Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já primo ne, ale moje dobrá kamarádka ano. Už byla na dvou zákrocích, na onkoligii ještě ale asi nebyla
má nějaké přednádorové změny, nebo co…
Ahoj tak předně tě chci uklidnit…zřejmě tě rozhodilo to onkologické centrum, ale že tam máš nález ještě neznamená, že máš rakovinu… takže pro začátek se hod´do klidu ![]()
jinak nález na čípku znamená objevení HPV viru (mmch má ho 80% populace) jen u někoho se to více nerozvine a u někoho ano… někdy i když je nález, tělo se s tím vypořádá samo…jindy se pak posílá na konizaci, kde ti vpodstatě kousek ten čípek zkrátí…neni to nic hroznýho…jednu mám za sebou (loni v říjnu)…v březnu mě čeká možná rekonizace (tj.dle lednový kontroly uvidíme)… na žádný onkologii sem nebyla, jen normálně na gynekolog. oddělení…
tak neboj, zas tak hrozný to nebude ![]()
http://www.konizace.info/konizace
Příspěvek upraven 07.01.15 v 13:59
Já ne, ale kolegyně. Také byla na konizaci čípku a v te době byla bezdětná. A ted ma 2 zdravé děti. Akorát ji víc sledují, ale jinak je v pořádku.
Ahoj, osobní zkušenost nemám, ale moje teta (mamčina sestra) měla uplně stejnou, a ta měla opravdu rakovinné bunky, po operaci je v pořádku a je sledována.
Bu´d ráda, že to bylo vloni v pořádku…problém našli včas a léčba bude rychlá ![]()
Drž se
Jsi očkovaná na rakovinu d. č.? Darovala jsi vajíčka? Jen technické otázky, samozřejmě nemusíš odpovídat ![]()
Byla na tom moje 20 letá ex-kolegyně. Byla a nejspíš stále je v pořádku. Jen jí od té konizace Dr. víc hlídal. Držím ti palce, ať jsi i ty v pořádku. Drž se, chápu, že ti není dobře. ![]()
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonym. Před 3 měsíci jsem měla nález na děložním čípku, dnes jsem si volala na výsledky z druhé cytologie a sestra mi oznámila, že je tam opět nález a posílají mě do centra onkologické péče. Když mi to sestra řekla, málem mě švihlo. Řekla jsem jen, já mám rakovinu? ona řekla, že to není rakovina, ale že se to tam musí sledovat a že tam rozhodnou, jestli mi udělají konizaci čípku. Ani pořádně nevím, co to je. Ještě před rokem jsem měla stěry naprosto v pořádku, na poslední kontrole na mě i déle koukal pan doktor a okem nic na čípku neviděl a ted mě posílají na onkologii. Upřímně, je mi šíleně. Není mi ani 30, mám dvouleté dítě…Máte prosím s tímto někdo zkušenost?
Mě loni vyšla cytologie na 4, dr. mě poslala do nějakého cyto centra, tam mi dělali další kontrolní cytologii a tobou i biopsii čípku, ta byla teda naštěstí negativní, ale nález na čípku stejnej.. chodila sem každé tři měsíce na kontroli a ted v řijnu sem byla v tom centru a nález na čípku byl normální, beze změn a už k nim nemusím. Předali mě zpět do péče mojí dr. Ještě mě prý budou sledovat, to je jasné… pro jistotu. Neboj, nemusí to hned znamenat rakovinu. I když je pravda, že když sem to loni zjistila, taky sme jen brečela a brečela… ale jak vidíš, je to ok a určitě to tak bude i u tebe ![]()
Kamarádka má rakovinu prsu, takže jsme na toto téma odbočily právě po informacích o té s rakovině prsu. S kamarádkou, pracující na gynekologii. Moje informace jsou od ní dosti zmatené, ale říkala, že právěže pokud se včas zachytí problém a provedou následné důkladné vyšetření včetně na onkologii (ikdyž je jen podezření) a zaléčení, takže úspěšnost je hodně vysoká. No, řekla „rok, a ty holky tu nejsou“. Jde právě o výskyt buněk, které (snad?) mohou při neléčení způsobit rakovinu?
Jinak další zkušenost, taky ne moje, známá má konizaci čípku a má dvě krásný holky. Ikdyž těhotenství hodně riziková, ale spíš že musela hlídat a hodně odpočívat a holt skákali všichni okolo ní.
Ahoj zakladatelko, já jsem to prodělala před 10 lety, 2×, od té doby v pořádku mám 6letého syna a čekáme další. Takže neboj, přišlo se na to včas, všechno dopadne dobře ![]()
Holky, ještě od té samé doby, co jsem začala mít ty nálezy, tak od té doby mám nového partnera. Co když je nosičem viru?
On se může nějak přeléčit? Nebo jak se pak postupuje?
Ja se teda divim ze tohle resi sestra po telefonu
vzdy dr a osobne. Na konizaci jsem byla s prednadorovymi zmenami. Muj dr na to kaslal a ze hori mi shodou okolnosti rekl onkogynekolog na pohotovosti. Na onkologii jako takove jsem nikdy nebyla.
@Emilie jj přesně tak, jde o předrakovinový nález…s tím, že po konizaci oni zjistí víc a ty „zlobivý“ bunky vpodstatě odstraní..mě po té říjnový řekli, že rakovinový buňky tam nejsou, ale ještě mi tam prý zasahuje léze těch předrakovinových na druhé straně
, tak pravděpodobně půjdu na tu konizaci ještě jednou…resp. podle toho co ukáže kontrola na kterou jdu koncem ledna…
Příspěvek upraven 07.01.15 v 14:06
@Anonymní píše:
Holky, ještě od té samé doby, co jsem začala mít ty nálezy, tak od té doby mám nového partnera. Co když je nosičem viru?On se může nějak přeléčit? Nebo jak se pak postupuje?
Myslím si, že to by se neobjevilo takhle náhle. Ty HPV viry ( mluvím podle toho co mě řekl dr, né za sebe
) můžeš mít v těle už z dřívejší doby defakto od kohokoliv a pak stačí aby si měla sníženou imuniu, tělo nějak oslabené a ten hajzlík oho využije a projeví se..
Omlouvám se za anonym. Před 3 měsíci jsem měla nález na děložním čípku, dnes jsem si volala na výsledky z druhé cytologie a sestra mi oznámila, že je tam opět nález a posílají mě do centra onkologické péče. Když mi to sestra řekla, málem mě švihlo. Řekla jsem jen, já mám rakovinu? ona řekla, že to není rakovina, ale že se to tam musí sledovat a že tam rozhodnou, jestli mi udělají konizaci čípku. Ani pořádně nevím, co to je. Ještě před rokem jsem měla stěry naprosto v pořádku, na poslední kontrole na mě i déle koukal pan doktor a okem nic na čípku neviděl a ted mě posílají na onkologii. Upřímně, je mi šíleně. Není mi ani 30, mám dvouleté dítě…
Máte prosím s tímto někdo zkušenost?