Vyplacení 1/2 domu hypotékou

18
10.5.15 08:56

vyplacení 1/2 domu hypotékou

Zdravím,

chci se poradit. :think:

Máte někdo nějaké zkušenosti??!! jak je to s hypotékou, když chci vyplatit sestru z domu, obě vlastníme polovinu. Obě jsme se dohodly, že vyplatím já ji.

Jak postupovat? Odhadce, banka (která), právník, kupní smlouva či darovací (kvůli dani)…

díky za rady ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
527
10.5.15 09:26

@mischule79:
tohle je klasická účelová hypotéka na bydlení-

• darovačka: šlo by, ale né na hypotéku. Tj musí být kupní smlouva
  • právník: no jestli nejste se sestrou rozhádané, šlo by to i bez něj.
  • banka: ta která dá nejlepší podmínky. Pozor na nějaké dopřed bonusy (třeba ČS), na skryté poplatky a vedlejší ujednání v zástavních smlouvách. Je to velmi zákeřné :zed:
  • odhadce: musí být jeden pro banku (nebo si to banka ocení sama)
  • odhad kvůli dani: nejsem si jistý, nedělají to úřady dneska tabulkově? Jen pokud účastníci nesouhlasí, dělá se úřední odhad.

Stačí? :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
10.5.15 10:29

Dar je nesmysl, daruje se bez protiplnění. Sestra chce vyplatit, ona ti dá svůj podíl, ty jí za něj dáš peníze, to není dar. Šla bych se poradit s právníkem (samy si smlouvu psát asi nebudete, ne?) a pak s bankou ohledně financování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
10.5.15 13:19

@Vrtacka

je mi jasné obejít si více bank, nechat si udělat nabídku a pak porovnat, rozmyslet,…

Jen nevím, jak to chodí v mém případě :think: Př. Se sestrou se určitě dohodneme. Budu si chtít půjčit od banky, ona pošle svého odhadce, pak mi dají určitě na celou částku na půlku domu??!! Bude u toho muset asistovat sestra? Nějaký její souhlas nebo tak něco? Budou chtít kopii kupní smlouvy? Dají ty peníze mě, nebo rovnou pošlou sestře. Smlouvu přemýšlím jestli mezi sebou nebo přes právníka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
527
10.5.15 13:33

@mischule79 :

Jen nevím, jak to chodí v mém případě :think: úplně normálně, prostě koupíte půlku domu od sestry. Jestli jste vdaná, tak do SJM, pokud není rozdělené

Se sestrou se určitě dohodneme. Budu si chtít půjčit od banky, ona pošle svého odhadce, pak mi dají určitě na celou částku na půlku domu??!! Jistě, proč ne. Baky mají seznamy odhadců, některý odhadce může pracovat pro více bank.

Bude u toho muset asistovat sestra? Nějaký její souhlas nebo tak něco? Podepisuje kupní smlouvu i zástavní smlouvu.
Budou chtít kopii kupní smlouvy? Zcela určitě i s úředně ověřenými podpisy.
Dají ty peníze mě, nebo rovnou pošlou sestře. Sestře. :kytka: Nebo do úschovy, ale to je v tomto případě skoro zbytečné.

Smlouvu přemýšlím jestli mezi sebou nebo přes právníka? Záleží na libovůli. Ale jak to bude úplně blbě, baka Vás to nechá předělat. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
10.5.15 13:52

Děkuji za info, obejdu banky a zjistím co dále…

s tím vyplacení sestře, jste mě dostal, to jsem nečekala??!! Já si půjčiji, já budu platit a oni to rovnou pošlou jí??!! :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.5.15 13:55

@Vrtacka Možná by to chtělo použít citaci nebo tučné písmo, ať je to přehledné…
@mischule79 Kolik peněz chce sestra za polovinu domu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
527
10.5.15 17:18
@mischule79 píše:s tím vyplacení sestře, jste mě dostal, to jsem nečekala??!! Já si půjčiji, já budu platit a oni to rovnou pošlou jí??!! :think:

Jistě, je to jedna z variant.
Druhá: peníze jsou do úschovy advokátovi/notáři. Ale vzhledem k příbuzenskému vzahu bude průchodná ta první varianta. Pak ještě zaplatit ze svého a pak Vám banka proplatí kupní cenu :)

Že by u hypoték na bydlení poukázala banka peníze Vám a pak zjišťovali, že jste to převedla sestře, jsem ještě neslyšel. Ale nejsem vševědoucí. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
10.5.15 17:56

@Vrtacka…jak jako zaplatit ze svého a banka proplatí kupní cenu? nerozumín… :think:

No ono šlo spíš o to, že jsme si chtěli půjčit víc jako na rekonstrukci. Né že bysme nechtěli sestru vyplatit.
Takže to buď vybalit v bance na férovku a vzít si 1 hypotéku na vyplacení a rekonstrukci (jde to, má známý) nebo 2 hypotéky :roll:

plus právníka kvůli kupní smlouvě, vůbec netuším v jakých cifrách se to pohybuje. dále daň…atd ze svého!!!

@PoradcezPrahy

hodnota baráčku je cca 2300000, se sestrou jsme se dohodly na 1000000.

tak asi tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
527
10.5.15 18:55

@kupní cena: to se stává, že někdo koupí byt/dům ze svýc úspor a pak mu chybí peníze na něco jiného a vezme si hypotéku na zpětné proplacení.

@ banka na férovku: vždy říkejte v bance všechno, dříve nebo později na to stejně přijdou :lol:

@varianty: je lepší jedna hypotéka stím, že vyplatí Vaší sestru (a dům pak bude jen Váš) a další část bude rekonstrukce. Tam se spíš třeba používá proplácení. Zaplatíte 10 faktur za 100 tis z úspor a pak si necháte vyplatit z hypotéky 100 tis a pokračujete v rekonstrukci. Jdeto i naopak - zálohové čerpání a a zpětné dokládání faktur/účtenek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.5.15 20:06

@mischule79 počítejte s daní z nabytí nemovité věci (4 %). Ohledně rekonstrukce, za kolik chcete rekonstruovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
10.5.15 21:04

@Vrtacka

jo, tak, tak tomu rozumín. sice máme něco naspoříno, ale na ty peníze nešáhnu, když nebudu počítat poplatky okolo. Prostě 100% hypotéku.

souhlasím, 1 hypotéka lepší!!! :palec:

@PoradcezPrahy

jojo, vím daň 4%, 40000,– vyletí z okna jak prd :,(

domeček už je částečně po rekonstrukci, takže teď už to jen dotáhnout do konce. ještě přesně nevíme kolik, něco kolem 500000,–

Tak teď už jste ze mě vytáhla všechny cifry a teď „Babo raď!!!“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.5.15 21:42

100% hypotéka to nebude ani náhodou :-)

dojděte si za poradcem ve vašem regionu, nejste složitý případ, pokud máte příjmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
11.5.15 11:57

Už mám sjednanou schůzku s poradcem, takže uvidíme??!! :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie