Výpověď x otěhotnění x nová práce

28
9.3.18 20:00

Výpověď X Otěhotnění X Nová práce

Ahojte, potřebuji radu :-)
k 28.2.2018 jsem podala výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou.. Co když během této doby otěhotním? Jak je to s tou ochranou lhůtou? Ta se vztahuje pouze na výpověď danou zaměstnavatelem?
Jde mi i o to, že po ukončení výp. lhůty chci nastoupit do dalšího zaměstnání, kde ale budu mít další zkušební dobu a nechci, aby mě pak ve zkušebce kvůli případnému těhu vyhodili, platila by pro mě potom ochranná lhůta i když by mě vyhodili ve zkušebce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9793
9.3.18 20:11

Ochranná lhůta pro nárok na PPM nezávisí na způsobu ukončení pracovního poměru. Pokud otěhotníš ještě v současné práci, bude ti plynout ochranná lhůta z něj (ochranná lhůta je tak dlouhá jako to zaměstnání, max. 180 dnů). Pokud bys v průběhu té ochranné lhůty nastoupila do nového zaměstnání, ochranná lhůta by se přerušila a pokud by to nové zaměstnání skončilo, plynul by zbytek ochranné lhůty z původního zaměstnání + ochranná lhůta z nového, do max. 180 dnů.

Pokud otěhotníš až v novém zaměstnání a to by skončilo, tak by ti plynula ochranná lhůta jen z něj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26872
9.3.18 20:16

@Jadeit25 No tak posun snazeni o par mesicu, kdyz ted menis zamestnani :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
9.3.18 20:20

Na PMM máš nárok pokud jsi odpracovala 270 dní za poslední dva roky a musí Ti běžet ochranná lhůta 180 dní od ukončení poslední práce. Takže můžeš nastoupit na PPM i z úp, pokud se vejdeš do ochranné lhůty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Twixinka
9.3.18 20:20

Byla jsem ve stejné situaci, v polovině ledna jsem dala výpověď dohodou s tím, že končím na konci února a 1. února jsem držela v ruce pozitivní těhotenský test.. v březnu jsem normálně nastoupila do nové práce a až do konce zkušebky jsem nic neřekla, ale bylo evidentní, že si toho všimli.. naštěstí jsem měla skvělou šéfovou, která mi pak řekla, že i kdybych přišla s tím, že jsem těhotná ještě ve zkušebce, tak mě nevyhodí :)
Jinak výpověď můžeš vždy vzít zpět, ale záleží na zaměstnavateli, zda to bude akceptovat a ve zkušebce Tě mohou vyhodit bez udání důvodu těhotnou i netěhotnou, takže pokud by to bylo kvůli těhu, tak to vlastně ani nezjistíš.

• Citovat
  • Upravit
19983
9.3.18 20:47

Tak se prestante na pár měsíců snažit 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
10.3.18 12:34
@cecetka píše:
@Jadeit25 No tak posun snazeni o par mesicu, kdyz ted menis zamestnani :nevim:

To je sice skvělá rada, ale já se o nic nesnažím o to jde.. chtela jsem jen vedet jak to je, kdyby nahodou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.8.20 08:00

Ahoj! Někdo na radu? ;) Jsem už vyřízená z mé práce. Jsem tam v podstatě jen kvůli tomu, že bylo v plánu otěhotnět. Jenže… Ne co si plánujeme jde hned, že? Už nám to nejde cca 2 roky. V tom je ale stále odkládání kvůli práci, ZT, revize atd… Potratila jsem už i v práci. A mám jim to trochu za zlé. Vim, že se to stává ale ja tam tehdy fakt litala, stresovala a tahala věci těžké co ani netěhotná tahat nemá. Marodit jsem taky pak nemohla. Chci pryč, to vím. A odkládat zase něco, kvůli práci taky nechci. Přijde mi to zbytečné. No ale co když jak napotvoru do toho vlitnu? 8o Jsem asi blázen, že chci dát výpověď, že? Mám dobre peníze ale zase snažit se můžu dalších 5 let a nic… Bývalá práce byla boží, bohužel ale zamestnavatel končil v ČR. Tam jsem byla x let. Nerada měním práce. Děkuji za názory :srdce:

• Citovat
  • Upravit
21091
16.8.20 08:14

Tak očividně v téhle práci klid nemáš. Už bych si minimálně hledala práci. A snažení chvilku odložila než projdeš zkušební dobou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.8.20 08:16

Tak záleží, jak moc potřebuješ peníze a jak moc ti vadí, že nebudeš mít na mateřské skloubit na neurčito - vracet se tam pak zřejmě nebudeš chtít, takže jde hlavně zase o peníze.
Já mám třeba skvělou práci, ale na menší úvazek a na smlouvu na určito, jsem záskok za mateřskou. Pokud do pár let otěhotním, jsem smířená s tím, že budu odcházet na mateřskou z této pozice. Je to sice blbý, ale práce mi za to stojí a díky tomu, kolik vydělá partner, si to můžeme dovolit. Kdybychom nemohli, hledala bych práci na neurčito a na plný úvazek.

• Citovat
  • Upravit
7904
16.8.20 08:20

Otěhotněla jsem doslova stejný den, kdy jsem dala výpověď. Vzhledem k dvouměsíční výpovědní době jsem odcházela již těhotná a protože jsem tam pracovala 3 roky, měla jsem ochrannou lhůtu 180 dní. I kdybych šla na pracák, tak s nástupem na mateřskou bych se pořád do ochranné lhůty vešla (max. 180 dní může být mezi koncem pracovního poměru a datem nástupu na mateřskou). Nastoupila jsem ale do nové práce a tam, i kdybych tam byla 1 den, tak stejně ochranná lhůta je těch 180 dní.

Pokud odejdeš z práce těhotná aspoň cca 1 měsíc, aby Ti ta ochranná lhůta vyšla, tak jsi OK, i kdybys do mateřské seděla na pracáku. Musíš mít tedy odpracovanou tu požadovanou dobu, což asi máš.

Určitě nic neodkládej kvůli práci, ro je hloupost, mladší a zdravější už nebudeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
16.8.20 08:23

@kacz To s tou novou prací nemusí být pravda, záleží jak dlouho bude bez práce. A jestli bude odcházet těhotná. Pokud bude navazovat, pak ano, bude mít ol 180 dnů. Pokud to navazovat nebude musí počítat s tou prodlevou mezi tím. A s tím, že jí vs zkušebce mohou vyhodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
16.8.20 08:46

Tak si najdi novou práci a 3 mesice se chrante, nez uplyne zkusebka. Kdyz uz se snazite 2 roky, tak 3 mesice uz se to vydrzet da ne? Ono to i pude lip, kdyz nebudes ve stresu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
16.8.20 09:32

@P4ja ale to nehraje roli, v každém případě už by měla ochrannou dobu z té původní práce, pokud splní podmínky pro ochrannou dobu. Ověřovali jsme to na MPSV.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
16.8.20 09:33

@Kriss Tina ono je to ve skutečnosti 6 měsíců - než dá výpověď, než uplyne výpovědní doba, než uplyne zkušebka. Já bych tak dlouho nečekala, nevidím v tom žádný přínos. Když otehotni v nové práci, tak stejně první 3 měsíce nebude nic vidět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat