Výplaty od zaměstnavatele nesedí

Anonymní
2.10.19 16:09

Výplaty od zaměstnavatele nesedí

Zdravím, mám takový problém, o kterém nevím jak mám přesně řešit.

Již rok pracuji jako pomocná kuchařka v nejmenovaném hotelu, který patří pod větší, mnohem více vydělávající firmu. Už dlouhou dobu máme všichni zaměstnanci problémy s výplatami (nesedí hodiny, mzda, různě a všude). Podruhé jsem se rozhodla tuto situaci řešit. Zašla jsem tedy na mzdové oddělení, kde jsem se pídila po několika věcech - kde jsou mé hodiny navíc, kde jsou mé peníze za hodiny navíc a kde je jeden den mé dovolené.
Byla jsem dost tvrdohlavá a nevadilo sedět v kanceláři, takže za tu hodinku a půl jsem se dozvěděla mnoho věcí. Kupříkladu, že jeden den mé dovolené prostě někam zmizel a už se nevrátí. Potom taky fakt, že mi prohodili směny v kalendáři, takže moje výplata absolutně hodinově nesedí ani kdyby seděly hodiny s přesčasy. Že za poslední tři měsíce mi dluží přibližně sto hodin práce na přesčasech. A že mi je prý nemohou vyplatit, protože už jsem přesáhla 150 hodin za rok (cože?). A že si je musím vybrat jako dny volna. Což já nemůžu, protože v kuchyni nám chybí lidi a vedení pevně stojí za tím, že tomu tak není (naší směně chybí uklízečka/někdo na nádobí, druhé směně zase pomocný kuchař). Což je i jeden z důvodů, proč všichni máme tolik hodin (a tuším že i neproplacených). Pracujeme 15 - 16 hodin denně, z toho nám hodinu berou jako na odpočinek… neodpočíváme. A peníze za jídlo nám každému strhávají individuálně, ne podle smlouvy (tedy 50 korun za den).

Můj přítel nechce ani slyšet o tom, že bych zašla na finanční úřad, že by mě prý moji zaměstnavatelé zničili a já se topila v dluzích. A já se momentálně bojím, že mi nedají smlouvu na další rok, protože mi brzy končí a já se začala v jejich papírování docela hnípat. Co teď?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Lalelale
2.10.19 16:17

Můžeš si najít práci jinde? Tohle je úplně neskutečné. Bohužel to je další z řady zaměstnavatelů, co vsadil na to, že lidé se o práci bojí a on si tedy může dovolit všechno.

• Citovat
  • Upravit
1186
2.10.19 16:18

Na finanční úřad nechoď, tam je jim to docela jedno. Spíš na pracák, tam je i nějaká poradna, nebo aspoň dřív byla.
Já bych si teda raději našla lepší práci. Tak jsem vyřešila tyhle problémy kdysi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
2.10.19 16:28

Můžeš podat podnět na inspektorát práce. Ale asi bych si nejdřív našla jinou práci. Určitě si to ale nenech líbit. Tohle si zaměstnavatel nemůže dovolit. Taky na nás v jednom předchozím zaměstnání zkoušeli, že stačí na směnu tři lidi místo pěti lidí, přesčasy neproplatili, vybrat hodiny nešly, žádná pauza atd. Přišla kontrola a začali se dít věci. Celé lokální vedení bylo vyměněno a pak už to šlo všechno ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
2.10.19 16:38

Proč děláš takovou práci? Svěříš se nám i s platem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19983
2.10.19 17:25

Najdi si jinou práci a potom to nahlas na inspektorát prace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.19 20:02

@berry4 je to fixních 18 400 s osobním zhodnocením 4 600, tedy 23 000 hrubého - peníze za jídlo (takže si nosím domů 17 000)

• Citovat
  • Upravit
32170
2.10.19 20:05

Tak práce by mělo být všude dost, tady bych nebyla ani minutu. A řekla bych jim, že buď dají všechno okamžitě do pořádku nebo s tím jdu na inspektorát práce. A nechápu, jak by tě mohli zaměstnavatelé zničit? Co je to za blbost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
2.10.19 20:24
@Anonymní píše:
@berry4 je to fixních 18 400 s osobním zhodnocením 4 600, tedy 23 000 hrubého - peníze za jídlo (takže si nosím domů 17 000)

No to snad ne. A to děláš tuhle otročinu denně? Pracuji ve stejném oboru, za 8 hodin denně mám mnohem víc. Čistá mzda. Bez přesčasů. Tohle bych nedělala ani omylem. Prosimtě najdi si jinou práci. Dnes je po kuchařích a zkušeném personálu neuvěřitelný hlad. A jde i si říct, jakou mzdu si představuješ. Nechod´pod svoji cenu proboha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.19 21:12
@berry4 píše:
No to snad ne. A to děláš tuhle otročinu denně? Pracuji ve stejném oboru, za 8 hodin denně mám mnohem víc. Čistá mzda. Bez přesčasů. Tohle bych nedělala ani omylem. Prosimtě najdi si jinou práci. Dnes je po kuchařích a zkušeném personálu neuvěřitelný hlad. A jde i si říct, jakou mzdu si představuješ. Nechod´pod svoji cenu proboha.

Dělám krátký dlouhý týden. Někdy musíme všichni v jeden den do práce, protože jsou akce. Dojezd do práce máme s přítelem půl hodiny tam, půl zpět. Přespávat na personálním pokoji se nám za 200 na noc nechce (také máme rádi své plíce). A dovolenou jsem za tenhle rok ještě neměla (d8,,nes poprvé, mám zánět močových cest).

• Citovat
  • Upravit
10995
2.10.19 23:58

Ale tak to se zlobíš úplně blbě… Tvá hloupost, že chodíš nemocná do práce. Tvá hloupost, že v takové práci setrváváš. Poptávku po kucharich a cisnicich vidím nalepenou na každé druhé hospodě, hotelu, restauraci… Nemají lidi a ty se bojíš o práci? Ty je máš v hrsti, ne oni tebe. Už jsi se v tom začala vrtat, tak to dokonči. Úřad práce může být tvůj pomocník a rádce. Taky tak se mnou chtěli kyvat, ještě ve zkušební době, tak jsem se šla na úřad práce pěkně přeptat a jen to lítalo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
3.10.19 07:01
@Anonymní píše:
Dělám krátký dlouhý týden. Někdy musíme všichni v jeden den do práce, protože jsou akce. Dojezd do práce máme s přítelem půl hodiny tam, půl zpět. Přespávat na personálním pokoji se nám za 200 na noc nechce (také máme rádi své plíce). A dovolenou jsem za tenhle rok ještě neměla (d8,,nes poprvé, mám zánět močových cest).

Dobře ti tak. Kdo chce kam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2805
3.10.19 11:32
@Anonymní píše:
Zdravím, mám takový problém, o kterém nevím jak mám přesně řešit.

Již rok pracuji jako pomocná kuchařka v nejmenovaném hotelu, který patří pod větší, mnohem více vydělávající firmu. Už dlouhou dobu máme všichni zaměstnanci problémy s výplatami (nesedí hodiny, mzda, různě a všude). Podruhé jsem se rozhodla tuto situaci řešit. Zašla jsem tedy na mzdové oddělení, kde jsem se pídila po několika věcech - kde jsou mé hodiny navíc, kde jsou mé peníze za hodiny navíc a kde je jeden den mé dovolené.
Byla jsem dost tvrdohlavá a nevadilo sedět v kanceláři, takže za tu hodinku a půl jsem se dozvěděla mnoho věcí. Kupříkladu, že jeden den mé dovolené prostě někam zmizel a už se nevrátí. Potom taky fakt, že mi prohodili směny v kalendáři, takže moje výplata absolutně hodinově nesedí ani kdyby seděly hodiny s přesčasy. Že za poslední tři měsíce mi dluží přibližně sto hodin práce na přesčasech. A že mi je prý nemohou vyplatit, protože už jsem přesáhla 150 hodin za rok (cože?). A že si je musím vybrat jako dny volna. Což já nemůžu, protože v kuchyni nám chybí lidi a vedení pevně stojí za tím, že tomu tak není (naší směně chybí uklízečka/někdo na nádobí, druhé směně zase pomocný kuchař). Což je i jeden z důvodů, proč všichni máme tolik hodin (a tuším že i neproplacených). Pracujeme 15 - 16 hodin denně, z toho nám hodinu berou jako na odpočinek… neodpočíváme. A peníze za jídlo nám každému strhávají individuálně, ne podle smlouvy (tedy 50 korun za den).

Můj přítel nechce ani slyšet o tom, že bych zašla na finanční úřad, že by mě prý moji zaměstnavatelé zničili a já se topila v dluzích. A já se momentálně bojím, že mi nedají smlouvu na další rok, protože mi brzy končí a já se začala v jejich papírování docela hnípat. Co teď?

Nechápu, když v dnešní době je po kuchařích i pomocném personálu neskutečná poptávka, že i nadále pobýváš tam, kde jsi. Okamžitě bych jim dala vale a našla si jinou práci, ovšem cestou bych zašla na inspektorát práce a dala podnět (kvůli ostatním kolegům). Ve většině případů je to jenom o tom, že se lidé bojí udělat ten krok, ale naprosto neoprávněně. Většinou je to změna k lepšímu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
4.10.19 09:11
@Anonymní píše: Že za poslední tři měsíce mi dluží přibližně sto hodin práce na přesčasech. A že mi je prý nemohou vyplatit, protože už jsem přesáhla 150 hodin za rok (cože?). A že si je musím vybrat jako dny volna. Což já nemůžu, protože v kuchyni nám chybí lidi a vedení pevně stojí za tím, že tomu tak není (naší směně chybí uklízečka/někdo na nádobí, druhé směně zase pomocný kuchař). …
A já se momentálně bojím, že mi nedají smlouvu na další rok, protože mi brzy končí a já se začala v jejich papírování docela hnípat. Co teď?

Tomu nerozumím: V kuchyni chybí lidi, takže musejí dělat přesčasy, a přesto se bojíš, že nedostaneš smlouvu na další rok?
A děláš přesčasy zadarmo, i když chybí lidi, takže si můžete klást podmínky?
To je jediný zaměstnavatel v širém okolí, nebo co?

Řeš to s šéfem, který ti říká, že si nemůžeš vzít náhradní volno! Buď to dostaneš proplaceno, nebo si vezmeš náhradní volno. Řekni mu, co ti řekli na mzdovce a ať se šéfové (mzdovka s přímým nadřízeným) domluví. Máš jednoho zaměstnavatele, tak ať s tebou mluví jedním jazykem.

Finanční úřad to řešit nebude, ten s tím nemá nic společného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat