Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hezký den,
vím, že se o konizaci tady již psalo, ale mám teď nerva ohledně vyzvedávání výsledků
. (Zítra ráno odlétám na 14 dní pracovně do zahraničí) a teď jsem 12 den od konizace.
Chtěla bych se zeptat:
Mě konizaci u Apolináře dělali a dozvěděla jsem se to až na operačním stole, zrovna vyhoukaná z mé první narkozy ![]()
Doufám, že nebude vadit, že si výsledky vyzvednu o týden později? Nespoléhám totiž na to, že by mě -v případě závažného nálezu- někdo z nemocnice kontaktoval.
A ještě dotaz - jsem 14 dní po zákroku, občas slabě špiním (je to jen na intimku) ale někdy mám i trochu krve (není to ale celý den, jen občas). Měly jste to někdo také tak?
Moc děkuju za příp. názor!! ![]()
Jsem stejne dlouho po zakroku jako ty -ted 2 dny konecne uz nespinim
Příspěvek upraven 28.04.13 v 19:08
Ahoj,
1. Výsledky jsem si vyzvedávala po 3 týdnech, volala jsem už po 14 dnech od zákroku, ale ještě je neměli
2. Měla jsem CIN 3 a adenocarcinom in situ
3. Ano dělali mi oboje, ale myslím, že automaticky se to nedělá
5. Nevím ![]()
K tomu špinění, já jsem slabě krvácela 14 dní, pak navazovala MS, pak jsem pár dní jen špinila, poté jsem zase začala hodně krvácet, nakonec jsem skončila na pohotovosti u Apolináře (tam jsem byla i na zákroku), dostala jsem injekci a od té doby nekrvácím ani nešpiním.
Alisee, promiň za dotaz, jen nerozumím - před konizací jsi šla s výsledky CIN 3? Nebo AIS? Nebo s obojím? Když sis vyzvedávala výsledky z APolináře, tak s Tebou mluvil i doktor, nebo Ti je daly sestřičky a nic Ti k nim nikdo neřekl?
Já jsem z onkogyn poradny nějak pochopila, že konizace se dělá ze zbytku stávajícího čípku - že je součástí konizace, ale nějak jsem o tom moc neslyšela.
Alisee, jak u Tebe probíhala další léčba, když jsi měla AIS? Co tedy u Tebe následovalo po konizaci? Přeci jen AIS je závěžnější než CIN a postupy další léčby jsou -myslím- jiné?
Co se týká špinění a slabounkého krvácení tak se nějak moc neznepokojuji, protože v papírech o tom bylo psáno. Jsem ale velký nezmar
a pořád bych něco dělala, mám hrozně ráda práci na zahrádce a kolikrát jsem se přistihla, že spíš než odpočívám, tak někde „poletuju“. Ale co se týká toho výrazného omezení v činnosti - u APolináře se o tom moc nikdo nešířil (jen s výjimkou klidu první dny), sestra se mě ptala, jestli jdu zítra do práce a až jsem z ní měla pocit, že jsem „divná“, že žádám neschopenku.
Tak si vyber, no
Ale myslím, že námaha na to vliv má. Když ležím, nebo v noci - téměř nekrvácím.
@Evi.D. Před konizací jsem byla na několika cytologiích, které dopadly opakovaně špatně a poté ještě na biopsii (také u Apolináře), která upřesnila, že je jedná o CIN 3 a zároveň (což doktor říkal, že bylo velké štěstí) se zjistil i AIS. Takže na konizaci jsem šla s obojím.
Při té mé konizaci šlo o to, že odebrali větší část čípku, ve výsledcích z patologie bylo, že AIS byl ohraničený a mikroinvazivní
mluvila jsem při převzetí výsledků s doktorem, který říkal, že jej odstranili celý
, na řezech se nic neprokázalo. Ale nadále budu chodit k nim do COPu, prý tento typ karcinomu recidivuje, tak nějak mě upozornil na to, že do 10 let budu vážný adept na odebrání dělohy. Doktor mě před zákrokem připravoval na možnost, že bude nález (AIS) pokročilejší, v tom případě by se to řešilo chemoterapií.
Jinak máš pravdu, s tím omezením pohybu to zrovna u Apolináře moc neprosazují, já mám doma 18 měsíční batole, takže nějaké ležení moc nehrozilo. První 2 dny jsem tady měla mamku na výpomoc (pro jistotu). Ale taky jsem vypozorovala, že čím větší námaha, tím větší krvácení.
Alisee, no já musím říct, že mi hezký počasí nedalo a venku pracovala, nepolehávala jsem skoro vůbec
Ještě jsem nevolala na výsledky, asi bych už mohla, je to už víc jak 14 dní. Zákrok Ti také dělal Apolinář? Ohledně výsledků už nemluvíš s jejich doktorem? Nebo to jen předají a nic se neřeší?
@Evi.D. Jj, po třech špatných cytologiích jsem byla odeslána do COPu u Apolináře a všechno mi dělali tam - cytolku, biopsii i konizaci.
Na výsledky si určitě dopředu zavolej, aby je tam už měli připravené.
Se mnou ohledně výsledků mluvil doktor (nevím, jestli kvůli tomu AIS
), ale paní, co tam ležela se mnou a byla na konizaci podruhé říkala, že je dostala od sestřiček.
Alisee, je moc dobře, že na AIS se přišlo včas
. Úskalí je, že se nemusí v odběrech projevit.
Jak je TI teď? Jsi už v pořádku? Jak dlouho máš od zákroku? Mně se pořád nějak nechce volat kvůli těm výsledkům
, vím, že musím, že tomu neuniknu, jen si říkám, že kdyby to nedopadlo, stejně by se ještě nějaký ten týden čekalo než se vyhojí čípek (6-8tý.?) a nechci se stresovat moc dopředu.
U mě se tak nějak vše tvářilo jakože celkem v pořádku a potom se ukázalo, že tomu tak nebylo. Tak už mám strach ze všeho ![]()
@Evi.D. to naprosto chápu, u mě to ze začátku byla „jen“ špatná cytologie, napřed dr. říkala, že to může být v souvislosti s porodem, potom, že je možné, že jsem prodělala zánět…pak jsem si zaplatila jinou metodu odběru na cytologii (nějaký kartáček) a tak už se prokázaly změny na čípku. Po biopsii CIN a jako bonus AIS.
Na konizaci jsem byla 27.2. Čípek je zahojený (myslím, že by měl být zahojený do 6. týdnů od zákroku), za 4 měsíce mě opět čeká návštěva COPu. Teď je mi fajn, hlavně jsem ráda, že to mám konečně za sebou, protože od té první špatné cytolky se to táhlo skoro 2 roky
.
Držím palce, aby bylo i u Tebe vše v pořádku
![]()
Alisee, nepřekvapuje mě, co píšeš o cyto..
já už si nikdy nenechám dělat klasický pap stěr, nyní už jen metodu LBC (z tekutého média). Byť si za ní 500,– zaplatím. Doteď lituji, že jsem to neudělala. Ale tím, že mi vycházela cytolka úplně v pořádku opakovaně, doufala jsem, že to bude opravdu v pořádku. Jen poslední odběr byl ASC-US (a ještě jeden v r.2011)- jenže to taky neznačí nic strašného. A nyní biopsie ukázala o 3 stupně horší nález - a to jsme se tedy divili všichni. Byla jsem z toho v šoku. Ale určitě nejsem jediná.
@Evi.D. Přesně tak, taky si od teď raději připlatím. Klasickou metodou (hrazenou pojišťovnou) vycházely minimální změny a doktorka proto usuzovala na zánět nebo poporodní změny. Pak jsem si připlatila, dr. udělala obě zároveň a najednou je prokázaly závažné změny (ale jen na kartáčku v tekutém médiu
).
Byla jsem teda pěkně nasr,,, nerozumím tomu, proč pojišťovny hradí metodu, která je méně kvalitní??
Onkologická léčba je ve finále dražší, zvlášť pokud už jde o pokročilý nález
.