Výsledky screeningu a odmítnutí plodovky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10623
17.3.11 15:58
P. píše:
holky, me triply tepre cekaji pristi tyden, trochu se jicj desim, ale na amnio bych asi sla, jsem nervak, co potrebuje vedet co a jak..:-) tady jsem nasla neco o normach:
Všeobecně platí, že pokud je hodnota MoM u AFP nižší než 0,5 (absolutní hodnota je nízká), znamená to vyšší riziko postižení plodu Downovým syndromem. Pokud je hodnota MoM u AFP vyšší než 2,5 (absolutní hodnota je vysoká), existuje vyšší riziko některé rozštěpové vady. Celkové hodnocení rizika postižení plodu se počítá pomocí počítačového programu, který kromě vyšetřených hladin AFP, hCG (choriový gonadotropin) a uE3 (volný estriol) zahrnuje i délku těhotenství, stáří a hmotnost matky. Vypočtené riziko je pak porovnáváno s nastaveným rozhodovacím limitem – obvykle 1:300. Jestliže je riziko vyšší než hodnota rozhodovacího limitu, pak je výsledek vyšetření považován za pozitivní.
zdroj: http://www.labtestsonline.cz/…est.prn.aspx?…

Ahojky, děkujem za info :wink: A triplů se neboj, ne každá je má pozitivní :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7643
17.3.11 18:51

Holky klid. Ta moje kamaradka tvrdi a potvrdil mi to dnes i byvaly primar porodnice v Bydzove nez zavreli nemocnici, ze pitvat jednotlive hodnoty je nesmysl. Pokud mate vysledky 1.screeningu (vcetne NT) negativni, mely by ( podle me musi ) se integrovat do vysledky triplu a nasledne vyhodnotit riziko. To je dulezite. Navic mi oba nezavisle na sobe potvrdili, ze pokud je vse negativni, a riziko vychazi nizsi nez riziko spojene s amniocentezou, doplnuje se vysetreni uz jen ultrazvukem ve 20 tt. Protoze vady NTD odhali jen ultrazvuk, ne plodovka. Plodovka se vysetruje na nejcastejsi chromozomani vady - sestavuje se karyotyp a to na Down, Edwards, Patau, Opitz. Vsechny tyhle vady detekuje s 90% uspesnosti screening v 1. trimestru a vsechny jsou spojene s fyzickou deformaci plodu, ktera je opet viditelna na utz. Jestli nekdo tvrdi, ze amnio odhali mentalni postizeni, lze, to se z DNA poznat neda. Navic rozstepove vady jsou dvoji - neslucitelne se zivotem (ty by na ultrazvuku prehlidl slepej) a operabilni. Ty operabilni jsou male, muzou se prehlednout, ale daji se operativne odstranit - neuzavreni mocove trubice, srdecni vada, rozstep rtu. Tedy pokud pujdem k odbornikovi, ktery si da praci a cas vse prohlednout ( od ledvin pres srdce, cevy, koncetiny, oci, rty, nos, zadecek, streva) muzeme se uklidnit. Amniocenteza neni samospasna. Jsem rada ze tohle vsechno vim a mohu se zodpovedne rozhodnout na zaklade faktu a ne strachu.
Zitra jdu ke svemu doktorovi, tak dam vedet, co on na to. Jemu verim nejvic.
A pokud vas to zajima, tak ano, amniocenteza je velmi dobre zaplaceny produkt od pojistovny. Zejmena sestavovani karyotypu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7643
17.3.11 18:57

Afp se uvadi 0,5 - 2,0
nicmene musi se hodnotit ve vztahu k hcg a uE3.
Samotne nic nerika.
Afp+uE3 nizko a hcg vysoko = riziko down
afp a hcg vysoko + uE3 nizko = riziko NTD
ale zalezi na konkretnim pomeru, tohle je hoooodne obecny popis.
Hcg by melo byt do 65,4 kIU/L

podle me hodnota afp kolem 0,6 MoM je v pohode. Ja mam 1,8 a uz me strasili. Ze jako nejsem mimo hranici, ale mohlo by to byt lepsi. To jsou kecy co? Od ceho je tolerancni pasmo? Aby vsechny, co nejsou presne v pulce byly podezrele? Asi ne, ze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6471
17.3.11 19:46

Gipa díky za uklidnění,to se tak krásně čte, fakt. Teď už jsem daleko klidnější, i když to ze mě spadne až na tom utz bude všechno v pořádku. Mě paní dr. na genetice řekla, že prostě nejsem asi tabulková, že to samé jsem měla u první dcery a teď to samé u druhého těhotenství. A že ty tabulky jsou na průměrnou populaci, tak holt já vybočuju. A být ještě těhotná po třetí, tak to mám znova :nevim:
No nic, budu čekat a uvidíme a vy co čekáte na výsledky a až budete vědět co a jak po utz, tak se sem určitě vraťte a dejte mi vědět :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10623
17.3.11 19:59

Jéééé, já taky moc děkuju. Hned je mi lépe :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
383
18.3.11 00:48
qipa píše:
Ahoj holky, taky se přidám do party. Mám za sebou bezesnou noc strávenou v koupelně nad výsledky testů.
1. screening včetně NT mám negativní - riziko Down 1:8900, Patau 1:69000, Edwards 1:45000. Výsledek triplů mám také negativní Down 1:6800, NTD 1:390. PŘESTO mi tam laborka napsala poznámku - zvýšené HCG, doporučena genetická konzultace.
No a na té jsem byla včera.
a myslím, že je na místě nazývat věci pravými jmény. Takže jako hradečanda jsem byla odeslána do Sanusu k ó veliké mudr. Bělobrádkové, která nám věnovala přesně 20 minut svého času (z toho 10 minut protelefonovala). Zpochybnila jak výsledky 1. screeningu, tak NT (dělali mi to v Sanusu, takže tam pracují asi samí diletanti), tak i výsledky triplů. Prý jsou v podstatě oba pozitivní, pravděpodobnost je matematická, ale ta biologická je děsivější a žádný UTZ amniocentézu nenahradí. Opakovat testy nehodlá, nad tím, že jsem brala léky do 15tt se ani nepozastavila a vysloveně mi řekla, že mě na AMC neposílá, ale že jestli nevadí porodit sice živý, ale nezdravý plod, chodit tam nemusím, protože jsem zřejmě TA žena, co nepotřebuje mít jistotu.
Rozsekala nás do nudlí. Navíc jsem po IVF, což shrnula slovy, že IVF je nepřirozený zásah do přírody a vyrábí víc postižených. Tedy přesný opak než co tvrdí všichni lékaři Sanusu s primářem v čele.

Jsem tááááák vytočená. Bylo to jak reklama na odběr plodovek. Na konci pohovoru mi dala vizitku a že jí máme zavolat až se rozhodneme. Na to jsem jí řekla, že to budu nejprve konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, následně odborníkem na odběry plodovek a pak teprve se rozhodnu. Evidentně jí to nepotěšilo.

Takže Luci, za mě - máš výsledky naprosto v pohodě. Něco jiného je riziko 1:20 a něco jiného 1:500.
Navíc moje kamarádka pracuje v centru lékařské genetiky v Budějovicích a ta mi na moje výsledky řekla, že z jejich centra bych dostala jednoznačně negativní stanovisko s doporučením na 3D ultrazvuk ve 20tt a že nechápe, proč posílají u nás na plodovku i matky s negativními screeningy.

Jo a ta moje hodnota HCG je asi taková, že mám 65080 mIU/ml a dle tabulek je norma do 65400 mIU/ml.

navíc mám ověřeno, že ve FN nejsou tak hrr do odběru plodovek a dokáží sdělit i svůj názor.

Ahojda! Tak tenhle příspěvek mě teda docela dostal… úplně mi zatrnulo, když jsem si přečetla o „věhlasné“ mudr Bělodrábkové… mám s ní taky něco dočinění… byla jsem u ní na genetice na 1.trim. screeningu (mnou hrazeném), vyšel negativní, mimčo i dle UZ naprosto OK, pak jsem u stejné doktorky byla na „povinných“ tripplech, ty mi vyšly lehce positivní (1:150 vzhledem k mému věku 36, relativně ok), ze strany paní chytrolíny přišlo zpochybnění i negativního 1. trim screeningu i přesto, že mi ho dělali přímo u nich a jasné doporučení plodovky… nechtělo se mi… začala mi tvrdit, že krom plodovky není nic 100% (ale i to nakonec zpochybnila) a že si mám ujasnit jestli chci postižený dítě a že to riziko je velký - no vsugerovala mi, že bez plodovky prožiju zbytek těhu v mukách „co“ se mi narodí - kývla jsem.......
Před odběrem plodovky (17tt) který jsem absolvovala u nich na klinice mi tvrdili, že riziko potratu je malinké a že se stejně potrácí jen postižené děti a rizikové těhu, já měla těhu bez nejmenších potíží (ani nevolnosti, ani krvácení, prostě nic), tak jsem k odběru svolila s relativním klidem - chyba - 3 dny po odběru (i přes absolutní klidový režim, kdy jsem z postele vylézala jen na wc) mi praskla plodovka, začala jsem masívně krvácet - potratila jsem (spíš porodila mrtvé mimi)… v nemocnici se zjistilo, že příčinou byl zánět zanešený při odběru plodovky… a reakce vyhlášené doktorky „buďte v klidu, kdyby jste nepotratila teď po odběru, tak by se to určitě stalo později z jakéhokoliv jiného důvodu, co se má stát stane se…“ žádná omluva, ani nejmenší vyjádření lítosti… a pointa toho celého? Potratila jsem dle výsledků plodovky i ohledání patologa naprosto zdravou holčičku :-(
Nemůžu soudit ostatní doktory, ale plodovka je opravdu hodně dobrý byznys (4tis za jedno píchnutí), lehce vydělané peníze… bez ohledu na následky… úplně mě fascinuje jak dokáže někdo zpochybnit 1trim. screening, za který sám vyinkasuje nemalé prachy jen kvůli dalším penězům… celá genetika mi v alespoň v podání Bělodrábkové přišla jako tragikomedie, žádné jistoty, samé pochybnosti, navíc ani dle ní samotné ta plodovka není prý naprosto 100%… její slova „i po negativní plodovce se vám může narodit postižené mimčo a zrovna tak po pozitivním výsledku může být mimi naprosto ok“
Nechci tímhle nikoho vyděsit… jen snad pobídnout k zamyšlení jestli i při relativně dobrých výsledcích tripplů, neřkuli negativním 1trim. screeningu stojí za to podstupovat takové riziko… já už mám jasno - odběr plodovky nezavrhuji, myslím, že v jistých případech má odůvodnění - ale až po vyčerpání všech neinvazivních metod - pokud bych byla znovu těhu a byly pochybnosti, tak nejdřív absolvuju podrobný genetický UZ v 20tt a pokud by mi tam zkušený lékař řekl, že si není jistý zdravím mimi pak plodovku podstoupím, jinak už nikdy… na to jsem prožila už až příliš bezesných nocí, kdy jsem si pořád dokola přemílala jak jsem byla tak hloupá a naivní, že jsem důvěřovala doktorce, která nemá ani špetku empatie a soucitu a jde jí jen o prachy - a jaký by to bylo kdybych svý mimi nezabila kvůli 100% jistotě…

Příspěvek upraven 18.03.11 v 01:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2255
18.3.11 01:19

Sabina díky!to bylo třeba sem napsat! přesně jak píšeš, se vším souhlasím, pod to bych se podepsala.
Snad už ti je lépe. :hug: Nic si nevyčítej, jsi jen podvedený a dokonale vystrašený pacient, který důvěřoval.
A lidi se na mě zlobí když je nabádám aby se nedali, aby pátrali, ptali se,…„vždyť přece dr. ví co dělat a když řeknou že je nějaké vyšetření potřeba tak ho podstoupím“
Tak sem byla ta špatná, nepochopená, která riskovala že porodí dítě s downem.
Nebyla sem bohužel za tu která se pídí po informacích, studuje, probírá ze všech stran, počítá procenta pravděpodobnosti a rizika,…Ví tedy co dělá a dr. asi ne vždy budou mít pravdu. :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6471
18.3.11 09:15

Sabino brr úplně mě mrazí, je mi strašně líto, co se ti stalo :hug: :cry: a opravdu si nic nevyčítej, u Terky se mě nikdo na nic neptal, prostě jdete na plodovku, ani výši rizika jsem nevěděla. U mě to ale dopadlo dobře, ale teď po všech informacích co mám, jsem už nechtěla riskovat. A souhlasím plodovku jen v případě, že se jim něco na utz nebude zdát. Tobě přeju brzké těhotnění a zdravé miminko v náručí :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10623
18.3.11 09:20

Ahoj holky! Sabinko, moc mě mrzí, co se Ti stalo. Ta bolest musela být asi strašná. Moc Ti držím palečky, ať se brzy těšíte na zdravé miminko! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7643
18.3.11 11:15

Sabinko, to je strašný!!!! Úplně mě mrazí, protože stejné věty jsem slyšela ve středu i já 8-o Včetně té věty, že když potratím po AMC, tak co, stejně bych o to přišla později.
Mám z toho na krajíčku.

Dnes jsem byla u svého gynekologa, který byl velmi zneklidněn přístupem paní doktorky, shodou okolností mu ve středu večer volala totálně zhroucená maminka, která tam byla na konzultaci ve stejný den jako já. Poslechl si mě i mé argumety a názory z jiných pracovišť (mimochodem, laboratoř z FN mi odepsala na email, že mám skreening naprosto vpořádku, jen HCG hraniční hodnotu, proto tam rukou dopsali to doporučení na konzultaci, kde mi mělo být vše vysvětleno a zároveň mi nabídli konzultaci u jejich genetičky - vedoucí kliniky biochemie, což jsem velmi ocenila jako naprosto profesionální přístup).

Závěr je ten, že můj lékař si sedne s primářem Sanusu a pokud nedojde ke zlepšení, začne své pacientky posílat na konzultace k jiné genetičce, protože tohle mu hlo žlučí. Tak jestli jsem aspoň některou holčinu zachránila před zbytečným stresem, jsem ráda. Jen pro doplnění, chodím k MUDr. Mrkáčkovi do Opočna a dala bych za něj ruku do ohně. V Sanusu mě léčil MUDr. Štěpán starší a taky - naprostá důvěra.

Holky, nedejte se. Nevzdávejte se svého mimča jen proto, že vás někdo hodí do matematických tabulek. A určitě všem doporučuju, aby než je ovládne strach vyhledali jiný názor jiného lékaře. Já jsem třeba oslovila jiného gynekologa v kraji, co vede velkou poradnu, aby mi řekl svou statistiku - kolik mamim u něj mělo Downa, kolik potratilo. Není mým lékařem a přesto mě nevyhodil, ale velmi ochotně mi pomohl - ovšem chce to osobní návštěvu. Víc hlav víc ví.

A i když znám spoustu zastánců amniocentézy a spousta matek to tu vychvaluje, jaký pocit jistoty jim to dalo, tak tohle je můj život, mé dítě a má odpovědnost a já nenechám nikoho píchat do sebe jehlu jen proto, že se bojím.

Zkuste si zjistit, jaká je pravděpodobnost, že vás srazí vlak, že zemřete při autonehodě, že porodíte císařem, že se s vámi zřítí letadlo, že dítě onemocní cystickou fibrózou a vedle toho si dejte pravděpodobnost z testů. Mně třeba vyšlo, že všechno výše jmenované se mi stane spíš, než že porodím postižené dítě.

Přeju hodně síly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10623
18.3.11 11:22
qipa píše:
Sabinko, to je strašný!!!! Úplně mě mrazí, protože stejné věty jsem slyšela ve středu i já 8-o Včetně té věty, že když potratím po AMC, tak co, stejně bych o to přišla později.
Mám z toho na krajíčku.

Dnes jsem byla u svého gynekologa, který byl velmi zneklidněn přístupem paní doktorky, shodou okolností mu ve středu večer volala totálně zhroucená maminka, která tam byla na konzultaci ve stejný den jako já. Poslechl si mě i mé argumety a názory z jiných pracovišť (mimochodem, laboratoř z FN mi odepsala na email, že mám skreening naprosto vpořádku, jen HCG hraniční hodnotu, proto tam rukou dopsali to doporučení na konzultaci, kde mi mělo být vše vysvětleno a zároveň mi nabídli konzultaci u jejich genetičky - vedoucí kliniky biochemie, což jsem velmi ocenila jako naprosto profesionální přístup).

Závěr je ten, že můj lékař si sedne s primářem Sanusu a pokud nedojde ke zlepšení, začne své pacientky posílat na konzultace k jiné genetičce, protože tohle mu hlo žlučí. Tak jestli jsem aspoň některou holčinu zachránila před zbytečným stresem, jsem ráda. Jen pro doplnění, chodím k MUDr. Mrkáčkovi do Opočna a dala bych za něj ruku do ohně. V Sanusu mě léčil MUDr. Štěpán starší a taky - naprostá důvěra.

Holky, nedejte se. Nevzdávejte se svého mimča jen proto, že vás někdo hodí do matematických tabulek. A určitě všem doporučuju, aby než je ovládne strach vyhledali jiný názor jiného lékaře. Já jsem třeba oslovila jiného gynekologa v kraji, co vede velkou poradnu, aby mi řekl svou statistiku - kolik mamim u něj mělo Downa, kolik potratilo. Není mým lékařem a přesto mě nevyhodil, ale velmi ochotně mi pomohl - ovšem chce to osobní návštěvu. Víc hlav víc ví.

A i když znám spoustu zastánců amniocentézy a spousta matek to tu vychvaluje, jaký pocit jistoty jim to dalo, tak tohle je můj život, mé dítě a má odpovědnost a já nenechám nikoho píchat do sebe jehlu jen proto, že se bojím.

Zkuste si zjistit, jaká je pravděpodobnost, že vás srazí vlak, že zemřete při autonehodě, že porodíte císařem, že se s vámi zřítí letadlo, že dítě onemocní cystickou fibrózou a vedle toho si dejte pravděpodobnost z testů. Mně třeba vyšlo, že všechno výše jmenované se mi stane spíš, než že porodím postižené dítě.

Přeju hodně síly.

Teda, tak co to je za doktorku v tom Sanusu?! :evil: Ještě že to ten tvůj lékař vzal takto do vlastních rukou. Proboha, kolik takhle ještě vyděsila maminek?!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7643
18.3.11 11:30

Flo podle mého všechny. Když může děsit mě, která jsem měla negativní screeningy, co potom vykládá ženám, co je mají pozitivní? Nebo ženám, co je mají negativní, ale je jim nad 35?
Věřím, že se k tomu vedení Sanusu postaví čelem a rozváže s ní spolupráci (ona u nich dělá na smlouvu, ale ordinaci má v Pardubicích, takže to není zaměstnanec Sanusu). Primář Sanusu MUDr. Štěpán je naprosto férovej chlap, nikdy mi nelhal a naprosto profesionálně mě léčil a jsem přesvědčená, že si své pacientky děsit nenechá. Vždyť by byl sám proti sobě - snaží se jim pomoci a když se mu to povede, tak mu pak někdo během 10 minut jeho práci pošlape?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10623
18.3.11 11:33
qipa píše:
Flo podle mého všechny. Když může děsit mě, která jsem měla negativní screeningy, co potom vykládá ženám, co je mají pozitivní? Nebo ženám, co je mají negativní, ale je jim nad 35?
Věřím, že se k tomu vedení Sanusu postaví čelem a rozváže s ní spolupráci (ona u nich dělá na smlouvu, ale ordinaci má v Pardubicích, takže to není zaměstnanec Sanusu). Primář Sanusu MUDr. Štěpán je naprosto férovej chlap, nikdy mi nelhal a naprosto profesionálně mě léčil a jsem přesvědčená, že si své pacientky děsit nenechá.

Já bych jí normálně hnala. Přála bych jí něco takového taky prožívat. Možná je bezdětná a snaží se tak léčit mindráky. A tak co jste s panem doktorem vymysleli? Poslal tě na utz do HK? Půjdeš tam na konzultaci na genetiku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7643
18.3.11 12:56

Flooa - jo, 11.4. na genetiku UTZ k prof. Eliášovi do Foerstrovky. Amniocentézu jsem odmítla.
A na doktorku jsem právě dopsala primáři Sanusu stížnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10623
18.3.11 13:13
qipa píše:
Flooa - jo, 11.4. na genetiku UTZ k prof. Eliášovi do Foerstrovky. Amniocentézu jsem odmítla.
A na doktorku jsem právě dopsala primáři Sanusu stížnost.

Správně, jen do ní. Jo aha, já pořád nemohla přijít na to, kde Eliáš ordinuje a už to vím :dance: Tak držím :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí