Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@alena36 Ted naposledy rikala, ze uvidime na prohlidce ve trech letech a nevim, co ma pak v planu.Mala od miminka pribira strasne malo, nejdriv sem kojila, pak presla na Sunar a furt bida.Po zavedeni prikrmu jakz takz jedla, od roka je to jedna velka hruza
Na zadne vysetreni jsme teda zatim nebyli, doktorka se vzdy jen tak zatvari, jakoze bida, ale nechava to tak. Doporucovala i Nutridrinky, ty jsem zkusila dvakrat.Ve dvou letech, jak sem rikala, ze mala moc neji, tak se ptala, jestli pije mliko, tak pry ji mam davat to mliko, i po obede a tak.Ale to jsem moc nechtela, ja potrebuju, at se nauci jist normalni jidla
Je to zacarovany kruh-malo pribira, jsem na nervy, pak neji, tak jsem na nervy, ze zas nepribere.
![]()
@marketa20 to znám, moc dobře. Verunka nechtěla jíst už v porodnici, odmítala jíst i doma, 3× jsme byli v nemocnici, na nic nepřišli. Do roka to byla hrůza, pak se chytla ze lžičky. Jogurty, kaše, přesnídávky mi jí, ale oběda si ďobne 3 lžičky. Ale taky se musí naučit jíst normálně. Kousky už zvládá bez problémů.
Holky myslím, že je hlavně důležité, jestli je jinak dítě zdravé a čilé, hmotnost a výška nejsou jediným ukazatelem celkového stavu dítěte. Taky pokud jsou rodiče hubení a drobní, i prcek nebude žádný vysoký silák..Ale ty nervy úplně chápu - mě tehdy přestala jíst dcerka ve 3 měsících, ale to jsem věděla, co to spustilo, byl to zdravotní stav dcerky.. a bylo to fakt vyčerpávající. Naštěstí se to pak zase časem upravilo.
Tady si můžete zadat pohlaví a věk dítěte a vyjede vám minimální a maximální výška a váha http://www.mamaaja.cz/index.cfm?… Ale prostě některé děti se do tabulek nevejdou a stejně jsou zdravé.
Tady něco o nechutenství u dětí http://www.babyweb.cz/…azny-problem. Někdy bývá problém třeba u veganů nebo vegetariánů, kteří nedokáží jídelníček dítěte udělat dostatečně pestrý - chybí železo nebo vitamin B12 a s tím spojená anemie je také příčinou nechutenství..
Nebo někdy pomůže pořádně se vylítat na čerstvém vzduchu..
@marketa20 @alena36
Mala taky dosud uplne nepochopila, ze jidlo se dava do pusy
, ale od cca 20 mesicu ji „uzasne“, pokud porovnam s tim, co bylo pred tim. V 19 mesicich bylo 4 tydenni obdobi, kdy snedla s bidou 1 rohlik denne a vypila 350 mlika, pak uz nechtela ani to mliko, tak ji doktorka vysetrila, poslala na krev, ale na nic se neprislo. Problemy s jidlem zacaly v 9 mesicich, kdy se odstavila, ale uz v te dobe byla spis drobnejsi (mela tusim necelych 7 kg, v roce 7.8).
Zato syn pujde brzy na 3mesicni kontrolu a tipuju, ze uz se vyzral minimalne na 6 kg, pred 14 dny jsem mu doma namerila 63 cm
.
@alena36 Tak z jogurtu mi mala sni maximalne pulku (i z lipanku, termixu, tvarohacku),kase dve lzicky, presnidavku jedine v tom pytliku.Dnes mela napriklad na obed rizek-tak kasi pry neeee a rizku si trikrat kousla. Suche pecivo u nas frci doted, kdyz na to neco namazu, tak se toho ani nedotkne. A tak je to se vsim
Vlastne premyslim, co jako tak normalne ji
@Hobitka
mala mela v pulroce 61 cm a 6 kg
Jak to vidim v okoli, u kluku ty kila fici nadherne ![]()
@marketa20 Mala prave v pulroce taky 6 kg a 63.5 cm. Mam ted pocit, ze mam doma pulrocni mimino, a ono je teprve trimesicni.
@alena36 Tak to byla vazne drobek…