
@kochaa Já teď nevím, jestli jsi se někde v diskusi zmiňovala o tom, zda Ti ředitelka vystavila Rozhodnutí o vyloučení z MŠ. Poněvadž to musí. Nemůže Tvé dítě vyloučit jen slovně. A pokud to neudělala, je Tvůj syn stále právoplatně zapsán v jejich docházce. Jde mi jen o to, aby se ho z čisté pohodlnosti nezbavila, ale současně aby si ho nevedla ve stavu kvůli počtu žáků. Protože samozřejmě školka dostává peníze na provoz a na platy podle počtu žáků. To jen tak okrajově. Asi bych si to pohlídala a jak já se znám, dala bych jí najevo, že podmínky vyloučení z MŠ jsem si zjistila a že vím, že jednala protizákonně. Nicméně, kdyby něco povídala o tom, že si tam teda chlapce můžeš dávat dál, řekla bych jí, že už po těchto zkušennostech nemáš ani zájem, ani chuť dávat syna někam, kde víš, že jej nechtějí a kde takto nefér jednají s rodiči.
@Krisťa81 jojo, podepsala jsem papír o vyloučení, a dokonce mi i vrátili všechny peníze za školné i za ty dny, co tam byl. Manžel říkal, že tam rád dojde a vyřídí si to s ředitelkou, tak uvidíme ![]()
Ještě by mě zajímalo, jestli tam v tom papíře o vyloučení uvedla nějaký důvod. Měl by tam být uvedený paragraf, podle kterého se řídila.
@Krisťa81 prosimtě a jak by ten papír měl vypadat?? Je pravda, že jsem byla rozrušená a že si to možná přesně napamatuju, ale přímo papír : Rozhodnutí o vyloučení z MŠ to myslím nebyl. Bylo to něco jako, že byl přijatý, nějaký údaje k tomu a pod to ona napsala, že je vyloučený a já se k tomu podepsala, ale důvod tam určitě nenapsala.
Víš co, já Ti to přesně zjistím u známé ředitelky. My jsme nikdy dítě nevyučovali, tak nevím, jak přesně má vypadat, ale říkám si, že když je vydaný oficiální dekret Rozhodnutí o přijetí do MŠ, tak musí být i dekret Rozhodnutí o vyloučení. Já jsem teď na RD, ale v kontaktu s holkama a lidma ze školek jsem stále. Moje mamka taky učí ve školce, takže se poptám a dám ti vědět co nejdřív.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.