Vyplatí se ještě stavební spoření?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Vyplatí se ještě stavebko?
Zdravím, vypaltí se ještě dnes jako spoření založit stavebko? Chceme pro dvě malé děti nějaký účet na pravidelné vkládání menších částek, před pár měsíci mi lidi radil, že stavebko je nejvýhodnější. Je to tak pořád?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Kulišanda není tak výhodné jako dřív, ale pořád se vyplatí - na spořících účtech tolik rozhodně nezískáš..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jee já se tady vecpu
Taky chceme nějaké spoření pro dítě a nemůžeme se rozhodnout jaké. Tak kdyby tady byl někdo, kdo by napsal jaké pro své dítě vybral a proč ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Raději jsem dětem založila dětské účty, kde můžu disponovat s penězi v případě potřeby já. Protože u stavebka je to riziko, že ho může vybrat v případě rozvodu i druhý z rodičů, který do té doby na stavebko nedal ani korunu (teď už by to snad mělo být ošetřeno tím, že musí být souhlas s vybráním druhého z rodičů, to dřív nebylo), po 18. roce si dítě může peníze vybrat samo a použít je v podstatě na cokoliv, i když Vy jste je počítali původně třeba jako zálohu na bydlení nebo tak. Možná to vidím moc kriticky, ale nejedna má známá právě na stavebko u dětí dojela, protože se stal právě případ o kterém píšu (dítě si peníze v 18 letech vybralo a během měsíce rozfrcalo 200 tisíc
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Stavebko má založené pouze dcera od r.2009, klukovi jsme ho zvlášť už nezakládali, ale peníze jim tam dáváme jakoby za oba. Každopádně až doběhne tak další zakládat nebudeme, založím spořící účet a peníze budou chodit tam. Ale založím je na své jméno, ne na jejich, a sama si rozhodnu kdy ty peníze dostanou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na menší částky už se stavebko moc nevyplatí, protože peníze jsou pouze úročené a není tam připisována státní podpora. Pokud to máš pro malá děti, tak založ jenom jedno stavebko, ukládej maximální částku, abys získala státní podporu. Za 6 let bude finanční trh zase jinde, tak peníze pak můžeš rozdělit a spořit každému zvlášť.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na to pozor, chtějí udělat, aby se peníze ze stavebka daly investovat pouze do bydlení a doložit to fakturama za materiál, smlouvou o koupi… mi z tohoto důvodu budeme zakládat spořící účet
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Něco přihodím
, jsem v tomhle oboru 11 let a teda stavebko je pořád nejvýhodnější spořící prodkut s garancí jistoty vrácení peněz v případě, že by se cokoliv stalo
. nemá asi moc velký efekt posílat 50 kč, to sežerou víc asi poplatky. jinak státní podpora je ze všech vkladů udělaných v kalendářním roce a je max 2 tis kč. tedy 10 % z roční maximální úložky 20 tis Kč. co se týká rozvodu,… tak v naší stavení spořitelně, byli nutné vždy 2 podpisy rodičů i když to platil jen jeden. v případě skutečné nedomluvy mezi rodiči to může řešit za vás i opatrovnicý soud, kterému vy jste povinní dát kdo tam kolik naspořil peněz, takže ten pijící tatínek, tekrý by to měl jen na chlast a nedal tam ani korunu, by z těch peněz nedostal ani floka
, jinak naše malá je rok 2011 a spoříme jen 200, po 6 letech otočíme a vyděláme jednorázově státní podporu, ale od toho pak budete mít své finanční poradce, aby vám proadil jak efektivně k penězům ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Verunecko, jestli by se to mělo scvháli, tak to bude pouze na připsanou státní podporu
, takže pokud za 6 let naspoříte 120 tis svému dítěti, tak mi řekněte že za 6 let do svého bydlení nedáte 12 tis (což budou státní podpory celkem )
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hpetula píše:
Verunecko, jestli by se to mělo scvháli, tak to bude pouze na připsanou státní podporu, takže pokud za 6 let naspoříte 120 tis svému dítěti, tak mi řekněte že za 6 let do svého bydlení nedáte 12 tis (což budou státní podpory celkem )
aha no já to pochopila jinak právě no co už ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@náhradní maminka píše:
Raději jsem dětem založila dětské účty, kde můžu disponovat s penězi v případě potřeby já. Protože u stavebka je to riziko, že ho může vybrat v případě rozvodu i druhý z rodičů, který do té doby na stavebko nedal ani korunu (teď už by to snad mělo být ošetřeno tím, že musí být souhlas s vybráním druhého z rodičů, to dřív nebylo), po 18. roce si dítě může peníze vybrat samo a použít je v podstatě na cokoliv, i když Vy jste je počítali původně třeba jako zálohu na bydlení nebo tak. Možná to vidím moc kriticky, ale nejedna má známá právě na stavebko u dětí dojela, protože se stal právě případ o kterém píšu (dítě si peníze v 18 letech vybralo a během měsíce rozfrcalo 200 tisíc)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verunecka289 píše:
Na to pozor, chtějí udělat, aby se peníze ze stavebka daly investovat pouze do bydlení a doložit to fakturama za materiál, smlouvou o koupi… mi z tohoto důvodu budeme zakládat spořící účet
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hpetula píše:
Něco přihodím, jsem v tomhle oboru 11 let a teda stavebko je pořád nejvýhodnější spořící prodkut s garancí jistoty vrácení peněz v případě, že by se cokoliv stalo
. nemá asi moc velký efekt posílat 50 kč, to sežerou víc asi poplatky. jinak státní podpora je ze všech vkladů udělaných v kalendářním roce a je max 2 tis kč. tedy 10 % z roční maximální úložky 20 tis Kč. co se týká rozvodu,… tak v naší stavení spořitelně, byli nutné vždy 2 podpisy rodičů i když to platil jen jeden. v případě skutečné nedomluvy mezi rodiči to může řešit za vás i opatrovnicý soud, kterému vy jste povinní dát kdo tam kolik naspořil peněz, takže ten pijící tatínek, tekrý by to měl jen na chlast a nedal tam ani korunu, by z těch peněz nedostal ani floka
, jinak naše malá je rok 2011 a spoříme jen 200, po 6 letech otočíme a vyděláme jednorázově státní podporu, ale od toho pak budete mít své finanční poradce, aby vám proadil jak efektivně k penězům
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kulišanda píše:
My to právě nechceme jako zálohu na bydlení, ale v těch 18 to opravdu dát dětem. Naspoříme to jim, je už na nich, jak s tím naloží…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit