Vyndání nosní mandle

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3329
11.3.13 22:42

Mala byla ve trech letech, pred zakrokem rekli at se jde vycurat, mala tam sedela strasne dlouho a nic, pry to neslo. A pak mi prinesli pocurany pyzamko a dostala erarni :D Takhle maly dite cevkovat? Chudera mala, to snad ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2762
12.3.13 09:50

@hanucha dík :) tak snad i u nás to půjde takto nebo s plenkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1299
12.3.13 12:14

Ahojky :mavam: my byli na mandličce před dvouma rokama, to byly synovi 3 roky. Probíhalo to uplně standardně.
Prvně nás vyšetřila doktorka na ORL, která určila, že to opravdu potřebuje, u sestřičky jsme dostali asi tisíc papírů, které jsme museli vyplnit a rovnou i termín. Asi týden před zákrokem jsme museli za dětskou dr.,,která jeden z těch papírů potvrdila, vzala malému krev, udělala preventivní vyšetření, napsala zprávu a za pár dní přiložila i výsledky krve.
Den před zákrokem jsme dojeli do nemocnice (dětská nemocnice BRNO), kde malého prohlídli, pak nás poslali za dr. na ARO, ta si od nás vzala všechny ty papíry, poučila nás co a jak a že malej od půlnoci nesmí jíst a pít. Protože se tento zákrok dělá pod narkozou a ta špatně působí na žaludek, takže kdyby v něm něco měl, mohl by to vyzvracet a během narkozy by se mu to dostalo do plic a byl by z toho šílenej zápal plic (tak nám to popsala dr.)

No a ráno v 7h jsme dojeli do nemocnice, malej byl na lačno, ani zoubky si nečistil, aby náhodou nepolkl vodu. Naposled ho dr. prohlídla a poslala nás na oddělení, tam jsem malého převlékla do pyžámka a dala mu papučky (vše naše), převzala si ho sestřička a my se rozloučili. Dopoledne se udělal zákrok, v 15h jsem volala, vše dopadlo jak má a ještě ten den v 18h jsme pro něho přijeli. Malej byl uplně v pohodě, malinko mu tekla krev z nosu, ale prý je to normální, na bolest dostal Nurofen, a týden nesměl nic horkého a jedině kašovitou stravu. Kdyby si totiž dal řízek, mohl by mu zapadnout do toho místa, kde byla mandlička a zabolelo by to a ještě zhorišlo hojení.
Za týden byla kontrola a vše bylo OK :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2762
12.3.13 12:32

@Miťulka děkuji za popsání výkonu :kytka: mi budeme v nemocnici v klatovech, tam se jeden den dělá příjem, druhý den výkon, třetí den domů, jelikož mám ještě čtyřměsíčního syna, kterého kojím, bude v nemocnici s Maxíkem manžel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
15.3.13 20:05

Ahoj, my byli na mandli teď v úterý na orl Havl.brod.byli jsme spokojeni s přístupem a výsledkem. syn nebyl traumatizovaný ani ubrečený. nic si z toho nepamatuje.bez krvácení a komlpikací. úterý příjem a zákrok, středa ráno domů. spí tiše a nechrápe :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2762
15.3.13 22:33

@jajalu jsem ráda, že Vám to pomohlo, také doufám, že to u nás zabere :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2575
6.11.13 15:25

Ahoj, třeba mi někdo poradíte… mám jít se synem teprve na vyšetření nosní mandle. V případě že bude zvětšená tak to prý vyndá, standartně ambulantně. Jdeme ke Chvojkovi na PH6. Prý kapacita… ale problém je takový, že se syn hrozně moc bojí lékařů. Jsou mu 2 roky. nemocema trpí jako každé jiné dítě v kolektivu jiných dětí. Nechci mu přidělávat ještě větší trauma než má teď. Sotva vidí bílý kabát a má úplné záchvaty. Natož nějaké předpoperační vyšetření kdy berou krev nebo zaváděj kanylu pro narkozu. Toho si užil dost ted při febrilkách v Motole a odtamtud ten hrozný strach. Neznáte někoho kdo také odmítl odstranění nosní mandle? A co následovalo? Nebudu mu je nechávat brát „preventivně“… nehuhlá, nechrápe, pusou dýchá jen když má rýmu ale to my přece taky a kašel má v zimních a jarních období což je normální… tak ted jsem z toho taková nesvá jak se doktor zatváří až řeknu že mandle ven nepůjde… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
882
6.11.13 15:30

Nám doktor řekl, že vyndávat nosní mandle dětem do 4 let nemá význam, že dorůstají a takto malým dětem snad rychleji. taky měla malá 2 roky když jsme byli na ORL. a taky bych ji je nenechala vyndat, pokud by to nebylo nezbytné. Má neustálou rýmu a doktor řekl že je to 50 na 50 že ji přejde a to jsou malé šance na „operaci“. sám řekl, že to nemá cenu, pokud to vysloveně nechci…proč by mu jí měli vyndávat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2575
6.11.13 16:19

No prej preventivě aby neměl rýmy a kašle… blbost, rýmovat a kašlat bude i tak a až nastoupí do školky tak to bude na denním pořádku a nějaká mandle nemandle nám v tom nezabrání… si asi myslej že jsem fakt ovce a budu dělat co řeknou :-o dětské dr. se nezdálo jeho dýchání pusou ale to bylo v době kdy měl rýmu z přechodu počasí a kašlal už měsíc ale ted se to po všech sirupech na kašel a průdušky konečně zlepšilo a nezakašle vůbec a stěry z krku a nosu má také naprosto v pořádku. V úterý jsem se objednala ještě na ORL na kontrolu a tam řeknu že na vyšetření ani na zákrok té mandle nepůjdeme. Však je to blbost ted řešit. Asi si doktoři potřebujou nahrabat pár bodíků jinak to nechápu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
6.11.13 17:13

Je pravda, že čím vyšší věk dítěte, tím je menší šance dorůstání. Nicméně bych to neodpískala tak rychle. Nech si poradit od víc doktorů, pokud máš možnost.
Dcera byla na mandli ve 4,5 roku. Do té doby od října do jara nepřetržitá hnisavá rýma, bolavé uši-naštěstí nepíchané. Operace v pohodě. Ona má tedy nějaký přirozený respekt, že u doktorů poslouchá, až na malé vyjímky. Ale v tomhle případě dostala premedikaci na lžičce a po 5min z ní byla hadrová panenka, vysmátá a bylo jí jedno absolutně všechno. Tak samotné operace se neboj, prcek to zvládne, to oni vždycky líp než mámy :-D.
Po operaci měla jednou nebo dvakrát hnisavou rýmu a bohužel i třikrát píchlé ucho. Jenže ona měla díky té velké nosní mandli i tekutinu ve středouší, tudíž se to projevilo tak a hlavně od té doby žádná zelená rýma, žádné bolesti ucha, nic. A to nás ještě naše ORL dr. strašila, že bude muset na zavedení ventilačních trubiček. Naštěstí na vyšetření v nemocnici se žádný nález a důvod k tomu nenašel :-).
Není to jen vzít nebo nevzít nosní mandli. Je to spousta přidružených možných zdravotních problémů. Ať se jedná o díky časté rýmě a používání kapek do nosu /ať ATB nebo klasických/ o ztenčenou sliznici a díky tomu náchylnější, ať se jedná právě o tekutinu ve středouší a možnou nedoslýchavost /třeba jen dočasnou/, je třeba vzít to ze všech stran.
Chápu, že se ti do toho nechce, když dítě má navíc fóbii z bílého pláště. Já se bála hrozně. Ale nakonec jsem ráda, že to dcera podstoupila.

Držím palečky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2762
6.11.13 18:37

@Jannica preventivně bych nenechávala mandle odstranit, jen pokud by byly opravdu velké příznaky, že mandle překáží,
mi jsme na vyndání byli viz deníček

@veverkas22 teď nedávno mi logopedka řekla, že mandle dorůstají hlavně těm dětem, které nos nepoužívají - necvičí dýchání nosem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
189
6.11.13 21:07
@Jannica píše:
No prej preventivě aby neměl rýmy a kašle… blbost, rýmovat a kašlat bude i tak a až nastoupí do školky tak to bude na denním pořádku a nějaká mandle nemandle nám v tom nezabrání… si asi myslej že jsem fakt ovce a budu dělat co řeknou :-o dětské dr. se nezdálo jeho dýchání pusou ale to bylo v době kdy měl rýmu z přechodu počasí a kašlal už měsíc ale ted se to po všech sirupech na kašel a průdušky konečně zlepšilo a nezakašle vůbec a stěry z krku a nosu má také naprosto v pořádku. V úterý jsem se objednala ještě na ORL na kontrolu a tam řeknu že na vyšetření ani na zákrok té mandle nepůjdeme. Však je to blbost ted řešit. Asi si doktoři potřebujou nahrabat pár bodíků jinak to nechápu :think:

To dýchání pusou není žádná sranda, má to vliv na dost jiných věcí. Tak si jen dejte pozor, aby nedýchal pusou neustále. Pak by to, podle mě, důvod na vyndání mandle byl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2575
6.11.13 22:23

On dýchal pusou u doktorky když jsme byli s kašlem a rýmou - klasická viroza a neměl odsáto protože ještě neumí pořádně smrkat tak měl plný nosík rýmy. Pozoruju ho už třetí den a fakt pusou nedýchá :nevim: ani ted když spí tak nechrápe, má klidně tiché spaní, jinak nikdy neměl hnisavou rýmu, anginu ani nic podobného. Uši jen jednou na 6ti měsících a to ještě nepíchané a neprasknuté… zahojilo se to atb. No já vám nevím, zatím ho nebudu dávat na vyndání a už vůbec ne preventivní. Už jsem to konzultovala s jedním doktorem, zítra se vydám ještě za naší dětskou a v úterý půjdu a ORL zrušit kontrolu sondou přes nos. Opravdu se hrozně bojí doktorů a nechci mu to ted víc zhoršovat. Až bude starší tak se mu to i lépe vysvětlí…uvidíme za 2 roky a taky můžeme 2 roky pozorovat jak často na ty rýmy a kašle vlastně trpí. Je pořád v kolektivu takže se ani nedivím že něco chytne. Ve školce to nebude jiné… uvidíme, já se bála aby na mě za to že zákrok nechci neposlali sociálku nebo něco takového :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
6.11.13 22:34

@Jannica Myslím, že u vás to zatím vůbec nemá smysl. Že se nosní mandle při akutní rýmě zvětší, to je normální, pokud zase splaskne a nedělá problémy, třeba to chrápání nebo zhoršený sluch, tak bych o nějakém preventivním odstraňování vůbec ani neuvažovala.
Sociálky se neboj. Doktorka může zákrok maximálně tak doporučit, víc nic, pokud dítě není v akutním ohrožení (což teda tady očividně není :D ), nikdo tě nemůže nutit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
2.7.15 07:54

Ahojky potřebuji poradit jestli mam nechat vytrhnou nosní mandle měla už pychané 3uši poradí te mi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí