Výše výplaty se mi nezdá

Anonymní
23.7.14 22:19

Výše výplaty se mi nezdá

Zdravím,
doufám, že nikdo nebude mít problém s anonymitou, projednou.

Dnes mi došla výplata. Dělám na DPP a jsem placená od hodiny, kterou mám placenou fixně + bonusy. Výši bonusu nevím, ale to vůbec nevadí. Píšu si hodiny (to stejné, co píšu do výkazu), takže vím kolik bych měla dostat (tedy zhruba můžu očekávat). Ale nějak mi to prostě nevychází, je to míň (a to vím, že bych měla dostat bonusy - jsou za určité věci).
Vím, že to, co mi došlo je jen 85%, ale dokážu si dopočítat 100% (15% je daň) a i ta je o 25,– nižší než mám fix. A to ještě nepočítám případný bonus.
Můžete namítat, že 25,– je nic, ale ono se to docela rychle nasčítá.
Přemýšlím, že napíšu do firmy mail s tím, že se mi výše nezdá. Ale není to blbý, co tam napsat? I kdyby bylo vše ok a třeba mi něco bylo strženo za nějakou chybu (ovšem nic mi řečeno nebylo), tak bych ráda věděla, proč to tak je.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2841
23.7.14 22:22
@Anonymní píše:
Zdravím,
doufám, že nikdo nebude mít problém s anonymitou, projednou.Dnes mi došla výplata. Dělám na DPP a jsem placená od hodiny, kterou mám placenou fixně + bonusy. Výši bonusu nevím, ale to vůbec nevadí. Píšu si hodiny (to stejné, co píšu do výkazu), takže vím kolik bych měla dostat (tedy zhruba můžu očekávat). Ale nějak mi to prostě nevychází, je to míň (a to vím, že bych měla dostat bonusy - jsou za určité věci).
Vím, že to, co mi došlo je jen 85%, ale dokážu si dopočítat 100% (15% je daň) a i ta je o 25,– nižší než mám fix. A to ještě nepočítám případný bonus.
Můžete namítat, že 25,– je nic, ale ono se to docela rychle nasčítá.
Přemýšlím, že napíšu do firmy mail s tím, že se mi výše nezdá. Ale není to blbý, co tam napsat? I kdyby bylo vše ok a třeba mi něco bylo strženo za nějakou chybu (ovšem nic mi řečeno nebylo), tak bych ráda věděla, proč to tak je.

jsou to tvoje peníze, proč by to mělo být blbé. Já věčně reklamovala výplatu a vždy vraceli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7569

Výplatní pásku nemáš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997

Nedostavas vyplatnici? Tam je to vsechno rozepsane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
23.7.14 22:23

Naprosto v pohodě napiš, maximálně ti to vysvětlí a nebo se opravdu stala chyba. U nás ve firmě se občas chyby stávaly, nebylo to úplně mimo, jednalo se o velkou firmu. Takže bych se nebála. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.7.14 22:32

@marrlinka @Lenka512
Nedostávám.
Teď v červenci nebyly ani směny a pak jsem se 14 dní skrz dovolenou na nic nehlásila, takže jsem tam ani nebyla. A proto to chci řešit mailem, ne osobně/telefonem.
Brala jsem co bylo, ale nelíbí se mi to, výplata 20. následujícího měsíce (fakt daleko) a to mi ještě 20. volali, jestli je moje číslo účtu OK, protože začíná nulou (je a nikdo s tím do teď neměl problém), práce dost naprd a teď ještě toto. Hledám si něco lepšího a tohle chci skončit (vpodstatě i kdyby mi teď směny nabídli, tak „nebudu mít volno“), výpověď jsem však chtěla dávat až po výplatě, protože jinak bych se možná nedočkala vůbec nebo naprostýho minima.

Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
7569
23.7.14 22:42

Aha, ale měla bys…
A máš nárok, aby ti byl osvětlen postup výpočtu Tvé mzdy.
Pokud ti to stačí mailem, není nic jednoduššího, než jim napsat.

Teda mít pásku je dobré i z toho důvodu, že je z ní patrné, že Ti zaměstnavatel strhnul daň + případné zálohy…může se stát, že to zaměstnavatel za Tebe neodvede a stát to bude chtít po Tobě…čím to pak prokážeš?

Jinak výplatní termín je z hlediska zákona v pořádku… :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.7.14 22:49

@Lenka512
Výplatním termín jim nenapadám, nelíbí se mi, ale co zmůžu. Jak je to s tou výplatnicí? Čeká mě někde ve firmě jen si člověk musí říct? :think: Popravdě nikdy jsem neměla výplatnici z DPP.

No mailem je to lepší - je to písemně, než když mi pak bude říkat nějaký procenta a kdesi cosi… A je to zadarmo, ne hovor na 10 minut nebo cesta někam, kde ještě se mnou můžou zacházet kdo ví jak (jo, asi beru to nejčernější, co jde)

Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
myšák1187
23.7.14 22:54

No jako jak bylo řečeno, šla bych po tom, jsou to tvoje peníze, je to naprosto normální si kontrolovat své peníze.

Máš alespoň nějakou výplatnici?? Pokud ti nechodí emailem, musíš převzetí ze zákona podepisovat, takže bych se taky na to zeptala, je to pro tvé dobro jak už bylo výše zmíněno

• Citovat
  • Upravit
288
23.7.14 22:54

Tak jestli tomu dobře rozumím: jde o DPP bez podepsaného prohlášení (tedy bez slevy a srážková daň) a výdělek je do 10000,– kč? Co se pásek týče, tak zaměstnanec MUSÍ dostat pásku - je jedno jestli elektronicky nebo papírově. A zkoušela jste kalkulačky mezd? Tam vám to vychází jak? - když počítáte pouze se základem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.7.14 23:05

@ekrovka
Ano, je to do 10.000,– (i by to tak bylo, kdyby to bylo OK).

Počítám na kalkulačce. :*100/85=
(odečítá se jen 15% srážková daň)

ale vypočtená odměna je nižší (a to by v něm měly být i bonusy). Prostě je to celkově divný. Buď snížený základ o hodně nebo snížený základ a žádný (snížený) bonusy (jejich výši nevím)

A jak je to s tou výplatnicí - já ji musím vyžadovat? Nebo je to povinnost zaměstnavatele?
V práci na HPP mi ji dávali sami od sebe, žádný problém nebyl.

• Citovat
  • Upravit
myšák1187
23.7.14 23:17

Ano, i z DPP a DPČ je zaměstnavatel povinen zaměstnanci dát výplatnici

• Citovat
  • Upravit
4062
23.7.14 23:22
@Anonymní píše:
@ekrovka
Ano, je to do 10.000,– (i by to tak bylo, kdyby to bylo OK).Počítám na kalkulačce. :*100/85=
(odečítá se jen 15% srážková daň)

Jestli ono to nebude tím, že ta procenta počítáš špatně. Když chceš vypočítat 85 % ze základu, musíš základ podělit 100 (tak dostaneš 1 %) a vynásobit 85, ne obráceně.
Resp. na kalkulačce je jednodušší rovnou základ násobit 0.85

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
288
23.7.14 23:32

Zaměstnavatel musí pásku poskytnout, ale počítá se s aktivním zájmem zaměstnance, tzn. že ten si o ni řekne, zajde si pro ni. Jinak pořád nechápu ty počty: 100/85 - to je co? Jako že dohodář má 85% ze 100,–kč na hodinu? Např.: 50 hodin x 85,–kč je 4250,–kč. Daň je 15% to je 638,–kč. 4250-638=3612,–kč. Ještě mě napadá: nedostáváte stravenky, možnost obědů nebo něco podobného co by mohl zaměstnavatel srážet?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.7.14 23:41

@ekrovka @Kassy
Ne koukám, že se to tu nějak rozházelo

(suma co dosla) : (pocet hodin) * 100/85 = (hruba mzda)

A nedostávám nic.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat