Výpověď během pobírání RP

Anonymní
30.8.14 18:57

Výpověď během pobírání RP

Ahoj, ráda bych poprosila o radu. Před měsícem jsem začala pracovat na plný úvazek, s tím, že ještě do října pobírám rodičovský příspěvek. V pondělí ale budu podávat výpověď ve zkušební době a moje otázka zní, co teď, když mi vlastně zdravotní a sociální už platil zaměstnavatel, ale i když skončím, tak mi ještě bude chodit rodičák? Mám jít normálně na sociálku, tam, kde se vyřizuje rodičák? Nebo jak to bude?
A pak ještě otázka trochu mimo - jaký jsou vaše zkušenosti s tím, když vám vypršel rodičák, ale ještě jste neměli práci? Měli jste nárok aspoň na nějakou dávku? Přítel je po operaci, má jenom nemocenskou, takže když ještě já zůstanu bez příjmu, tak to asi bude mazec. Mám právo vůbec o něco žádat?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7569
30.8.14 19:13

Ty jako se zbavíš práce, i když víš, že budete bez peněz a scháníš po dávkách jo? 8o

Sorry, ale musela jsem… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
30.8.14 19:16

A proč dáváš tedy výpověď v takové situaci?

• Citovat
  • Upravit
7904
30.8.14 19:16

Máš vyčerpaný rodičák nebo ne? Dokud ho nemáš vyčerpaný, měl by ti chodit pořád, bez ohledu na to, že pracuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.14 19:40

Myslím, že tohle je docela osobní věc a osobní otázka. Kdybych nemusela, tak výpověď nedám. Nemám kam dát dceru a musím se starat o nemocnýho přítele. Do toho bohužel pracovat na pln. úvazek nejde.
Vím, že rodičák mi ještě chodit bude, ale ptám se na to, kam jít, abych měla zajištěný zdravotní a sociální, který mi momentálně platí zaměstnavatel.

• Citovat
  • Upravit
Meha
30.8.14 20:00

Promiň, v dávkách se nevyznám.
Je mi přijde zvláštní, že jsi nedávno nastoupila, takže jsi musela mít nějak o dceru postaráno.
Já bych se být Tebou raději snažila udržet práci, dítko dát do školky, jeslí.
Víš, že budete víceméně bez příjmu a ještě to budeš zhoršovat.
Nedpověděla jsem na Tvoji otázku, ale zareagovat jsem musela.

• Citovat
  • Upravit
101603
30.8.14 20:02

Po ukončení práce je třeba zajít na zdravotní pojišťovnu a tam nahlásit, že stále bereš rodičák. A sociální za tebe nikdo platit nebude.
A po rodičáku je nárok na podporu, ale je to ta malá počítaná z průměrné mzdy v národním hospodářství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.14 20:10

Pracuju ve školství, takže i když jsem nastoupila v srpnu, tak jsem pracovala jenom tento týden (přípravnej týden), během kterýho dceru hlídaly babičky. Měla jsem domluvený, že mi kamarádka sežene pro malou místo ve školce, což se ale nestalo, takže mi nezbývá nic jinýho než skončit, protože už ji odteď nemá kdo hlídat. A kromě malé by ani přítel nezvládnul být doma sám, protože se o sebe nepostará. Prostě moc věcí hraje proti.

• Citovat
  • Upravit
Meha
30.8.14 20:13

Někdy se to opravdu blbě sejde:-(.
Tak držím palce, ať to překonáte.

• Citovat
  • Upravit
919
30.8.14 20:21

Taky prosím o radu :-)
RP budu pobírat ještě rok. letos v říjnu jsem se měla vrátit do původní práce ale během léta jsme si našla práci na DPČ - ještě rok si můžu finančně dovolit pracovat jen na poloviční úvazek a bývalého zaměstnavatele by se mi poloviční úvazek nevyplatil - nízký plat + dojíždění. Podala jsem tedy výpověď dohodou.
Je potřeba něco někde nahlašovat? ÚP, VZP nebo sociálka? Myslím kvůli tomu abych měla v pořádku sociální a zdravotní pojištění. Určitě se o to budu zajímat na úřadě osobně, ale ráda bych předem věděla co mě čeká…

Předem moc díky za odpověď!

@j.a.n.i1 píše:
Po ukončení práce je třeba zajít na zdravotní pojišťovnu a tam nahlásit, že stále bereš rodičák. A sociální za tebe nikdo platit nebude.
A po rodičáku je nárok na podporu, ale je to ta malá počítaná z průměrné mzdy v národním hospodářství.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
30.8.14 20:36
@Anonymní píše:
Myslím, že tohle je docela osobní věc a osobní otázka. Kdybych nemusela, tak výpověď nedám. Nemám kam dát dceru a musím se starat o nemocnýho přítele. Do toho bohužel pracovat na pln. úvazek nejde.

Je to sice osobní otázka, ale bez odpovědi na ni bys nemohla dostat správnou odpověď na své otázky. To, co bude dál (včetně například nároku na nekrácenou podporu), totiž závisí na důvodu, proč dáváš výpověď.

A řešit to částečným úvazkem lze? Požádej zaměstnavatele o úpravu pracovní doby z důvodu péče o dítě. Musí ti vyhovět, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.

Požádej písemně a měl by ti též odpovědět písemně (lepší důkazní situace). Teprve v případě, že ti odpoví, že ti vyhovět nemůže z vážných provozních důvodů, uvažuj o výpovědi a jako důvod uveď nemožnost skloubit zaměstnání s péčí o dítě a nemocného druha. Nejdřív ale vyčerpej všechny ostatní možnosti a postarej se o to, bys o tom měla důkazy. Budeš mít pak lepší pozici i v jednání na úřadech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
30.8.14 20:38
@Anonymní píše:
Pracuju ve školství, takže i když jsem nastoupila v srpnu, tak jsem pracovala jenom tento týden (přípravnej týden), během kterýho dceru hlídaly babičky. Měla jsem domluvený, že mi kamarádka sežene pro malou místo ve školce, což se ale nestalo, takže mi nezbývá nic jinýho než skončit, protože už ji odteď nemá kdo hlídat. A kromě malé by ani přítel nezvládnul být doma sám, protože se o sebe nepostará. Prostě moc věcí hraje proti.

Zrovna práce ve školství je hodně přívětivá pro matky s malými dětmi vzhledem ke své pracovní době a možnosti řadu věcí udělat i doma. Na tvém místě, s takovými problémy a výhledově finančně náročnému období kvůli pracovní neschopnosti partnera bych se jí držela jako klíště. Vždyť je to vaše jediná obživa, dávky vás neuživí. Nebylo by schůdnější najít a zaplatit chůvu? Takové pracovní místo už se nemusí naskytnout. Ještě to zvaž, abys nelitovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
30.8.14 20:45
@Phoebe13 píše:
Podala jsem tedy výpověď dohodou.

Co je to podat výpověď dohodou? Výpověď se podává (doručuje), protože je to jednostranný právní úkon, jehož účinek nastupuje doručením.

Dohoda se uzavírá, přičemž dohoda je uzavřena okamžikem, kdy s ní projeví souhlas obě smluvní strany (například okamžikem, kdy na písemnou dohodu podepíše druhá smluvní strana).

Ale slovnímu spojení „podala jsem výpověď dohodou“ nerozumím: Podala jsi výpověď, nebo jsi navrhla zaměstnavateli dohodu o rozvázání pracovního poměru? A pokud jsi mu navrhla dohodu - souhlasil s ní, podepsal ji na důkaz souhlasu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.14 20:47

Když jsme měli v pondělí poradu, která trvala o půl hodiny dýl než měla být pracovní doba a na mě už před budovou čekala malá s babičkou, která spěchala do práce, tak jsem se odvážila zeptat, a to velice úslužně a slušně, jak dlouho tam dneska asi ještě budeme, protože mi už dovezli malou, tak na mě před všema zařvala To je váš problém Kateřino! Já jsem vám jasně řekla, že si to musíte zařídit, rozhodně vás nebudu pouštět dřív z porady.
A takhle to tam funguje, ředitelka je neskutečně zlá megera, která v podstatě všechny vykořisťuje. Už na pohovoru jsem jí musela slíbit, že nebudu zůstavat s děckem doma, ani když bude nemocný (to mi pak řekly i kolegyně, že jim řekla, že je tak se mnou domluvená, že nebude existovat, abych zůstala doma). Takže tedy není absolutně žádná možnost jakékoliv domluvy.
A kdybych si zaplatila chůvu, tak bych jí musela dát celej svůj plat :D

• Citovat
  • Upravit
19788
30.8.14 20:52
@Anonymní píše:
Když jsme měli v pondělí poradu, která trvala o půl hodiny dýl než měla být pracovní doba a na mě už před budovou čekala malá s babičkou, která spěchala do práce, tak jsem se odvážila zeptat, a to velice úslužně a slušně, jak dlouho tam dneska asi ještě budeme, protože mi už dovezli malou, tak na mě před všema zařvala To je váš problém Kateřino! Já jsem vám jasně řekla, že si to musíte zařídit, rozhodně vás nebudu pouštět dřív z porady.
A takhle to tam funguje, ředitelka je neskutečně zlá megera, která v podstatě všechny vykořisťuje. Už na pohovoru jsem jí musela slíbit, že nebudu zůstavat s děckem doma, ani když bude nemocný (to mi pak řekly i kolegyně, že jim řekla, že je tak se mnou domluvená, že nebude existovat, abych zůstala doma). Takže tedy není absolutně žádná možnost jakékoliv domluvy.
A kdybych si zaplatila chůvu, tak bych jí musela dát celej svůj plat :D

To je sice zlé, ale nic to nemění na tom, co jsem vám napsal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat