Výhradní nebo střídavá péče pro děti 17 a 14 let?

20.11.21 12:50

Výhradní nebo střídavá péče pro děti 17 a 14 let?

Rozvádím se a jeden z důvodů rozvodu je, že se absolutně nejsem schopná domluvit s manželem na ničem. Sabotuje moje názory, ignoruje, zásadně říká a chce opak nebo slíbí a pak nesplní a když to připomenu, tvrdí, že nic neslíbil apod.

První stání se zaseklo na neschopnosti se domluvit na druhu péče (já tvrdila, že holky chtějí moji péči a rozšířený styk dle jejich rozhodnutí - a opravdu jsem se na tom dohodly, on tvrdil, že holky mu řekly, že chtějí střídavou péči). Já chci výhradní s rozšířeným stykem - dcery jsou velké a budou moct chodit k otci tehdy, kdy ony budou chtít. Myslím, že je už zbytečné jim diktovat, které dny kde budou! Při jednání o majetku chci, aby se manžel odstěhoval a já ho vyplatím, protože se nestaral ani o dům, do kterého šly veškeré peníze z darů a „dědictví“ mých rodičů a kde mají díky mně holky v podkroví poměrně nově své pokoje

Dcery souhlasí s tím, že já je budu mít v péči, pohlídám všechny platby, podpisy, přihlášky atd (manžel na to kašle) - tak to ostatně dělám většinou i teď. Dcery budou moct chodit za svým otcem kdykoli, kdy budou chtít nebo potřebovat.
Chci to tak, protože je problém od manžela vyškemrat korunu navíc, když jim něco drahého koupím, když platíme kroužky apod. Furt se mnou o všem diskutuje a hádá se a já už to prostě nechci zažívat. Pokud by se dalo, nechci s manželem vůbec komunikovat - dcery souhlasí s tím, že s ním prostě budou komunikovat ve svých záležitostech ony.

Manžel trvá na střídavé péči (vyhovuje mu asi, že mi nebude muset platit alimenty… já se postarám a on dá peníze „nad rámec“ jen tehdy, když to uzná). Holky manipuluje tím, že jim tvrdil, že když budou v mé péči, budou ho vídat jen jednou za 14 dní.
Pokusím se o tom s ním domluvit ještě před druhým stáním, aby holky nemusely vypovídat před soudem (je to pro ně stres) - a už teď se třesu při pomyšlení na to dohadování :-(.

Bojím se střídavé péče, že budě pokračovat v sabotážích a problémech (já budu vše zařizovat, on si s nimi bude jen „hrát“ a já od něj neuvidím ani korunu…) a že se stále budeme dohadovat a já z toho zase budu mít nervy hin :-(

Jak to máte vy v podobném případu? Jak to funguje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7228
20.11.21 13:09

@Jajajajajajaja nejde navrhnout, aby si soudce s dcerami promluvil v soukromí o samotě bez vás obou? Myslím, že to by problém dost vyřešilo…

Jinak situaci tedy nezávidím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.11.21 13:15
@welovefashion píše:
@Jajajajajajaja nejde navrhnout, aby si soudce s dcerami promluvil v soukromí o samotě bez vás obou? Myslím, že to by problém dost vyřešilo…Jinak situaci tedy nezávidím

Tak to navrhnul soudce. Bohužel mladší dcera je na tom psychicky dost špatně a je velmi ve stresu, že by tam musela jít. :-( Chci ji toho uchránit a chystám se na tu diskusi zítra (a ano, bude u ní jako svědek starší dcera, pokud bychom se na něčem dohodli a manžel si to pak rozmyslel a rozporovat…).

Příspěvek upraven 20.11.21 v 13:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jolka86
20.11.21 13:15
@Jajajajajajaja píše:
Rozvádím se a jeden z důvodů rozvodu je, že se absolutně nejsem schopná domluvit s manželem na ničem. Sabotuje moje názory, ignoruje, zásadně říká a chce opak nebo slíbí a pak nesplní a když to připomenu, tvrdí, že nic neslíbil apod.

První stání se zaseklo na neschopnosti se domluvit na druhu péče (já tvrdila, že holky chtějí moji péči a rozšířený styk dle jejich rozhodnutí - a opravdu jsem se na tom dohodly, on tvrdil, že holky mu řekly, že chtějí střídavou péči). Já chci výhradní s rozšířeným stykem - dcery jsou velké a budou moct chodit k otci tehdy, kdy ony budou chtít. Myslím, že je už zbytečné jim diktovat, které dny kde budou! Při jednání o majetku chci, aby se manžel odstěhoval a já ho vyplatím, protože se nestaral ani o dům, do kterého šly veškeré peníze z darů a „dědictví“ mých rodičů a kde mají díky mně holky v podkroví poměrně nově své pokoje

Dcery souhlasí s tím, že já je budu mít v péči, pohlídám všechny platby, podpisy, přihlášky atd (manžel na to kašle) - tak to ostatně dělám většinou i teď. Dcery budou moct chodit za svým otcem kdykoli, kdy budou chtít nebo potřebovat.
Chci to tak, protože je problém od manžela vyškemrat korunu navíc, když jim něco drahého koupím, když platíme kroužky apod. Furt se mnou o všem diskutuje a hádá se a já už to prostě nechci zažívat. Pokud by se dalo, nechci s manželem vůbec komunikovat - dcery souhlasí s tím, že s ním prostě budou komunikovat ve svých záležitostech ony.

Manžel trvá na střídavé péči (vyhovuje mu asi, že mi nebude muset platit alimenty… já se postarám a on dá peníze „nad rámec“ jen tehdy, když to uzná). Holky manipuluje tím, že jim tvrdil, že když budou v mé péči, budou ho vídat jen jednou za 14 dní.
Pokusím se o tom s ním domluvit ještě před druhým stáním, aby holky nemusely vypovídat před soudem (je to pro ně stres) - a už teď se třesu při pomyšlení na to dohadování :-(.

Bojím se střídavé péče, že budě pokračovat v sabotážích a problémech (já budu vše zařizovat, on si s nimi bude jen „hrát“ a já od něj neuvidím ani korunu…) a že se stále budeme dohadovat a já z toho zase budu mít nervy hin :-(

Jak to máte vy v podobném případu? Jak to funguje?

Tak ta 17 už bude brzy dospělá tam střídavou péči určitě ne. U mladší se domluvit, jestli budete bydlet někde blízko sebe, aby se mohli vídat dle libosti, taky si myslím, že je to zbytečné. To už jsou velké holky, měli byste si všichni sednout a probrat to. Na chvíli zapomenout na problémy a domluvit se pro dobro dětí.

• Citovat
  • Upravit
20.11.21 13:18
@Jolka86 píše:
Tak ta 17 už bude brzy dospělá tam střídavou péči určitě ne. U mladší se domluvit, jestli budete bydlet někde blízko sebe, aby se mohli vídat dle libosti, taky si myslím, že je to zbytečné. To už jsou velké holky, měli byste si všichni sednout a probrat to. Na chvíli zapomenout na problémy a domluvit se pro dobro dětí.

Chystám se na to… zatím sbírám odvahu…
Já počítám s tím, že manžel nikam daleko nepůjde, on chce dokonce zůstat u nás v baráku - máme dvě bytové jednotky - ale já s tím nesouhlasím, protože to by bylo strašné - je tam plno společných prostor. To bychom se nemuseli rozvádět, žejo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
20.11.21 13:27

Najděte si mediátora a řešte to přes mediátora.

Názor intenretu je fakt zcela irelevatnní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34392
20.11.21 13:38

@Jajajajajajaja Tak u starší dcery to asi nemá smysl řešit, za chvilku bude dospělá. Ta mladší, no už je taky velká, tak bych to nechala opravdu na ní. V tom by jí měl otec vyhovět. Není pravda, že kdyby byla střídavka, že se neplatěj alimenty, dost často si je rodiče posílají navzájem. Asi budeš mít ale ještě problémů až nad hlavu, když chce zůstat v domě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
20.11.21 13:39

Zkus oslovit ospod. Pokud se dobrme pamatuju, tak děti kamarádky vypovídaly tam a ospod odeslal vyjádření k soudu.

• Citovat
  • Upravit
20.11.21 16:34
@Janli píše:
Zkus oslovit ospod. Pokud se dobrme pamatuju, tak děti kamarádky vypovídaly tam a ospod odeslal vyjádření k soudu.

Holky už jsou předvolané. Ještě nám soudkyně dala možnost se domluvit doma a pak holky chodit nemusejí.
Jde mi i o to, jak to je s komunikací s chlapem v případě výhradní péče a v případě střídavé péče - jaké máte zkušenosti? Kdy se „musí komunikovat“ méně? Mě přijde, že když je budu mít v péči já, bude posílat nějaké peníze a já vcelku nebudu muset s ním nic řešit - holky si s ním samy domluví, kdy budou chtít být u něho a kdy přijdou ke mně. A klidně jim pak dám i do kapsičky stovku na teplou vodu a rohlíky, co u táty vyčvachtají a snění… (pokud mu jde o prachy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
20.11.21 16:38

@Jajajajajajaja Já jsem byla u soudu vypovídat v 8 letech, nic to není. Ve 14 letech, když bude mít s sebou starší sestru, to zvládne. Chápu, že je teď ve stresu, protože neví, co ji čeká, ale nikdo tam na ni zlý nebude. Prostě tam řekne, co chce a půjde. Hlavně jí vysvětli, že soudce zajímá její názor a že tam má možnost říct, jak to sama chce. V opačném případě může padnout rozhodnutí soudu, které jí nebude vyhovovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna