Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Potrebuji poradit..
V listopadu 2014 mi z niceho nic zmizela menstruace.. Antikoncepci neberu od 1/2013. Nikdy jsem po vysazeni s mns nemela problem - chodila jak hodinky na den presne hned od prvniho dne uzivani.. Ovulace byla taky (delala jsem si ovulacni testy, citila ovulacni bolesti a mela ovulacni hlen a bylo to prokazane i utz).
A najednou bum.. Sla jsem na gyndu - tehotna jsem nebyla, na vajecniku cysta - dostala jsem vyvolavacku, menses prisel po deseti dnech od vyvolavacky..
Dalsi mesic zase mns neprisla.. Cekala jsem tri mesice, zda se to treba neda dohromady, ale nic..
Takze zase gynda - vyvolavacka - menstruace silna jak neco, protoze sliznice narostla.. do toho cysty na obou vajecnicich, ale male, takze na operaci to nebylo.
Dostala jsem Proveru 5mg na dva cykly - vzdy od 16. dne cyklu dva prasky denne po dobu deseti dni.
Minuly cyklus jsem dostala menses po 12 dnech od nasazeni Provery. Ted dobiram druhe baleni a budu cekat na menses..
Ale - pribrala jsem deset kg!!! od nasazeni.. pritom navyky jsem nemenila jak s jidlem, tak s pohybem..
Do toho mi zacaly obcas natekat prsty na rukou a otekat kotniky, takze asi zadrzuji vodu??
Nevim, co s tim..
Mam po dobrani toho druheho baleni jit na kontrolu, nevim, co budu delat, kdyz menses pak bez Provery neprijde..
Jsem hodne silna (pres 100 kg), takze kazde kg navic je pro me tragedie..
Co mam doktorce rict? Uz hormony nechci.. Mama navic rikala, ze znama dela v jedne velke prazske porodnici, kde je i CAR a normalni gynda atd.. a pry tam ted prijali holcinu, co ma stejne problemy co ja a ma skoro 200 kg, je silene zavodnena, hormony ji nepomohly a doktori nevedi, co s ni..:((
Mate s tim nekdo nejake zkusenosti? Ja bych klidne bez mns byla, stejne nam nejde prirozene dite a mame zadost o adopci.. jenze vim, ze to v mem veku neni zdrave..
Jako první krok bych zašla k obvodní, aby zkontrolovala, jak na tom celkově jsi. Otékání nikdy není dobrý signál a neřešila bych to jen s gynekoložkou. Není dobré odstraňovat jen symptom (ztráta menstruace), ale řešit příčinu. Doporučuji přo začátek přečíst toto: http://nemoci.vitalion.cz/…a-vajecniku/
U PROVERY v příbalovém letáku je:
„Provera 5 mg tablety, zejména ve vysokých dávkách, může být příčinou vzrůstající hmotnosti a zadržování tekutin“
„Oznamte okamžitě lékaři pokud se objeví:
bolestivost nebo otok končetiny, prudká bolest na hrudi, kašel s vykašláváním krve, náhlý pocit
dušnosti, náhlá výrazná bolest hlavy se zvracením, závrať nebo mdloba, pocity zhoršení zraku nebo řeči, slabost nebo pocit necitlivosti a brnění končetin.“
Takže volej na gynekologii určitě.
@vagabund diky..
No s tim otokem tam mysli kvuli tromboze, mne otekaji na chvili jen kotniky a ty prsty u rukou.. A do rana to vymizi.. jak kdyz to maji tehotne:)
jinak jsem zapomnela zminit, ze mi nabirala i hormony a v tomhle jsem naprosto v norme.. Ale k obvodnimu asi zajdu, protoze je to cele proste divne..