Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte, v prosinci jsem poprvé otěhotněla, byla jsem na první prohlídce, kde mi dr. řekl, že je to přibližně 3.-4.týden, zatímco každá těhu kalkulačka mi ukazuje, že jde o 6.týden a sestra miříkala, že je to 6+1. Může mi někdo, prosím, tedy vysvětlit, jak se to počítá? ![]()
@Majkelka Podle UTZ se během těhotenství budou udaje měnit, ale takový fixni údaj je od prvního poslední menstruace.
Oplodnění není jisté, jistý je den poslední menstruace, výpočet je tabulkový, těhotenství trvá 40 týdnů ode dne poslední menstruace, tabulkově v den otěhotnění, ten 14.DC, zase se ber tabulkově cyklus 28 dnů s ovulací uprostřed, jseš vlastně tabulkově 2 týdny těhotná, 6+1 jsi v sedmém týdnu těhotenství z těch 40-ti do porodu, stáří plodu je 4+1.
I když jsem brala clostil, pak dostala injekci, takže přesně se ví, kdy jsem otěhotněla, tak stejně se to počítá dle menstruace?
6+1 je ukončených 6týdnů těhotenství plus už jeden den, a je to běžící sedmý týden těhotenství, poběží do 6+6, šest týdnů plus šest dnů těhotenství, pak následuje 7+0 ukončených 7 týdnů a zase 7+1 osmý táden…
@Majkelka píše:
I když jsem brala clostil, pak dostala injekci, takže přesně se ví, kdy jsem otěhotněla, tak stejně se to počítá dle menstruace?
@Majkelka píše:
Jo, jiná možnost není.
Tý jo, to jsou věci, tak děkuju za vysvětlení
a ještě poslední, bere se to teda tak, že jsem v 6.týdnu a ne ve 4.? asi vypadám jako totální mimoň, ale je to uplně nový pro mě, tak v tomhle trochu plavu ![]()
@Majkelka Jestli jsi v 6+1, tak 6 týden už máš za sebou a teď jedeš týden 7, to první číslo vždy znamená týden, který už más za sebou, ne týden, v kterém jsi. Takže jsi v 7 týdnu a až budeš třeba 20+3, tak budeš v 21. týdnu. ![]()
@Hadí ocásek 6+1 je 6tt a jeden den
hodně štěstí ocásku, at je hlavně zdravé ![]()