Zaměstnavatel nechce podepsat výpověď

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11559
28.5.24 15:44
@Petan290 píše: Více
že ty se tu s náma vůbec zahazuješ. Jí to zařiď sám, když víš nejlíp, jak na to.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
29.5.24 19:40

Stalo se mi totéž, výhodou bylo, že jsem tuto reakci předpokládala, takže jsem zaměstnavatele neinformovala předem a na samotný pokus o předání jsem si vzala svědka a zapla diktafon.

Když mi pak do mailu psala, že jsem tam vůbec nebyla, jen jsem se usmála a zmínila nahrávku. Její pořízení bylo naprosto legální (par. 88), protože jsem čekala krácení svých práv. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
29.5.24 20:37

Pokud je recepční zaměstnanec, který obvykle přebírá došlou poštu, tak ano.
Výpověď musí být doručena a vy musíte mít důkaz, že byla doručena.
Doručit výpověď z PP je možno kterémukoliv nadřízenému (od bezprostředního až po nejvyššího šéfa), sekretářce šéfa, na personální oddělení nebo pracovníkovi, který obvykle přebírá poštu (recepce, podatelna,…).

Nejlépe doručit osobně a nechat potvrdit na kopii.

Zmaření doručení adresátem se považuje za doručení, takže pro tento případ si k tomu přibrat svědka - můžeš jím být třeba ty. Svědek může jednání natočit, a to dokonce i tajně. Existuje judikát, že i tajná nahrávka nekorektního jednání zaměstnavatele je důkazem použitelným před soudem.

Doručíte-li výpověď zítra nebo pozítří, tak červen a červenec běží výpovědní doba (ne lhůta) a prvního srpna je volná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
29.5.24 20:39
@Ralzinka88 píše: Více

Přesně tak.

A já bych je nechal, ať po mě vymáhají škodu za absence a tu nahrávku bych vytáhl u soudu. Ať mají ostudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
29.5.24 20:54

Soukromoprávní listina (jakou je i výpověď) se považuje za doručenou okamžikem, kdy měl adresát objektivní možnost seznámit se s jejím obsahem.

Pokud adresát listovní zásilku odmítne převzít, doručovatelka by o tom měla učinit zápis a zásilku uložit.

Pokud skutečně odmítne (to je něco jiného, než když není zastižen), považuje se zásilka za doručenou okamžikem, kdy odmítl převzít. Protože v tom okamžiku měl možnost zásilku převzít a seznámit se s jejím obsahem, ale odmítl.

Něco jiného je, když je adresát nezastižen - v takovém případě se mu u zásilek do vlastních rukou nechá ve schránce avizo o uložení zásilky. A pak se posuzuje, kdy reálně mohl tu schránku s avizem otevřít a kdy reálně mohl na poště tu zásilku vyzvednout. Týká se to zejména fyzických osob, které někam dojíždějí, vracejí se pozdě večer a na poštu se dostanou za x dní. Dřív se považovala za doručenou okamžikem vhození toho aviza, ale četl jsem právě judikát, kdy někdo našel avizo ve schránce co já vím, ve čtvrtek večer po návratu z práce a pošta měla otevřeno až v pondělí.

U firmy je obvykle někdo, kdo přebírá poštu, a toho tam pošťačka najde, nebo mají PO BOX. Zásilka je doručena okamžikem, kdy mají reálně objektivní možnost seznámit se s jejím obsahem. Čili okamžikem, kdy to pošťačka dá tomu, kdo přebírá poštu. Že to ten, kdo má na starosti přebírání pošty, neřekne šéfovi hned, na okamžik doručení nemá vliv: Příjemce zprávy je ta firma a jak si zprocesuje vnitřní komunikaci, je na ní. To, že něco ví personalista, ale ne šéf, nebo naopak, nemá navenek po právní stránce vliv - ví to organizace, mají si to předat.

To, že adresát zásilku bez přečtení spálí, hodí doručovatelce pod nohy nebo neotevře, je problém adresáta a nemůže být k tíži odesilateli - adresát měl objektivní možnost seznámit se s obsahem zásilky, zásilka je tedy doručena, ať této možnosti využije, nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat