Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@hospodki ono je stejně v začátku lepší dát tělu šanci se vyčistit samo než hned chirurgický zásah
. Samozřejmě občas to jinak nejde…
@hospodki ale to že zmizí příznaky nemá se zt žádnou spojitost. Tak nechápu proč by ji měla doktorka vyšetřit. Ja zt zažila a blila jsem ještě v den revize.
@hospodki Jo, já měla to samé, v 8tt návštěva doktora (první, měla jsem jít jinak až v 9tt) kvůli krvácení, řekl mi, že to je nejspíš hnízdění (což je v tomhle týdnu blbost, měla jsem normální cykly cca 30 dní) a objednal mě za čtyři týdny. Nevydržela jsem a zašla si po čtrnácti dnech jinam s tím, že si utz zaplatím (na pojišťovnu totiž nejsou vyšetření nekonečná, kdyby se něco dělo, tak je to jiná, ale jen tak pro jistotu bych to před dr. neobhájila) - konstatována anembryomola, nakonec jsem tedy nic neplatila, za týden kontrola, zda to neodešlo a ještě tentýž den revize - tzn. šest dní předtím, než bych šla na původní kontrolu. Je to jen blbej týden, ale nějak jsem se taky nemohla smířit s tím, že kdyby něco, nebudu dlouho vědět… Vím, že s tím doktor prd udělá a časté utz taky nejsou nejlepší, ale nevědomost je strašná, no. Ale ta možnost zaběhnout si někam na extra placený ultrazvuk je vždycky.
Samozřejmě ti nemůžu napsat, že to zamlklé těhotenství není. Ale třeba u mě asi v 10. týdnu nevolnosti vymizely, týden jsem byla úplně v pohodě a jedla normálně. Pak se příznaky zase vrátily a těhotenství pokračovalo. Nemusí to být vždycky špatné znamení.
@Suelinda píše:
@hospodki ono je stejně v začátku lepší dát tělu šanci se vyčistit samo než hned chirurgický zásah. Samozřejmě občas to jinak nejde…
Moje na to mělo měsíc něco poznat a pal skoro týden než jsem měla termín revize a nic. Holt jinak nechtělo pryc
@lachtanice86 píše:
@hospodki ale to že zmizí příznaky nemá se zt žádnou spojitost. Tak nechápu proč by ji měla doktorka vyšetřit. Ja zt zažila a blila jsem ještě v den revize.
Ale tojsem psala, ze příznaky noc neznamenají a at se spis zaměří pokud by něco bolelo. A proč by ji měla vyšetřit - doktor který je lidsky to po dvou potratech udělá. Stačí aby ji vzal na kontrolu 8,10,12 a pak normálně jednou za měsíc nebo dva nebo jak se to chodí. Samosebou počítám s tím, ze tzatelka nestepuje před ordinaci 3× tydne
@lachtanice86 píše:
Mas za sebou dvě zt, tak musíš vědět ze začátek je bud a nebo a ze to jestli to bude zt ovlivnit nejde.
To sice nejde, ale moje příbuzná měla po pozdě objeveném ZT septický šok, to bylo v době kdy nebyl v každé ordinaci UTZ, zamlklo to někdy v 9. týdnu a přišli na to až v 16tt, na sál ji vezli s „otravou krve“, dávala se dohromady delší dobu. Nekrvácela, jen jí přestala růst děloha. Standartní doba návštěvy gynekologa je jednou za 3 až 4 týdny.
@lachtanice86 píše:
Může a nemusí. U mě vymizely příznaky a měla jsem taky raný potrat, možná ještě na hranici biochemického těhotenství. Už je to několik let. Mám taky několik dětí a každé těhotenství bylo jiné, co se týče nástupu nevolností, délky trvání a ústupu potíží.
Pokud má za sebou ZT, zvlášť v pozdějším týdnu, doktor by ji mohl lidsky vyšetřit, pokud nestepuje před ordinací třikrát týdně. Ta pravděpodobnost opakování je vyšší než u ženy, která to v anamnéze nemá.
Zakladatelka nema žádný problém, bolesti, krvaceni, špinění, které by byly dobrým důvodem pro kontrolu navic. Jen ji přešly nevolnosti. To se v 10tt stává často a nic to neznamená
Mam za sebou x potratů a biochemek a 1×zt ve 12tt. V 11tt na kontrole vse ok, ve 12tt na screeningu ticho, příznaky včetně nevolnosti, zvracení atd mi pokračovaly až do dne revize.
Pokud nema bolesti a nekrvaci, tak se na doktorku fakt zlobit nemůže
Holky děkuju za názory. Snad to bude dobré. Při prvním těhotenství mě špatně nebylo vůbec a v 7 tt se přišlo na to, že zamlklé. Při druhém lehká nevolnost byla a zamlklo to o něco později. Prostě teď plaším, nechci to zažít znovu. Myslela jsem si, že tentokrát to vyjde - protože právě mi bylo hodně špatně a to v těch předešlých těhu nebylo.
Chápu, že se doktorce nechce vyšetřit. Měla to říct slušněji. Nikdy jsem jí neotravovala, vždy jsem jen přišla na domluvenou kontrolu, dokonce i v těch předešlých těhu, kdy to nevyšlo.
No snad to bude dobré. Čtu diskuse celý den. U někoho nevolnosti kolem toho 10 tt začnou mizet a přitom je vše v pohodě. Počítala jsem s tím, že nevolnosti budou až do konce prvního trimestru, tak jsem chytla nerva.
Trochu se bojím, že je u mě nějaký hlubší problém, že ta ZT nebyla náhodná.
Jo a perlička na závěr: při vyšetření před týdnem a půl se mě doktorka ptala, jestli je mi blbě. Říkám jo a ona, že je to dobře a že to značí, že je vše tak, jak to má být. A dneska se divila, že hysterčím kvůli tomu, že mi je ze dne na den dobře a nevolnost je fuč.
@Anonymní píše:
Holky děkuju za názory. Snad to bude dobré. Při prvním těhotenství mě špatně nebylo vůbec a v 7 tt se přišlo na to, že zamlklé. Při druhém lehká nevolnost byla a zamlklo to o něco později. Prostě teď plaším, nechci to zažít znovu. Myslela jsem si, že tentokrát to vyjde - protože právě mi bylo hodně špatně a to v těch předešlých těhu nebylo.
Chápu, že se doktorce nechce vyšetřit. Měla to říct slušněji. Nikdy jsem jí neotravovala, vždy jsem jen přišla na domluvenou kontrolu, dokonce i v těch předešlých těhu, kdy to nevyšlo.
No snad to bude dobré. Čtu diskuse celý den. U někoho nevolnosti kolem toho 10 tt začnou mizet a přitom je vše v pohodě. Počítala jsem s tím, že nevolnosti budou až do konce prvního trimestru, tak jsem chytla nerva.
Jo a perlička na závěr: při vyšetření před týdnem a půl se mě doktorka ptala, jestli je mi blbě. Říkám jo a ona, že je to dobře a že to značí, že je vše tak, jak to má být. A dneska se divila, že hysterčím kvůli tomu, že mi je ze dne na den dobře a nevolnost je fuč.
Hele jestli tě to uklidní..tak mě bylo min. patek dobře. Že jsem měla chuť i na hranolky a párek v rohlíku…byli jsme i na hodně dlouhé procházce…v sobotu jako když přepne…ležela jsem celý den…v neděli zase ok…že jsem mohla uklízet…včera mi bylo zle.ze jsem celý dopol musela ležet a dneska se cítím super a litala jsem po městě..tak to prostě je…každá to má jinak, každý tehu je jinak a každý den může být jinak…teď ti je dobře..zítra můžeš zvracet.. nic s tím neuděláš..musíš čekat do kontroly..já vím ta nevědomost je hrozná..taky čekám..ještě týden a doufam. Že bude vše vporadku.
@Anonymní píše:
Mám dost podobný příběh jako ty. 2 ZT za sebou. U druhého mi přešly nevolnosti v 8tt a potvrdilo se ZT. Nyní jsem 11t a od 10tt se cítím také lépe. Kontrolu budu mít příští týden po 3 týdnech. Ale doktor mi sám řekl, že můžu přijít kdykoliv budu cítit potřebu. Ale nějak necítím potřebu tam chodit, protože to stejně nic neovlivní.. Zkus myslet pozitivně, že nám to do třetice vyjde ![]()
@wendelina30 píše:
Mám dost podobný příběh jako ty. 2 ZT za sebou. U druhého mi přešly nevolnosti v 8tt a potvrdilo se ZT. Nyní jsem 11t a od 10tt se cítím také lépe. Kontrolu budu mít příští týden po 3 týdnech. Ale doktor mi sám řekl, že můžu přijít kdykoliv budu cítit potřebu. Ale nějak necítím potřebu tam chodit, protože to stejně nic neovlivní.. Zkus myslet pozitivně, že nám to do třetice vyjde
Tak to jsi mě moc potěšila
, že prožíváš něco podobného, jako já.
Já si právě při tom druhé ZT říkala, že se to třeba začne nějak řešit, třeba nějaká speciální vyšetření, ale nic. Doktorka řekla, že se to stává.
Třeba to tak bývá, že u části těhotných ty nevolnosti vymizí dřív, než na konci prvního trimestru. Pokusím se myslet pozitivně, jak říkáš.
@Anonymní píše:
Tak to jsi mě moc potěšila, že prožíváš něco podobného, jako já.
Já si právě při tom druhé ZT říkala, že se to třeba začne nějak řešit, třeba nějaká speciální vyšetření, ale nic. Doktorka řekla, že se to stává.
Třeba to tak bývá, že u části těhotných ty nevolnosti vymizí dřív, než na konci prvního trimestru. Pokusím se myslet pozitivně, jak říkáš.
Já mám teda po 2 ZT snad všechna vyšetření (genetiku, trombofilni mutace, štítnou žlázu, hormonální profil, toxoplazmozu, vyšetření na celiakii..). A hádej co? Nezjistilo se vůbec nic, vše v pořádku
Nemáme imunologii vyšetřenou, ale to už jsem nechtěla hrotit a rozhodli jsme se pro další pokus. Tak si teď držme palce ![]()