Vysazení eutyroxu po porodu

10
18.6.25 17:47

Vysazení eutyroxu po porodu

Ahoj, chci se zeptat, zda nemáte holky nektera zkusenost s vysazenim eutyroxu po porodu??

Podarilo se vam toho leku zbavit? Pripadne jste to take vysadily ze dne na den nebo postupne?

Příspěvek upraven 21.06.25 v 15:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6301
18.6.25 18:26

Pre mna je nonsens uvazovat nad tym, ze nieco vysadim sama. Najdi si endokrinologa, ktoremu budes verit a s nim to prediskutuj.
Som laik, ale neviem, ci ti vie lekar sposobit hypertyreozu. Ta tvoja stitna zlaza sa tak moze vyvijat sama.
Najdi si lekara, ktoremu veris. Pripadne si zaplat vysetrenie - druhy nazor u ineho endokrinologa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69113
18.6.25 18:32

Já teda beru Letrox (v podstatě totéž) celoživotně a jsem sledovaná hodně pečlivou doktorkou, ale jo, ano to umí v souvislosti s těhotenstvím lítat. Brala jsem třeba stabilně dlouhé roky 150, v těhotenství jsme postupně navyšovali na nějakých 250, po porodu jsem s tímhle byla předávkovaná, tak jsme snižovali na 150, pak dokonce 125, chvíli se drželo a do roka jsem byla zpět na 150, po skončení kojení o víkendu snižuji na 125… chce to hlídat, ale asi se plošně nedá říct, jak moc rychle snižovat či vysazovat, to bude individuální. možná ti opravdu dlouhodobě zůstane nějaká nízká udržovací dávka. Já se vždycky líp cítila s TSH 1, max. 2, než při horní hranici normálu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
18.6.25 19:49

@Mkmkz doktorka rekla at vysadim, mne se to nezda to vysadit ze dne na den, chtela bych to vysazovat postuone aby to nebyl sok pro telo
Lekova hypertyreoza - predavkovani nespravnym nastavenim davky, telo zacalo po porodu zase fungovat jak melo a davky jaou vysoke a proto jsem predavkovana

Příspěvek upraven 18.06.25 v 19:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
18.6.25 19:50

@ugluk ja jsem pred tehotenstvim nebrala, proto to nechci ani dal brat
Diky za odpoved!! Achjo :/ jesteze jste prisli na to kdy ti je dobre

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6301
18.6.25 19:56
@Ilona24056 píše: Více

Ale to, aby si vysadila ti povedala obvodna, nie? Endokrinologicka to zamietla, rozumiem tomu spravne?
Ked ti povedala prakticka lekarka, ze ich mas vysadit, preco ju nepocuvas? Tak vysad a ber tu minimalnu davky, ako ti nariadi. A potom hladaj endokrinologa, ktoremu budes doverovat, budes u neho vedena a budes tam chodit na kontroly.
Podla mna sama sebe skodis, ked si myslis, ze budes vysadzovat lieky na zaklade informacii z internetu a toho, co chces, alebo nechces. Teda pocitov. To chce spolupracovat s lekarom a riadit sa jeho radami.
Ja beriem tie iste lieky 15 rokov, mame hyper aj hypo v rodine a naozaj neexistuje take, ze si sama riadim lieky, alebo ze ich nechcem brat a hotovo. Ked si stit. zlaza vyzaduje, treba ich brat. Ochorenie stit. zlazy je v populacii velmi caste. Vela ludi lieky berie denne celozivotne. To naozaj nie je ziadna pohroma. Ale neliecena sz problem je. Napr. neliecena hypofunkcia prispieva k zrychlenemi starnutiu organizmu, ateroskleroze atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69113
18.6.25 20:05

Ono chceš-nechceš… v těhotenství se mohlo stát, že prostě ta šž začala zlobit. Možná už nebudeš brát 75, ale třeba jenom 25. Zavolala bych zpět na endokrinologii, že máš výsledky z krve a jsi předávkovaná, jaký bude další postup. Pokud je to nekomplikované, může tohle řešit i obvoďačka, ale tak jako tak bys měla být pod dohledem a nechat se časem otestovat, co s tebou snížení dávek/ vysazení udělalo. A nemusí to záviset na tom, jak se tvé tělo chovalo před těhotenstvím a jestli něco chceš nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
18.6.25 20:48

@Mkmkz napsala jsem to asi nepochopitelne tak napisu znovu
Testy s vysledky hranicni hypertyreozy jsem zaslala endokrinolozce, ta odepsala pouze mail at lek vysadim. Proto jsem zacala vyhledavat informace na internetu kde se vsude pise, ze se eutyrox ma vysazovat postupne, jinak by vysazeni ze dne na den mohlo zpusobit rozvrat hormonalni rovnovah a opet tim sokem pro telo hypotyreozu. Pokud by se eutyrox snizoval postupne, telo by si zvyklo postuone na nizsi davky, nebyl by sok a timto by se telo mohlo umelych hormonu zbavit. Dokonce mam zkusenosti i s prirodni lecbou stitne zlazy, ktera funguje. Kdyz jsem pred par lety mela vykyv tsh a touto lecbou jsem z tsh 8 stahla za dva tydny do normalu:)
Volala jsem tedy obvodacce jaky na to ma nazor, rekla mi ze jsem predavkovana lekama, ze mam vysadit, ale ze ona vsem zenam, ktere nekdy nasadily eutyrox uz dava malou davku na vzdy. Napsala jsem to jiz pochopitelne?
Vim ze to vypada jako hystericky vylivani srdcika, jen bych nechtela telo sokovat vysazenim leku ze dne na den a zpusobit tim vlastne to ze s nejvetsi pravdepodobnosti ten lek zas budu muset nasledkem vysadit, nez kdyz by treba pomalym vysazivanim mohla byt sance, ze lek uz potrebovat nebudu :)

Obvodacka mi dokonce rekla, ze lekar radeji resi hypotyreozu nez hypertyreozu. A proto ze mi to chce vysadit… ale ja nechci resit ani jedno jestli mi rozumis! Chci telu dat cas aby si postupne zvykalo na snizujici se davku az do zadne davky a zacala pracovat stitka zase tak, jako pred tehotenstvim :)

Příspěvek upraven 19.06.25 v 11:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69113
18.6.25 20:55

Takže obě lékařky ti doporučily vysadit. Ono se nic nestane, když to teď budeš brát jenom obden nebo prášky půlit a vysadíš třeba za 14 dní, měsíc - zvlášť, když je hypertyreóza jen hraniční. Ale tak jako tak, nech si časem hladiny zkontrolovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
18.6.25 20:56

@ugluk mi moc díky! Tohle jsem přesně plánovala ale nevěděla jsem jestli to není blbost :) dekuju

Příspěvek upraven 19.06.25 v 11:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11349
18.6.25 21:09

Tak ber týden poloviční dávku a druhý týden obden poloviční dávku a třetí týden nic. To už tě snad nezabije a je to trochu postupné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11349
18.6.25 21:10

To si myslím je zbytečné. Šla bych na kontrolu nejdřív měsíc po vysazení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
18.6.25 21:27

@jita22 díky moc!:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.6.25 21:30

Já brala Letrox při snažení o deti (IVF) a v tehotenstvi. Tez hraniční hodnoty. Při běžném fungování v pořádku, ale v těhotenství už ne. Hlavně v průběhu IVF to muselo být stabilizované. Po porodu jsem naraz vysadila a už chodím jen na roční kontroly. Zatím vše v pořádku. Prosim anonym, zdravotní stav.

• Citovat
  • Upravit
6301
18.6.25 21:32

@Ilona24056 neviem, co sposobuje telu okamzite vysadenie liekov. Nerozumiem tomu, ako to funguje a preto sa riadim odporucanim lekara. Ked povie vysadit, vysadim. Ked neviem ako vysadit, pytam sa lekara - co tym mysli. Ci zo dna na den, alebo inak.
A aj mne sa stalo, ze som bola „predavkovana“. Znizi sa davka a ono sa to upravi. Naozaj by som si po nejakom case dala skontrolovat hladiny hormonov, ako ti radi @ugluk.

Příspěvek upraven 18.06.25 v 21:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna očního lékaře

Ikona - Vladimír Korda

MUDr. Vladimír Korda Ph.D.