Vyhození z brigády - můžou?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
11.8.25 12:59
- Citovat
- Upravit
11.8.25 13:10
@Anonymní píše: Více
Nebyla to prý zakladatelka. ![]()
Směny si nebral ten brigádník, i když se k nim zavázal ve smlouvě. Budoucí brigádníci třeba budou chtít pracovat.
Proč zneužíváš anonym?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
11.8.25 16:36
Prace v retailu je osemetna a lide jsou pro ne kusy hadru bohuzel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
„zda zaměstnavatel mě může vyhodit ze dne na den za to, že celý měsíc jsem si nevzala ani jednu směnu“
Vyhazovu ze dne na den se říká okamžité zrušení a zákon tohle připuští jen v určitých případech - za prvé musí být okamžité zrušení sjednané ve smlouvě a za druhé to jde jen v případech, pokud jsi byl/a odsouzena pro úmyslný trestný čin, nebo pokud jsi porušil/a povinnosti zvlášť hrubým způsobem - v takovém případě ti ovšem musí nejdřív dát písemnou výtku, kterou musíš stvrdit podpisem. To co měla správně udělat je dát si výpověď s 15denní výpovědní dobou, během které by sis odpracoval/a rozvržené směny.
„A měl naplánovaný směny na další měsíc a ty mi všechny zrušila.“
Směny jsi měl/a naplánované na období (= měsíc), v takovém případě ti je zrušit může, ale nejpozději 3 dny před začátkem období § 74 ods. 2 ZP (lhůtu můžete mít ve smlouvě sjednanou i kratší, např. 1 den - to je nejkratší lhůta). Nikdy ti nemůže zrušit směny když už to období probíhá. Takže pokud jsou např. směny naplánované na celý červenec a 28. června ti ty směny zruší, pak porušila zákon.
Měla jsi právo ty směny odpracovat do chvíle, dokud by nebylo DPČ řádně ukončeno. A pokud by tě nenechala si je odpracovat, pak ti náleží odměna za překážku v práci. Doporučuju (pokud máš písemně potvrzené směny - SMSkou nebo vyfocený rozpis směn) nahlásit na inspektorát. Pomůžeš tím budoucím brigádníkům, co u nich budou pracovat.