Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@cassydiees moje dcera 7,5 a má cca 117cm, drží se na svým precentilu, roste těch 5-6 cm za rok, takže dle mudr ok, ale přeměřuje jí častěji. Nemá být po kom velká, já mám 163 a manžel 175cm. U manžela jsou všichni prťavý, to manžel ještě docela vyrostl
Mám ještě syna, ale ten zase roste nějak moc, ten má v 5,5 letech 120cm, takže už dceru přerostl. ![]()
Pokud si nejste jistá, jestli je výšška vaší dcery ok, tak já kdysi psala sem https://www.rustovyhormon.cz/…dna/pro-deti a celkem rychle mi odpověděli, napíšete tam růst dcery od miminka a oni vám řeknou, jestli je to na návštěvu poradny.
Příspěvek upraven 13.07.23 v 15:21
Drží si stejný percentil, nebo je tam propad? Vem všechny údaje z průkazu, zanes je do percentilového grafu (ty úplně miminěcí nemusíš, začni třeba tím rokem) a měly by být na stejném percentilu.
@cassydiees píše:
@vokishka za rok až má prevenci.. V píše: Více
tak psala jsi, že má šest a 3/4, to už je skoro sedm.
@Hobitka píše:
@Janli Na druhou stranu nekdo na tom 3.percentilu (jako ja) byt musi
. Za kontrolu samozrejme nic nedaji, ale porad je to podle me dolni okraj normy. Nas poslala Dr. jednou na odbery krve - to mela dcera v 18m 76 cm a 8.8 kg., coz ale znamenalo, ze pribirala od 1r 150g mesicne, to lekarce prislo malo.
To musí, ale vždycky je dobrý vědět, že za tím není nějaká patologie. Moje dcera měla v šesti letech 132cm a 28kg.
@Janli píše:
To musí, ale vždycky je dobrý vědět, že za tím není nějaká patologie. Moje dcera měla v šesti letech 132cm a 28kg.
Tak ono pokud se v grafu nepropadá, tak vás ani nikdo nikam nepošle
Naše pediatra nás sleduje, pravidelně přeměřuje a ikdyž je dcera drobná, tak se drží toho svého 3-4 precentilu a dle všech výpočtů a výšky rodičů, roste rovnoměrně dle genetických dispozic. Kdyby se růst zpomalil, nebo zastavil, tak to teprve bude řešit. Já sama tedy aktivně přeměřuju i doma, abych věděla jestli dcera roste alespoň to minimum co by měla už od 3 let.Sama jsem i pro klid duše psala do růstové poradny, kde mi řekli to samé co pediatra, že na růstovou poradnu to není a to měla v 7 letech 113cm 19kg.
@l.marek85 píše:
Tak ono pokud se v grafu nepropadá, tak vás ani nikdo nikam nepošleNaše pediatra nás sleduje, pravidelně přeměřuje a ikdyž je dcera drobná, tak se drží toho svého 3-4 precentilu a dle všech výpočtů a výšky rodičů, roste rovnoměrně dle genetických dispozic. Kdyby se růst zpomalil, nebo zastavil, tak to teprve bude řešit. Já sama tedy aktivně přeměřuju i doma, abych věděla jestli dcera roste alespoň to minimum co by měla už od 3 let.Sama jsem i pro klid duše psala do růstové poradny, kde mi řekli to samé co pediatra, že na růstovou poradnu to není a to měla v 7 letech 113cm 19kg.
Tak já jsem vděčná, že i když dcera rostla kontinuálně, tak jsme na vyšetření šli.
Moje zabka 5.5let, 104cm, 15kg, roste porad ale je z tech mensich, 5leta kontrola ok
@Havlova píše:
Drží si stejný percentil, nebo je tam propad? Vem všechny údaje z průkazu, zanes je do percentilového grafu (ty úplně miminěcí nemusíš, začni třeba tím rokem) a měly by být na stejném percentilu.
A musi ten propad vzdycky neco znamenat? Dcera mela prvni roky dost vysoky, 95%, pak to slo dolu. Ted je to snad 82%? ![]()
JInak koukam, ze jsou tu holcicky docela vysoke. Ta nase s tema 124cm je bezkonkurencne nejvyssi ve tride. Nebo holt jsou Texasani prtavi. ![]()
@Lenka_Hal píše:
A musi ten propad vzdycky neco znamenat? Dcera mela prvni roky dost vysoky, 95%, pak to slo dolu. Ted je to snad 82%?JInak koukam, ze jsou tu holcicky docela vysoke. Ta nase s tema 124cm je bezkonkurencne nejvyssi ve tride. Nebo holt jsou Texasani prtavi.
Nemusí, samozřejmě. Ale může to znamenat zdravotní problémy. Lepší nechat zkontrolovat.
Obě moje děti měly podobné míry v 1. třídě, jednou za 2-3 roky jim pediatr udělá kompletní rozbory (všechny hodnoty mají v pořádku, štítnou žlázu i celiakii - zkoumá je, protože to oboje v rodinách máme), byly už i na RTG zápěstních kůstek (zjišťuje se kostní věk, ten mají oba nižší).
Oba jsou nejmenší ze třídy, dcera o to víc, že je narozená na konci července, takže šla do první třídy jako opravdu čerstvě šestiletá (syn je listopadový, tak ten šel skoro v sedmi a stejně byl nejmenší). My s manželem jsme průměrně vysocí, takže podle výšky rodičů by děti měly být vyšší, ale já jsem třeba byla na ZŠ vždycky jedna ze tří nejmenších ve třídě, a až kolem 14-15let jsem se vytáhla na 168cm. Manžel byl taky prcek a taky vyrostl až v tomto věku na 180cm. Někdy prostě ten růst není podle tabulek, kamarádka, která byla v 10 letech o hlavu vyšší než já, se zarazila na 162cm. Když se podíváme na fotky z dětství a teď, tak si všichni podle těch dětských myslí, že je alespoň o 3 roky starší (je o půlrok mladší než já).
Tvá dcera má výšku jen o 1 až 2 cm vyšší než má dcera, jenže ta je přesně o 2 roky mladší…
Má dcera není nějak extrénmě vysoká - je lehce nad pruměrem, ale opravdu jen lehce (do 5-10procent než je úplně průměr populace.)
takže je tedy o skoro 2 roky „menší“ než je průměr. To neznamená, že je něco špatně, ale je prostě menší. Asi bych poprosila žádanku od pediatra na příšlušné vyšetření.
Synovi bude příští týden 6 a má 111 cm. Je to prcek po otci, ten má 165 cm a v dětství byl vždycky malej.
Já syna pravidelně měřím, roste, takže to nijak neřeším… ani doktorka nic neříkala.
Dcera ma ted take 6,5 roku a meri 116cm a vazi 18kg. Je dost hubenour.
@cassydiees píše:
Ahoj holky.. Dcera má 6 let a 3/4 a měří 109 cm.. Váží 20 kg. Prosím, není to nějak málo ta výška? Děkuji.Já sama nejsem vysoká, mám 160,tatínek má „jen“, 171 ale já v jejím věku byla teda vyšší. to může být ještě menší než já?
Kolik měříla na pětileté prohlídce, na tříleté?
To je opravdu málo. Syn měl na 7 leté prohlídce 129 cm a půjde do 1. Třídy. Když si vemu, že by teoreticky mohli být spolužáci, je to fakt nepoměr. Zkusila bych endokrinologii.