Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, vyzná se tu někdo v hypotékách?
Chtěla bych vyplatit strýce z bytu ve kterém teď bydlím - chce 1 mil., ale ten nemám, takže bych si musela vzít hypotéku. K tomu bych potřebovala vyplatit druhou tetu, aby byl byt můj. Tudíž by celková hypo byla 2 mil.
Ale během 10 let bych si chtěla postavit dům, ale byt si zároveň nechat. Dá se to nějak udělat nebo bych musela byt prodat a pak si půjčit jen zbytek na dům?
Vůbec se v tom nevyznám, tak prosím o upřesnění. Děkuji ![]()
Takhle na dálku ti neporadím, záleží hodně na příjmech jaké máš, zda můžeš ručit atp. Ale doporučuji poradit se s finančním poradcem,
Tak teď hypo na vyplacení není problém, zrovna to má za sebou kamoška…ale doporučuji fin. poradce.
A pak, za těch 10 let, bude záviset na tvých příjmech. Můžeš ručit bytem+domem, a můžeš tak v poho dosáhnout klidně na 100% hypotéku,…mám za sebou já vloni… opět přes finančního poradce.
Ale jak říkám, musí ti to vyjít s výší splátek, je tam teď nějaké omezení,,,ale kdoví jak to bude všechno za 10 let.
Všechno závisí na tvých příjmech. Na dva miliony hypotéky budeš splácet něco kolem 8tisíc, což znamená, že potřebuješ příjem 16 tisíc a víc. Další hypo si můžeš vzít pokud na to dosáhneš příjmově. Celkové splátky mohou dělat max 50% platu. U některých bank lze započítat jako příjem i nájem, ale jen 70% a pak touto nemovitostí zpravidla nelze ručit.
Myslíš peníze z pronájmu toho bytu? Já teda pronajímám dům, kterým ručím, ale je tam podmínka, že nájemní smlouva musí být vždy nejdéle na rok, aby se banka pak případně nájemníků mohla snáz zbavit. Bude to asi u každé banky jinak a kor třeba za těch 10 let, ale nemožné to není.
@Janli píše: ..... U některých bank lze započítat jako příjem i nájem, ale jen 70% a pak touto nemovitostí zpravidla nelze ručit.