Vyplacení sourozence

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3667
24.9.19 14:45

Co s tím?

Hezký den, vím, že si to nakonec budu muset rozhodnout sama, ale jen bych se ráda zeptala na Váš názor a jak by jste se zachovali vy. Jsem nyní v situaci, kdy by se se mnou chtěl finančně vypořádat můj bratr.
Jde o rodný rodinný dům s velkým pozemkem, kde jsme oba vyrůstali. Nyní cca 10 let oba bydlíme jinde se svými rodinami (v bytech.) V domě nyní bydlí naše mamka a ráda by tam i dožila. Minimálně by tam ráda byla do doby, dokud bude mít na dům síly.
No a bratr by tam moc rád bydlel a mě vyplatil ještě za života mamky. Teda konkrétně mě chce za jejího života pouze vyplatit a chce nechat přepsat dům na něj s tím, že mamka tam bude mít doživotní břemeno. ALE nechce tam s ní bydlet. Bude i nadále bydlet se svou rodinou v bytě a až mamka jednou nebude, tak se tam teprve nastěhují. Nebo až nebude mít mamka sílu na barák, vymění si bydlení. Oni půjdou do domu a mamka do bytu.
Já do rodného domu jít nechci. Takže nevznikne mezi mnou a bratrem hádka kdo tam ve finále bude jednou bydlet. Pouze jsme se domluvili na vyplacení.
Jenže, dům je v super žádané lokalitě, s velkým pozemkem. Myslím si, že jeho cena je min. 6 milionů. Odhad udělán není. A bratr mi nabízí milion a víc že prý nemá a nedá.
Tak se teď rozmýšlím, zda to přijmout nebo mám trvat na vyšší částce? Co by jste dělali vy? Řekli si, je to rodina…beru milion. Nebo se snažili domluvit na vyšší částce?
Ještě jsem chtěla dodat, že my sami bydlíme v bytě se třemi dětmi a rádi bychom do většího a nezbyde nám nic jiného než si vzít větší hypotéku. Moje mamka mě moc přemlouvá, ať to přijmu a manžel zase ať nejsem hloupá, že milion je o dost nižší částka než by mi náležela. Je to strašně těžká situace. Ach jo! Nechci si nikoho rozhádat.

Příspěvek upraven 28.09.19 v 19:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12834
24.9.19 14:49
@Tardulka píše:
Hezký den, vím, že si to nakonec budu muset rozhodnout sama, ale jen bych se ráda zeptala na Váš názor a jak by jste se zachovali vy. Jsem nyní v situaci, kdy by se se mnou chtěl finančně vypořádat můj bratr.
Jde o rodný rodinný dům s velkým pozemkem, kde jsme oba vyrůstali. Nyní cca 10 let oba bydlíme jinde se svými rodinami (v bytech.) V domě nyní bydlí naše mamka a ráda by tam i dožila. Minimálně by tam ráda byla do doby, dokud bude mít na dům síly.
No a bratr by tam moc rád bydlel a mě vyplatil ještě za života mamky. Teda konkrétně mě chce za jejího života pouze vyplatit a chce nechat přepsat dům na něj s tím, že mamka tam bude mít doživotní břemeno. ALE nechce tam s ní bydlet. Bude i nadále bydlet se svou rodinou v bytě a až mamka jednou nebude, tak se tam teprve nastěhují. Nebo až nebude mít mamka sílu na barák, vymění si bydlení. Oni půjdou do domu a mamka do bytu.
Já do rodného domu jít nechci. Takže nevznikne mezi mnou a bratrem hádka kdo tam ve finále bude jednou bydlet. Pouze jsme se domluvili na vyplacení.
Jenže, dům je v super žádané lokalitě, s velkým pozemkem. Myslím si, že jeho cena je min. 6 milionů. Odhad udělán není. A bratr mi nabízí milion a víc že prý nemá a nedá.
Tak se teď rozmýšlím, zda to přijmout nebo mám trvat na vyšší částce? Co by jste dělali vy? Řekli si, je to rodina…beru milion. Nebo se snažili domluvit na vyšší částce?
Ještě jsem chtěla dodat, že my sami bydlíme v bytě se třemi dětmi a rádi bychom do většího a nezbyde nám nic jiného než si vzít větší hypotéku. Moje mamka mě moc přemlouvá, ať to přijmu a manžel zase ať nejsem hloupá, že milion je o dost nižší částka než by mi náležela. Je to strašně těžká situace. Ach jo! Nechci si nikoho rozhádat.

Rodina, nerodina. Udelala bych odhad. Chce, nechce. Jeho problem. On te chce vyplatit.
Nezlob se, ale prijit o dva miliony, kdyz sami mate 3 deti a na jiny byt byste si museli brat hypo. To ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45689

Dejte si udělat odhad aspon v realitce a pak se bavte znovu. Pokud bys měla nárok na 3 miliony (předpokládám že by tě měl vyplatit jako byste to zdědili napůl), tak jeden milion určitě nebrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650

@Tardulka Tak nechte nemovitost ocenit a podle toho se rozhodněte. Nebo vezmete milion s tím že veškeré náklady s péčí o maminku bude hradit výhradně bratr a jeho rodina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
24.9.19 14:50

No těžko říct… protože není od bratra fér, že on bude mít dům s pozemkem za x milionů a ty z toho dostaneš milion.
Aspoň kdyby po smrti matky jsi ten byt dostala k tomu milionu ty. Aspon tak by to bylo fér.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
24.9.19 14:51
@TopSecret píše:
Rodina, nerodina. Udelala bych odhad. Chce, nechce. Jeho problem. On te chce vyplatit.
Nezlob se, ale prijit o dva miliony, kdyz sami mate 3 deti a na jiny byt byste si museli brat hypo. To ne.

na druhou stranu, její mamka to může darovat i bez milionu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24379
24.9.19 14:52

Nechat si udelat odhad a zacit jednat na polovine. Jestli pujdes s cenou dolu, proc ne, ale jak rika tvuj manzel, nebud blba. A nebo pozdeji dum prodat a castku si rozdeli na pulku.kdyz teda vezmu tvuj odjad na 6mil, na 1 bych urcite nesla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
24.9.19 14:52

@Tardulka Nech si udělat reálný odhad. Lidi často přehánějí a nějaký obyčejný starý dům, pokud není ve větším městě, šest milionů asi hodnotu nemá.

Ale skoro určitě má hodnotu víc než dva miliony.

A teprv pak vyjednávej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
StaráPuška
24.9.19 14:54

Ber to tak, že on by si vlastně koupil velký barák s pozemkem za milion na tvůj úkor. Jako já jsem magor, co než aby se hádal o peníze, radsi mavne rukou, ale tady jde o dost.

• Citovat
  • Upravit
Pvln34
24.9.19 14:54

@Malike súhlas. Milión + ten byt.
To ze brat penize nemá chápem. V normálnej situácii by si zobral pôžičku na vyplatení, ak by o bydleni v dome naozaj stal.
Popravde sa mi ani nepáči takéto dohadovanie o majetku, kým ešte maminka žije :nevim: akoby ste sa už nevedeli dočkať až ru nebude, ty budeš mať milióny a on barák :poblion:

• Citovat
  • Upravit
59374
24.9.19 14:55

Domluvit se na odhadu, milion je vtip to ani náhodou :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16111
24.9.19 14:57

Přistoupila bych na milion hned a zbytek ve splátkách klidně po dobu 10-15let, to bych viděla jako kompromis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131

Taky bych udělala odhad a zařídila se podle toho. Rodina nerodina, byla bys blbá, kdybys svoje děti připravila o takovou částku :nevim: ono třeba to ten odhadce ani na tolik neohodni, a pak není co řešit, ale odhad bych udělala ať máš aspoň na čem stavět…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45689

Jj, proč by tě měl vlastně vyplácet teď, když ani jeden tam ted nechcete a nebude bydlet. Nechte to mamce a pak se uvidí. Bratr je celkem vychytralý, chce za milion přijít co nejdříve k domu…udělejte ten odhad ale a uvidíte jak je co reálné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32081
24.9.19 14:58

Tak bratr asi bude nějakej vyčůranej, ne? Nechala bych udělat odhad s tím, že buď mi dá půlku nebo má smůlu. Proč tě mamka přemlouvá, jí to není divné, že s tě chce bratr obrat? Tak bych mu řekla, že já mu dám taky milion a pak si barák za 6 milionů prodám…Není to těžká situace, nedej se. Já bych se klidně rozhádala, protože tohle je od něj hnus. Počítá s tím, že si hodná a nebudeš se chtít hádat a přistoupíš na to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová