Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte holky, moje dcera 5 let se asi před měsícem naučila sama vyslovovat R a Ř. Všimla jsem si ale, že jak se hodně snaží, nebo jak " má nastavenou " pusu na to „R“, tak ho říká i tam, kde nemá být. Např. místo ale, řekne ARE, místo vlak - VRAK, místo její oblíbené Elsy řekne ERSA apod. Stalo se vám to někomu? Zatím ji občas opravím, doufám, že ji to přes prázdniny přejde a v září bude mluvit ve školce „normálně“. Děkuji za vaše postřehy ![]()
Jojo, stalo. Vydrzelo to asi mesic. Myslim, ze neni treba se desit nebo opravovat, odezni to samo… A nektera slova jsou fakt vtipna! ![]()
@ngauruhoe Tak díky. Zatím se mně to nechce řešit s logopedkou, počkám a snad to taky brzo přejde ![]()
Dcera to dělala nějakou dobu, když se naučila R, přešlo to samo.
@Leduška Jo, syn se taky nedávno naučil R a taky R a L zaměňuje. Já bych ani moc neopravovala, spíš chválím, pokud se mu povede správně nějaké těžší slovo. To se časem srovná samo.
Ahoj, oživuji. Pětiletá se naučila R (sama od sebe, nechodí na logopedii) a s ní se to naučila i tříletá s tím, že dělá to, co je v nadpisu. Už to tak říká asi 2 měsíce. Mám to nechat být? Jak dlouho? Na logopedii jsme zatím nemuseli ani s jednou a nevím, jak moc to sledují ve školce, kde jsou teprve od září. Děkuji
@Aries6 píše:
Ahoj, oživuji. Pětiletá se naučila R (sama od sebe, nechodí na logopedii) a s ní se to naučila i tříletá s tím, že dělá to, co je v nadpisu. Už to tak říká asi 2 měsíce. Mám to nechat být? Jak dlouho? Na logopedii jsme zatím nemuseli ani s jednou a nevím, jak moc to sledují ve školce, kde jsou teprve od září. Děkuji
Mám doma to stejné. Staro, srámka, prot atd… jsem zvědavá jak to bude pokračovat.
@Aries6 to mě pobavilo tenhle nadpis. Dcerka 4 roky se před týdnem naučila R a máme to samé. Před týdnem to byl kolálek a ted je to korárek
Bavila jsem se o tom s jednou zkušenou paní učitelkou a ta říkala, že je to naprosto normální vývoj, že se to srovná.. a říkala mi jak jí děti říkají, že mají chrebíček s masríčkem
Vůbec se tím nestresuju a jen láskyplně opravuju a věřím, že se to srovná samo
A tříletá má nárok to motat bez debat, je šikula, že už ho vůbec umí ![]()
@Hanka253 Já se taky nestresuju, jen by mě zajímaly reálné zkušenosti, kdy to asi tak zmizelo. Mě říkala holka, co učí v MŠ a bokem se zajímá o logopedii, že je to normální a mám ji nechat. Ona když chce, tak L řekne, ale divně ![]()
Tak uvidíme. Je to ale straaašně krásný a vtipný ![]()
Syn kamarádky se učil jezdit na kole a když spadl, řekl: Se mi to zase nepovedro.
Hic byl tedy pěkný
.
Teď chodí do školy a je to šikula, takže bych se nebála.
@Aries6 jojo, já se tím taky bavím..že jsme si moc nepomohli.. kolálek nebo korárek
Ale ona je na to R tak pyšná ![]()
Deticky maji radost kdyz se neco nauci. u nas to bylo stejne. chodime na logopedii a bylo nam porazeno opravovat aby slyseli jak je to spravne ale nechtit at to opakuje spravne oni to reknou treba 5× spatne a fixuji si do hlavicky slovo spatne. ted takto mluvi asi mesic a uz se ji obcas povede dobre spatne doplni kdyz se na to moc soustredi.
Dcera sice nezamenovala, ale nacpala to r, kamkoliv to slo i neslo, nektera slova by se ani verejne nemela psat, co z toho lezlo ![]()
Přejde to. Vždyť místo R říkali L a tak nyní to přehazují. Opravovala bych je, aby si zafixovali, kde je R a L.