Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pro všechny, kdo už praktikovali metodu vyřvání…
v pátek už jsem byla hotová a mladík ne a ne usnout. Bylo půl jedenácté, když jsem ho šoupla do postýlky a byla jsem rozhodnutá ho z ní už nevyndat. No, řev to byl hrozný, přítel psychicky nevydržel a utekl do mezipatra na balkon kouřit
. Já to tedy vydržela jen 40 minut, pak jsem ho vytáhla, nakojil a on okamžitě usnul. V duchu jsem obdivovala všechny maminky, které to dokázali dotáhnout do konce.Lukáš mě v noci vzbudil jen 2×!!!!!, nechápala jsem. Den na to usnul ukázkově po koupání, mazlení a nakojení. Ale v noci mě budil zase co hodinu (i méně). V noci nemám nervy na to, nechat ho křičet, protože by jsme fakt sousedy vzbudili. Na dnešek večer opět odmítal spinkat. Takže o půl jedenácté proběhlo to samé, co v pátek. S tím, že jsem opět nevydržela a fňukajícího opět nakojila. Vzbudil mě 1×!!!! Tak to už fakt nechápu. To bych ho snad musela nechat křičet každý den, aby ho to nejspíš unavilo natolik, že mě nebudí. Nebo na mě má vztek a radši mě v noci nechce?
Dokáže to někdo vysvětlit, proč jednou mě budí každou chvilku a příště dokáže spát skoro non-stop?
Kakiko, ale „vyřvávací“ Estivillova meroda nespočívá v tom, že dítě šoupneš do postýlky a necháš ho být, ale v tom, že ho tam dáš a pokud křičí, chodíš za ním v určitých intervalech, pohladíš ho, uklidníš, aby vědělo, že tam jsi, ale že ono prostě má spinkat.
Strčit ho do postýlky a jít pryč v 5 měsících, mi přijde trošku brutální ![]()
Já bych to spíš nazvala metoda kontrolovaného řevu - teda jestli obě myslíme to samé - Estivill (snad to píšu dobře)
Možná se s ostatníma neshodnu, ale podle mě je na to v 5ti měsících ještě moc malinký. U nás jsme vyzkoušeli poprvé cca ve 14ti měs a perfektní úspěch. Museli jsme na několikrát (zuby, nemoc, pobyt v nemocnici), ale opravdu to funguje.
Do toho roku jsem se o žádné „vyřvání“ nepokoušela, jsem přesvědčená, že to dítě nedělá schválně, že opravdu nechce být samo a proto vyžaduje přítomost (pozornost) maminky…
To že se vyřve do únavy nepovažuju za úspěch. Tím je podle mě to, že skutečně pochopí, že teď je doba spánku a on musí spinkat. Sám. Že se nemusí ničeho bát a že až se vyspí, bude tu zase pro něj usměvavá maminka… A tohohle podle mě není 5ti měsíční dítě ještě schopné…
No ja myslim,ze Kakika nemluvi o Estvillovi..proste uz jen nevedela,nevydrzela,tak ho soupla do postylky,co to udela..Taky se mi zda jeste moc malej,ale pakli-ze je to s malym vecer a v noci tak narocny,jak pise,ani se ji nedivim
U nás je třeba problém, že ani nechce spát v postýlce,takže já můžu praktikovat tak akorát velký prd, plán je naučit ho spát alespoň v té cestovní s bytelnou matrací, no zatím nám to kazí rýma, kašel a zuby, neklidně spí i se mnou, ale vcelku se vyspíme oba, ranní vstávání v 5 h fakt pakárna. No a vyřvat bych nenechala, bohužel zhysterčí a zebleje se, takže u nás tohle neprošlo ani na zkoušku
.
Rada, času dosti, klidně radši pochovat, než nechat do únavy řvát, já na to ani nemám nervy, možná až bude mít tak o půl roku víc, takže pokud nevydržíš a vemeš malého, tak si nedělej vrásky, u nás je to s uspáváním na zabití, vyje jak hyena na celej panelák i 30 minut ![]()
Chtěla bych ale říct, že na hodně dětí tato metoda platí, ale musí na to dozrát a několikrát se i opakovat.
Ahoj, já jsem začala malou dávat do postýlky asi před 3 týdny, do té doby jsme spaly na matraci a usínala při kojení. Teď ji nakojím, dám do postýlky, pohladím a odcházím. Do 10 minut spí a budí se jen jednou za noc.
Předtím se budila třeba co hodinu. První večer brečela přes hodinu a já s ní a co 10 minut ji chodil uklidnit dospělý syn (ze mě cítila MM) a asi do týdne se to zlomilo a usíná sama.
Já myslím, že když dítko pozná, že ho nikdo nepřijde z postýlky vytáhnout a věnovat se mu, tak se radši nebudí a spí
![]()
Já samozřejmě nemyslela, že ho tam nechám být. Seděla jsem u něj, hladila ho, zpívala mu, ale on prostě nechtěl být v postýlce. Pořád jen řval, ale to řval i v ruce, takže si nemyslím, že to, že jsem ho dala do postýlky by to nějak změnilo. Jen jsem už neměla sílu ho nosit a snažit se ho uklidnit kravinkami. Vím, že to není ideální, ale v noci na pátek mě mezi půlnocí a půl druhou vytáhl z postele 15× (po 5ti až 10ti minutách), pak jsem ho vzala k sobě, tak už to bylo lepší, ale nechci si ho stěhovat do postele. Ne, že by mi v posteli vadil, ale kamarádce umřela holčička v 9ti měsících na SIDS a tak prostě trvám na tom, že bude spinkat v postýlce. Dokážete tedy někdo poradit, jak mám dokázat, aby spal aspoň po dvou hodinách? Já trpím na nízký tlak a když jsem nevyspalá, tak je to naprd a divím se, že jsem sebou ještě nikde nešvihla, jako se mi to dřív stávalo. Nechci, abych omdlela s malým v ruce a už prostě nevím, co dělat
Tak mě bylo jasný, že jsi nikam nešla a byla s malým
, bohužel nijak neporadím, mám stejně problémové dítko a fakt jsem nešťastná, že ani už 3 měsíce nemůžu jít od něj pryč, protože už stojí a všude leze, navíc se i přes den budí tak 3× během spánku, pokud vůbec usne, takže musím být u něho, ve spánku totiž leze a převaluje se rychlostí blesku ![]()
S tím spaním a buzením přes noc, to je vcelku přechodné období, tak nějak jsem to vypozorovala, že je třeba měsíc klid a pak měsíc katastrofa.
tak zkus praktikovat toho Estivilla. Prostě neseď u postýlky, ale odcházej a vracej se, nedotýkej se, nechovej, nehlaď - jen opravdu příjemným a milým hlasem krátce uklidni „maminka je tady, miminko musí spinkat, zítra si zase spolu budeme hrát. dobrou noc“ a odejít.
Já jsem teda plakání nevydržela, jednu dobu s námi synek spával v posteli. Bylo to náročné, taky jsem se bála. Ale vyspali jsme se nakonec všichni tři (i tatínek), což pro mě v tu chvíli bylo hodně důležité…
Když já mám pocit, že právě na toho klasického Estvilla je fakt ještě malý.
Luky nespal nikdy moc dobře, vždycky jsme v noci kojili po dvou hodinách maximálně, ale teď to fakt graduje, když nedokáže pořádně ani spát. Po těch dvou nocích už vím, že hladem to fakt není. Co musím ještě napsat, že v sobotu i dnes má naprosto výjimečnou náladu, dokáže si hrát delší dobu sám a nepokňourává jako obvykle. Jako by i pro něj ten spánek v kuse byl mnohem lepší. Jen nevím, jak ho bez řevu přesvědčit aby tak spal vždycky ![]()
Ahoj Kakiko,
tento problém jsme měli taky. Pomohla nám metoda, jak tady píšou holčiny. Ale je pravda, že v pěti měsících si také myslím že je to brzo. V té knize myslím je ,že až po šestém měsíci narození je dítě schopno rozpoznat den a noc. A hlavně tady na tu metodu musíš být pevně odhodlaná něco změnit ať to stojí sil kolik chce.
Tady na této stránce je to docela hezky popsáno http://www.patriklipina.estranky.cz/…e-se-usinat_
6 měsíců nám bude za 3 dny
Asi se budu muset nejdřív hodit do kupy, protože teď si fakt nejsem jistá, že bych to zvládla. No, spíš si jistá jsem, že bych to nezvládla ![]()
ale rozhodně děkuji za odkaz, zatím si nastuduji ![]()
Kakiko, S Filipem jsme dělaly výše zmíněnou metodu po 4. měsíci, 3 večery prořval, pokaždé 1 a půl hodiny. než jsme začaly, několik večerů jsem se snažila dodržet přesný rituál před usínánim - koupání, příběh na dobrou noc, pomazlení, kojení… je mi jasné, že nerozlišuje den a noc, ale rituál před spaním ho může uvést do obrazu, co bude následovat…
pomáhal mi manžel - chodil za ním taky a pomohl vydržet. 4. večer usnul Filip sám bez pláče. Když se začal budit v noci často a věděla jsem že to není hlad, chodil za ním manžel s lahvičkou vody a mně zavolal nakojit jenom v určitou domluvenou hodinu. A kluk taky pochopil, že v noci přijde „jenom“ táta s vodou a máma až po určité době… a po pár nocích začal spávat celou noc a najednou nepotřeboval ani noční kojení… sice drsné ale já byla v té době těhotná s 2. dítkom.
Určitě to ještě zkus, akorát si dítě musí zvyknout na ten režim - stejně jak se učí podmíněným reflexům
tak si dej záležet na večerním režimu a vydrž víc večerů za sebou, jinak v tom bude mít dítě akorát zmatek! Držím pěsti ať se zadaří!!! ![]()
večerní režim máme pořád stejný už od Lukáškova narození (tedy od 1. měsíce). Koupání, mazlení, papání ve stejnou dobu, jen to usínání je na draka. Pořád jsem ho z usínání v přibližně stejnou dobu omlouvala…prdíky, ramínko po tbc, zoubky, prostě pořád něco, ale asi budu muset začít být v tomto přísnější. Tatínka s vodou hodlám taky zapojit, ale až mezi svátky, kdy nepůjde do práce a budu tak vědět, že neskončí obmotaný u silnice kolem stromu
Bylo by fajn, kdyby se nám ty noci zlepšili, často vzpomínám na doby, kdy jsem byla těhu, mohla jsem se válet kdy jsem chtěla a vůbec jsem si toho nevážila ![]()
Tak my jsme Estivilla aplikovali jak doporučuje autor po ukončeném 4. měsíci. Tři nebo čtyři večery byl jekot - jeho délka se zkracovala a 4. nebo 5. večer malá spala. Budila se na kojení jen jednou… Nicméně jsme ji nikdy neměli naučenou do postele. Od narození spala v postýlce. V 6,5 měsících jsme ji přesunuli do vlastního pokojíčkua vpodstatě od té doby spí celou noc…