Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobry den, chtela bych se vas zeptat, kdy vam gynekolog poprve v tehotenstvi bral krev? Asi v 5 tt se koukla na utz, a pak jsem se k ni dostala at na triple test ve 12tt. S tim ze kdyby neco nebylo ok, zavola mi, nezavolala…Mezitim mi vzal krev i obvodak a koukal se divne ze krev nevzala hned…ted mam vysledky od obvodaka na zvysenou funkci stitne zlazy. Docela me to vydesilo. Mohla jsem to vedet uz davno, mimoto ze zeny do 1 roku po porodu jsou rizikova skupina… gynda je same haha, ale vzdy jsem za 10 min venku, krev, moc nic moc neresi pokud se sama neozvu…jak je to u vasich? A pri odchodu z porodnice, delali vam utz kontrolu?
@PetaBibi
Krev mne brali vzdy nekdy kolem 10.tt. Moc pokazde a jinak neni na tripple 12.tyden brzo? Ja teda na tripple nechodim, u nas ho dr. nedela, dela NT screening.
@PetaBibi : první krev na krevní obraz mi brali kolem 11tt, štítnou žlázu vůbec neresili. Triple testy se dělají až v 16tt, ve 12tt možná berou krev na NT screening ( správně by se mělo kolem 9-10tt, ale některá centra to dělají v jeden den ), ale tohle je placený screening. Řekla bych, že ta krev ve 12tt je normální krevní obraz, dělají to v termínu, dřív krev brát nemusí.
@PetaBibi Krev mi brala na první těhotenské poradně, kam si objednává těhotné v 8.-9. týdnu (ale testy na štítnou žlázu z toho odběru nedělali, prý to není plošný screening). Jinak krev na triple testy se bere až okolo 16. týdne.
UTZ mi při propouštění z porodnice nedělali ani jednou.
@Svistice : mám to stejně, u mě na gynde štítnou žlázu nekontroluji a v porodnici mi taky ani jednou utz při propouštění nedělali, Podolí to nedělá, dělá jen utz jizvy po císaři, pro přirozeném porodu ne.
@JayLee : mě brali krev jen 2×, poprvé kolem toho 11-12tt ( krevní obraz, krevní skupina, protilátky, nemoci ) a pak kolem 30tt ( zase klasika krevní obraz, protilátky, nemoci )
@PetaBibi já jsem teď v 16tt a gynekolog mi bral krev jen jednou, tuším ve 12-13tt, ale štítnou žlázu mi vyšetřovala internistka, ke které chodím s vysokým tlakem.
Ona se stitna zlaza (bohuzel, neb to neni vyjimecny problem) v tehotenstvi standardne nekontroluje.
@PetaBibi
Ja ani nikdy neslysela, ze by delalai utz pri propusteni z porodnice.
Jinak jestli ti brali vic jak jednu zkumavku a byla jsi nalacno, tak to brali i na krevni obraz. Nekdo to bere dohromady.na samotny NT screening se bere jen jedna zkumavka a nemusis byt nalacno.
@myskalucka Ja mám dva císaře u Apolinare a tam ani tu jizvu nekontrolovaiu.Zato u druhyho nás všechny po sekci kontroloval nějaký vrchní doktor spodem na křesle se zrcadly.
Fakt nevím proč, málem jsem s tím kuchlym břichem neslezla dolu, a to jsem na tom byla dobre.
Vidim ze vsude je to trochu jinak
ale tak aspon uz vim co (ne)cekat. Utz si pri odchodu doporucuji nechat udelat, me ho poprvy nedelali a nakonec me to misto par hodin extra v nemocnici stalo mesic rekonvalescence, co jsem si mohla uzivat miminka… Fakr supr
@PetaBibi píše:
Dobry den, chtela bych se vas zeptat, kdy vam gynekolog poprve v tehotenstvi bral krev? Asi v 5 tt se koukla na utz, a pak jsem se k ni dostala at na triple test ve 12tt. S tim ze kdyby neco nebylo ok, zavola mi, nezavolala…Mezitim mi vzal krev i obvodak a koukal se divne ze krev nevzala hned…ted mam vysledky od obvodaka na zvysenou funkci stitne zlazy. Docela me to vydesilo. Mohla jsem to vedet uz davno, mimoto ze zeny do 1 roku po porodu jsou rizikova skupina… gynda je same haha, ale vzdy jsem za 10 min venku, krev, moc nic moc neresi pokud se sama neozvu...jak je to u vasich? A pri odchodu z porodnice, delali vam utz kontrolu?
Jsi u ní povinně, někdo ti přikázal u ní setrvat, v okolí není jiný gynekolog? Pokud se ti její přístup nelíbí, je v ČR volby, naštěstí.
Ke gynokologovi jsem byla vždy na potvrzení těhotenství a na screeningu ve 12. + 20. týdnu, sem tam nějaká kontrola, ale nic jsem nepřeháněla. Krev mi brali jen před screeningem ve 12. týdnu, jinak ne.
Vidim ze vsude je to trochu jinak
ale tak aspon uz vim co (ne)cekat. Utz si pri odchodu doporucuji nechat udelat, me ho poprvy nedelali a nakonec me to misto par hodin extra v nemocnici stalo mesic rekonvalescence, co jsem si mohla uzivat miminka… Fakr supr