Vysetření CRP versus antibiotika

19
12.12.05 22:52

Vysetření CRP versus antibiotika

Ahoj maminy,
Stejne jako loni prisel podzim prichazi i nemoci.
Poslední dobou mam pocit, ze dnes se vse leci antibiotiky. Moje dcera je za poslední pul roku dostala od doktora při kazde navsteve. Na jare mela dva dny teplotu, doktorka rekla, ze to je na 99 procent na antibiotika. Bouzel byl patek, tak vysledky moci byli az v pondeli a ještě k tomu negativni, tak jsme ATB brali zbytecne.V lete mela teploty a bolest v krku. Doktorka jen koukla do krku a predepsala. Druhy den uz byla dcera v poradku. Po dobrani ani nekontrolovali sedimentaci.
Před mesicem ji bolelo v uchu. Na usnim koukli do ucha a hned antibiotika. Druhy den vse v poradku. Před týdnem kasel, teplota ryma. Doktorka jen poslechla dychani, koukla do krku a opet antibiotika. Ty uzivame jiz 5-ty den a zlepseni minimální.
Ted jsem se docetla o moznosti diagnozi zánetu v těle pomoci CRP (C - reaktivni protein).
Podle tohoto přístroje se zjisti zvýšena hodnota CRP, která stoupa při bakteriálních infekcích a je nutne na:,–(it ATB. Při virovych infekci se hodnota CRP nezvysi a není nutno pouzit ATB k lecbe.
Tato metoda ma jednu velkou vadu na krase. Nehradi ji pojišťovny. Takze nase doktorka ma tento pristroj asi jen pro ozdobu. Naklady na jedno vyšetřeni jsou zhruba 70 kc. A trva to 3 min.
Chtela jsem se zeptat. Mate zkusenosti od praktických lekaru, ze vam tuto moznost mereni CRP nabizi? Jake mate zkusenosti s predpisovani ATB jako vselek?
Dik za info.
 Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1718
12.12.05 23:53

mažu svůj příspěvek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
13.12.05 08:19

Tak nám dr vyšetření CRP dělá. Bylo to asi 2-3×. Jednou ta ATB Bára dostala, podruhé ne. Vždycky tam chodíme s horečkama, co neklesaj, většinou to je před víkendem, takže jsem radši, když mi jí zkoukne. Nejdřív jí celou prohlídne. A máme rudej krk, tak jí odebere trošku krve. Je pravda, opláče to, je mi jí líto, ale zas mi to přijde lepší, než rovnou ATB nebo naopak něco zameškat.
Je fakt, že teˇnaposledy (měla komplet zaaftovanou pusu, červenej krk a zánět dásní) podle CRP to bylo dobrý, ale při kontrole o 3dny později bylo hůř, tak jí ta ATB dal kvůli pokrytí toho zánětu.
NO a co se týče úhrady, tak teda nevim, ale neplatila jsem ani jednou, jsme vojenská pojišťovna, ale dr na seznamu úhrad úkonů tohle teda nemá. Takže nevim, protože kamarádce to dělali u holky taky a neplatila. Pak je asi zakopanej pes jinde…
Jinak souhlasim s tim, že ATB dávat hned mezi dveřma je blbost. Asi bych to zkusila říct dr, zeptat se na konkrétní důvod. Pokud by byla nepříjemná nebo jsi měla pocit, žře nedělá svoji práci dobře, tak bych šla asi k jiné dr…ale myslím si (a to předpokládám neděláš), že přesto dr respektuješ a když ti ATB dá, tak je o své vůli dávat nepřestáváš (resp. ani nezačneš) - proti tomu jsem taky. Třeba nakonec ten důvod opravdu má.
Takže bych s ní promluvila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
15.12.05 22:11

Dekuji za reakce a tipy na informace,
dnes jsme byli u doktorky na kontrole. A tak vyzbrojena informacemi jsem se nasi doktorky na mereni CRP zeptala. Dozvedela jsem se , ze pristroj ma, ze je to dobra metoda na mereni zanetu, dokonce lepsi nez sedimentace (proc pred mesicem delala me dceri sedimentaci a ne CRP jsem se radsi uz neptala) Ale, ze je ten pristroj drahy (coz nechapu proc zminovala, kdyz uz ho ma koupeny) A pojistovny ukon vetsinou neplati. Nase pojistovna 207 hradi jen jednou za rok.
Ale uz mam jasno. Pristebudu chtit zkousku touto metodou, pokud se mi nasazeni ATB nebude zdat. Abych mela jistotu, ze je neberem, jen pro jistotu. (jako jednou)
 Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
16.12.05 10:29

Ahoj,dceri toto vysetreni Dr. taky dela vzdy,kdyz ma podezreni na zanet. Jeste se mi nestalo,ze bych za nej platila-dcera je u 207. Pokud mas moznost,tak byt tebou,zacala bych se pidit po jine Dr.
Diky tomuto vysetreni dcera jeste od jeji Dr.ATB nedostala a to uz jsme tam byly kolikrat s teplotou a dalsimi vecmi.ATB mela dcera jen jednou (jsou ji 2,5 roku) a to nam je predepsali na pootovosti-dodnes si myslim,ze take zbytecne:-(
neprihlasena Bubo

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí