Výslovnost r

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
6594
5.12.18 08:21

Holky díky. Na logopedii nechodíme. Byli jsme na 5ti-leté prohlídce a dr nic neříkal :nevim: Jinak mluví fakt krásně - š, č, ž, l…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2897
5.12.18 08:36

Logopedii bych navštívila. Máte ještě čas, ale nikdy nevíš, jak rychle to naskočí. Raději dřív než později. A logoped by taky poznal, pokud by byl jazyk ochablejší a bylo by potřeba cvičit cviky na posílení jazyka.
Jinak cvičit správné postavení jazyka - jazyk těsně za horní zuby a říkat T a D. Opakovaně poklepávat jazykem na patro, opakovaně říkat t-t-t-t-t-… a d-d-d-d-d-… Přidat N a říkat tdn, pak zkoušet při říkání tdn jakoby fouknout (až bude připravený říkat R, tak při fouknutí to zadrnčí).
Zkoušet slovíčka typu tdáva, jak tu psaly holky nade mnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
5.12.18 08:38

@Salorka já teda chodím na logo..ale ted když vím co a jak, tak se to dá naučit i doma..ale musí se opravdu začit od toho nahrazování R písmenkem D..hlavně hodně trénovat - uvolnovat jazyk, olizovat se, vystrkovat ho, kmitat nahoru dolu, do boku atd..ono můžeš zkusit juknout i na youtube..jeden týpek to tam fajn ukazuje a vysvětluje..že máš přilepit jazyk na patro za zuby a při fouknutí vyslovit písmeno T..a jak se ten jazyk rozkmitá, tak to za chvili zní jako R…je to zajímavé tam, taky jsem to tak zkoušela:-)))

• Citovat
  • Upravit
29436
5.12.18 08:58
@Salorka píše:
Dobré ráno :-)Dítko 5 let. Mluví krásně, srozumitelně - kromě R, Ř. Jak trénovat, Tdnka? Jak často denně?

My nejdříve u R fixovali postavení zubů a jazyka. Pořád se mu hýbala celá pusa, tak jsme začínali tím a jen rozhýbaval jazyk na D. Pak se přidávaly slova, kde R nahrazoval právě tím D: tdáva, tdamvaj, duka, pdosím … Trénovali jsme jednou denně 15 minut, víc jsme nestíhali. R u nás trvalo dlouho, skoro rok, Ř potom naskočilo chvilku po R samo . Do školy už R i Ř uměl, ale šel po odkladu. Ono na R máte přeci jenom pořád čas, fyziologicky by mělo naskočit do 7 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
817
5.12.18 09:49

@Salorka Ještě má čas, ale pokud to chceš řešit, tak přes lodopeda. Taky jsem s dcerou chodila a u ní byl problém, že špatně vyslovovala t a d a to byl problém, který já jako laik nepoznala. Takze jsme celkem dlouho trénovaly t a d a r pak naskočilo celkem rychle a ř hned poté. Jak tady někdo psal, ze se má dát jazyk za horní zuby a silně vydechnout a špička jazyka by se měla rozvibrovat, tak dceři se u toho nafukovaly tváře a to je špatně. Říkala, že jak si to dítě zafiksuje, strašně těžko se to odnaučuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
5.12.18 09:51

nevím no..logoped je zdarma a chodíme jednou za tři tydny, což není žádná hrůza..lepší at to řeší odborník.. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
6594
5.12.18 10:15

@smurfka O peníze a čas přece vůbec nejde, jen jsem se zeptala :roll: …tyhle řeči si strč někam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
5.12.18 10:19

Dobré je nacvičovat koníka. Dítě mlaská jazykem o patro. U toho pohlídat, aby nehýbalo bradou. Celkově je zapotřebí, aby dítě nehýbalo u učení se bradou a pracoval jen jazyk. Spodní část se při tvorbě r nesmí zapojovat. To, když jsem si uvědomila a při nácviku jsem na to dávala pozor, tak to dceři taky pomohlo.

Moje dcera se třeba naučila dr a tr a pak ji trvalo přes rok než se naučila samostatné r a teprve pak se byla schopna naučit r se všemi písmenkami.

A trvo ji to přes rok, protože jsem si nepohlídala určité věci jako je ta brada.

Super je foukání do papírku - proužek papírku dát před pusu - jazyk položit jemně nahoru na patro za zuby na ten hrbolek a přes ten jazky foukat na ten papírek, aby se třepotal. Bohužel jsme nenašla video.

Jinak moji dceři R naskočilo po cvičení s čočkou. Plivali jsme ji obě a bylo to to nejzábavnější, co jsme během logopedického cvičení spolu zažily :)
https://www.youtube.com/watch?…
Pán má tam více tipu jak se naučit r.

Dále ji taky hodně pomohlo, když měla v puse skousnutý na boku zadní tenký konec vařečky a s tím říkala ty slova od TR, DR jako TD, DD. Nachystat jazyk nahoru za zuby a jakoby to slovo vyplivnout - musí se dostat vzduch přes jazyk a tím se jazyk rozkmitá a řekne r.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
5.12.18 10:23
@Salorka píše:
@smurfka O peníze a čas přece vůbec nejde, jen jsem se zeptala :roll: …tyhle řeči si strč někam

ano a já jen odpověděla..že když víš jak to učit, pak ano..naučíš dítě i doma..
ale než to udělat špatně a zadělat mu na blbý návyk, který se pak špatně přeučuje, tak zajít aspon na pár návštěv, aby ti řekli co a jak..
Já třeba s prvním na logo byla, s druhým už to zvládnu sama, když vím jak učit..ale ze začátku jsem taky na to šla se starším podle návodu z netu a rad a nic se nedělo..zbytečně jsme ztráceli čas

• Citovat
  • Upravit
6594
5.12.18 10:24

Holky díky. Na logopedii jsem ráno volala, bylo mi řečeno, že pokud příští rok není předškolák - jako že není, protože je koncem října, tak mám zavolat až příští rok v létě a doma jen zkoušet tdnka, že pokud jinak vyslovuje vše hezky, může to r naskočit samo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
5.12.18 10:24
@fia80 píše:
Dobré je nacvičovat koníka. Dítě mlaská jazykem o patro. U toho pohlídat, aby nehýbalo bradou. Celkově je zapotřebí, aby dítě nehýbalo u učení se bradou a pracoval jen jazyk. Spodní část se při tvorbě r nesmí zapojovat. To, když jsem si uvědomila a při nácviku jsem na to dávala pozor, tak to dceři taky pomohlo.

Moje dcera se třeba naučila dr a tr a pak ji trvalo přes rok než se naučila samostatné r a teprve pak se byla schopna naučit r se všemi písmenkami.

A trvo ji to přes rok, protože jsem si nepohlídala určité věci jako je ta brada.

Super je foukání do papírku - proužek papírku dát před pusu - jazyk položit jemně nahoru na patro za zuby na ten hrbolek a přes ten jazky foukat na ten papírek, aby se třepotal. Bohužel jsme nenašla video.

Jinak moji dceři R naskočilo po cvičení s čočkou. Plivali jsme ji obě a bylo to to nejzábavnější, co jsme během logopedického cvičení spolu zažily :)
https://www.youtube.com/watch?…
Pán má tam více tipu jak se naučit r.

Dále ji taky hodně pomohlo, když měla v puse skousnutý na boku zadní tenký konec vařečky a s tím říkala ty slova od TR, DR jako TD, DD. Nachystat jazyk nahoru za zuby a jakoby to slovo vyplivnout - musí se dostat vzduch přes jazyk a tím se jazyk rozkmitá a řekne r.

jo logoped nám dával na začátku do pusy to dřevěné z nanuku.. :mrgreen: :palec:

• Citovat
  • Upravit
3970
5.12.18 10:28

řešila jsem to nedávno se starší dcerou, v únoru jí bude 5, od září chodíme na logopedii, kde mi slečna logopedka řekla, že má ještě tak půl roku čas, ale když už jsme tam, tak že můžeme chodit a cvičit, trénujeme tak obden a pořád r neumí, asi je to dost individuální :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
5.12.18 10:29

mi chodili cca od 4 let na logo..ještě že jich je ve městě hodně a člověk si může vybrat..

• Citovat
  • Upravit
2359
5.12.18 11:10

U nás teda okresní město, dvě logopedické ambulance. A obě umí pracovat hlavně s dětmi se špatnou výslovností. Dcera je dysfatik s ADD ( naštěstí lehký)a koukaly na ní jak na zjevení. Takže po třech návštěvách jsem to vzdala a učila se s ní sama. Logopedka s ní pracovala jako s normálním dítětem což nedávala. A logopedka si myslela že netrénujeme. Jediné co bylo super že vyzkoušela rotavibrátor takže dcera tušila jak r zní.
Jinak r naskočilo přes td, dd. Ř pak šlo překvapivě rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
5.12.18 12:12

@Akras2 no my jsme cca 40 tisícové město a je jich tu mrtě..fakt si člověk může vybrat a je fakt že jen já jsem se synem obešla tři než jsem zakotvila u toho, který nám vyhovoval..a s prominutím - něco uměl..
a je tu pak jeden přímo který pracuje i s dětmi co mají tyto " vady" …( různé dis, atd..) - je fakt že normální logoped by si poradil těžko, to vás měli hned nasměrovat na speciálního..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML