Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Tardulka píše:
Víte on bydlí ve stejném městě jako mamka a mají to k sobě kousek. Takže teď jsem je minulý týden načapala, že se sešli. Pár dní na to jí pozval na kafíčko. Včera přijela k nám a orodovala ať milion přijmu. Ach jo!!! Jako je to můj brácha, moje rodina. Ale ovlivňování mi přijde nefér. Taky bych to mohla dělat, ale nechci.
a kdo se o maminku postará až nebude moct sama? on? nech si udělat aktuální odhad, ať víš jistě o jaké cifře se bavíš. Pak ho ukaž mamince, jestli je spravedlivé, aby on měl dům za x miliónu a byt a ty jen milion a byt. Jste oba její děti, nemělo by to být aspoň trochu fér? Co kdyby on dostal dům a ty pak jeho byt, až by nebyl pro maminku potřeba? odpovídalo by to nějak odhadním cenám? nebo by vám to mohl měsíčně splácet
@MP Evik Teta má nyní 1/4 a mamka zbytek. Brácha chce vyplatit tu 1/4 800000,– jak sama teta určila tuto cenu a mě 1000000,– Takže celý barák by koupil od nás za 1800000,–
@Tardulka Takže máš nárok na 3/8. Což při přepočtu ceny tety na tvůj podíl je 1,2 mil. Kč. To by mně vadilo, nabízí ti míň než je tržní cena podílu a ještě míň než tetě. Chtěla bych posudek a pokud budeš ustupovat, tak trvej alespoň na těch 1,2 mil. Kč.
@MP Evik Necháme udělat posudek a předložíme ho mamce. Je to prostě nevýhodné. Mně by se nejvíc líbila varianta vyplatit tetu každý 400000,– a mamka aby jednou to nechala přepsat půl na půl v poslední vůli a my si to pak s bráchou vyřešíme. Budeme na tom oba fifty fifty
Teta bude vypořádaná a pak už to bude jen na nás.
@Tardulka píše:
Před 5 lety byl odhad 4,5 milionů. Odhad necháme udělat. Pro mě je to strašně nepříjemné. Nemám ostré lokty a brácha ano
zase si musíš uvědomit, že než maminka zemře a bratr se nastěhuje, bude třeba do domu investovat, bratr bude třeba desítky let platit „cizí“
@matkabagristy bratr se ale za života maminky stěhovat nechce…
@matkabagristy píše:
zase si musíš uvědomit, že než maminka zemře a bratr se nastěhuje, bude třeba do domu investovat, bratr bude třeba desítky let platit „cizí“
Však to teď nemusí řešit. Vyplatili bychom tetu a pořešit si to můžeme mezi sebou až mamka jednou nebude.
@Monchichik píše:
@matkabagristy bratr se ale za života maminky stěhovat nechce…
to tak úplně není, zakladatelka psala, že až nebude maminka zvládat dům půjde do bratrova bytu. Takže se opravdu reálně může stát, že maminka bude několik let žít v bytě, bratr v domě a bude do něj vrážet peníze, které zvýší hodnotu domu a z toho pak ještě bude muset zakladatelku vyplácet…
@Tardulka píše:
Však to teď nemusí řešit. Vyplatili bychom tetu a pořešit si to můžeme mezi sebou až mamka jednou nebude.
a do té doby se hodláš rovnocenně podílet na opravách a údržbě domu? Třeba nová střecha stojí půl milionu.
@Keyllah píše:
to tak úplně není, zakladatelka psala, že až nebude maminka zvládat dům půjde do bratrova bytu. Takže se opravdu reálně může stát, že maminka bude několik let žít v bytě, bratr v domě a bude do něj vrážet peníze, které zvýší hodnotu domu a z toho pak ještě bude muset zakladatelku vyplácet…
přesně tak. Ten, kdo s bere na starost zbylého rodiče a nemovitost, co mu neříká pane, jde do velkého rizika
V jakem stavu je barak ted?
Ja bych se spis bala brachy umyslu. Jestli on neplanuje ji co nejdrive poslat do bytu(pripadne duchodaku) a barak obratem prodat. Jestli na mamu uz ted naleha, tak bych se nedivila, kdyby ji rekl, ze zadne vecne bremeno neni potreba, protoze rodina… A pak by mama skoncila nahrana. Jako je to dost cerny scenar, ale ta rychlost je mi nejaka podezrela. Je bracha typ kseftare?
Mame bych rekla, ze jestli se boji, ze dum nezustane po smrti v rodine, tak prepis ted na syna ji to stejne nezaruci. Spis, kdyz by se mel prodat, tak po jeji smrti, at to ona nevidi, nez aby se divala, jak bracha barak prodava jeste za jejiho zivota. To by ji asi polozilo.
@Tardulka píše:
@matkabagristy Ano
Pak je tvůj požadavek oprávněný. Předlož ho bratrovi s tím, že mu samozřejmě poskytneš další statisíce na případnou rekonstrukci domu.
Tak jsem včera měla celkem nepříjemný rozhovor s bráchou, že jeho nabídka milionu je pevná a víc nemá a nedá. Odhad se dělat nebude, protože mi stejně víc nedá páč na to nemá. To jsem zvědavá, z čeho tam bude dělat opravy, když nemá žádné rezervy ![]()