Vysoká škola a věk

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Nmdl
10.8.18 09:05

Nejdřív si pořádně rozmysli, jestli chceš opravdu učit, nebo ti jde jen o titul.
Na tvém místě bych se na práva vykašlala, je to u tebe jen prodlužování agónie a zrovna na práva člověk potřebuje mít trochu „buňky“.
V 25 to není ještě nic strašného jít znovu na VŠ, ale lepší pocit bys možná měl pokud by si u toho už začal pracovat a dodělával školu jen dálkově.
Každopádně vysoká není nutnost, dobrou práci můžeš sehnat i bez ní, na tvém místě bych to šla studovat opravdu jen pokud se chceš pak věnovat učitelství.

• Citovat
  • Upravit
1757
10.8.18 09:05

dnes si lidé dodělávají školu i ve čtyřiceti, spíš teda nějakou, co jde skloubit s prací, ale už je to dost běžné a nikdo se nad tím nepozastavuje..já se taky možná ještě někam v průběhu let přihlásím, protože člověk by si měl doplňovat vzdělání celý život :palec:

25 je ještě úplně v pohodě věk a myslím si, že peďák zrovna patří mezi ty lehčí školy, při které bys alespoň nějakou brigádu nebo praxi zvládl, abys v 30/31 nenastupoval úplně prací nedotčený.

Mít vše nalajnované je hezké, ale někdy to tak prostě nevyjde, ne každý žije bez chyb, nebo dělá dobrá rozhodnutí napoprvé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.8.18 09:07
@suwari píše:
Já být tebou,tak bych se vrátila na pedagogickou fakultu.Na práva bych se definitivně vykašlala,pokud je to pro tebe jen trápení.
Při studiu můžeš chodit na brigádu.Taky mám pajďák a chodila jsem pořád na nějaké brigády.
Lepší je dodělat školu teď,dokud jsi mladý a myslí ti to,než pak budeš litovat, že jsi to promeškal,když jsi měl šanci
A vysoká se ti bude jednou třeba hodit.

Ta škola je pro většinu lidí trápení, alespoň někdy. Fakt. Když jsem studovala tu druhou školu, byla jsem v šoku z toho, že studium může být zábava a že i učení na zkoušky si člověk může užít. Ale právničina jako práce je super.

Anonym právnický

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.8.18 09:11

Díky moc, já jsem v některých ohledech (třeba v tom zakládání rodiny) trošičku konzerva :D. Ano, zatím mě živí rodiče, ale na druhé straně jsem byl vždycky spíš skromnější, takže sám pro sebe jsem peněz nikdy moc nepotřeboval. Jinak to je vážně tak těžký vyjít s učitelským platem? Mám za to, že jsou profese, kde je plat celkem nižší, navíc si nepamatuju, že by si někdo z učitelů na peníze někdo stěžoval (kromě jedné starší paní učitelky, která si ale stěžovala vždycky a na všechno, takže peníze byly jenom jedno z mnoha témat), dokonce mám v okolí jednoho podobně starého, už vystudovaného pana učitele, který učí na menší vesnické škole a ten si peníze chválí s tím, že tolik ještě nikdy neměl. Navíc ono ani být začínajícím právníkem není žádný med, člověk musí tři roky dělat koncipienta za pár šupů s pracovní dobou od nevidím do nevidím, protože v hierarchii advokátní kanceláře je nejdřív uklízečka, co příjde jednou za týden vytřít a pak až teprve koncipient.

• Citovat
  • Upravit
625
10.8.18 09:22

žádný " takový ten přirozený vývoj do 26 škola" neexistuje, možná u maloměštáků a ty jsou taky v 35ti správně rozvedený.
Klidně studuj do 60ti, v UK, Německu je to běžné, u nás celkem taky (cca do 40ti).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
625
10.8.18 09:24

Pokud chceš poznat svět, tak se na práva nehlas a zkus nějaký obor, kam nepůjdeš za Chebem hned na úřad práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.8.18 09:29
@Anonymní píše:
Díky moc, já jsem v některých ohledech (třeba v tom zakládání rodiny) trošičku konzerva :D. Ano, zatím mě živí rodiče, ale na druhé straně jsem byl vždycky spíš skromnější, takže sám pro sebe jsem peněz nikdy moc nepotřeboval. Jinak to je vážně tak těžký vyjít s učitelským platem? Mám za to, že jsou profese, kde je plat celkem nižší, navíc si nepamatuju, že by si někdo z učitelů na peníze někdo stěžoval (kromě jedné starší paní učitelky, která si ale stěžovala vždycky a na všechno, takže peníze byly jenom jedno z mnoha témat), dokonce mám v okolí jednoho podobně starého, už vystudovaného pana učitele, který učí na menší vesnické škole a ten si peníze chválí s tím, že tolik ještě nikdy neměl. Navíc ono ani být začínajícím právníkem není žádný med, člověk musí tři roky dělat koncipienta za pár šupů s pracovní dobou od nevidím do nevidím, protože v hierarchii advokátní kanceláře je nejdřív uklízečka, co příjde jednou za týden vytřít a pak až teprve koncipient.

Ne každý právník musí být advokát (nebo vůbec dělat nějakou z těch profesí, kde si musíš odkroutit pár let jako elév a pak udělat profesní zkoušku), a ne každý koncipient pracuje za pár šupů. Za pár šupů bych po škole byla ochotná dělat jen v nějaké malé kanceláři s pohodovou pracovní dobou (myšleno max. osm hodin denně), jinak naprosto není důvod. Ten stres mi přijde daleko horší.
Kamarádka je učitelka a se všemi kroužky a prémiemi si přijde na cca 32 000 měsíčně, nikoho s lepšími penězi neznám, ale pokud člověk nežije v Praze nebo v Brně, může to být docela slušné.

Anonym právnický

• Citovat
  • Upravit
1757
10.8.18 09:34
@Sněžení píše: žádný " takový ten přirozený vývoj do 26 škola" neexistuje, možná u maloměštáků a ty jsou taky v 35ti správně rozvedený.
Klidně studuj do 60ti, v UK, Německu je to běžné, u nás celkem taky (cca do 40ti).

přesně tak :roll: vyprdla bych se na okolí, každý má svůj život a nemusí jet podle nějakých šablon

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.8.18 09:36

8o každý měsíc? /To je svobodná, bezdětná a těch kroužků má tolik? Mám 15 let praxe a tabulkový plat 29 790 Kč hrubého plus 400 osobní ohodnocení. Kroužek jeden, tak za cca 3000 za půl roku.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.8.18 09:43
@Anonymní píše:
8o každý měsíc? /To je svobodná, bezdětná a těch kroužků má tolik? Mám 15 let praxe a tabulkový plat 29 790 Kč hrubého plus 400 osobní ohodnocení. Kroužek jeden, tak za cca 3000 za půl roku.

Má snad o něco víc než jeden úvazek kvůli těm kroužkům + dostává hodně slušné prémie. Říkala, že takhle to vychází rozpočítané na rok. Pár let praxe. (A neříkám, že je to něco úžasného na tu práci, co dělá - a ona je fakt „totálně nasazená“, zasloužila by si víc - ale na nějakém menším městě by to bylo celkem slušné.)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.8.18 09:45

Tak to má tedy prémie obrovské. To u nás nehrozí. Který kraj?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.8.18 09:46

Ty tabulkové platy jsou výhodné na menších městech a vesnicích, tam je to celkem krásný plat oproti jiným. Horší je to např. v Praze. Tam je výhodné, pokud má člověk třeba cizí jazyk. U ségry na gymplu dopoledne na půl úvazku angličtináři a jiní jazykáři pracují ve školství, a odpoledne učí v jazykovkách. Přijdou si na hoodně slušné peníze. Ale sestra učila na tom gymplu češtinu a dějepis, a tak před 5 lety (před odchodem na MD) tu třicítku měla. Docela dost slušně je placené v Praze i doučování dětí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.8.18 09:47
@Anonymní píše:
Tak to má tedy prémie obrovské. To u nás nehrozí. Který kraj?

Praha.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.8.18 09:51
@Anonymní píše:
Praha.

Tak tomu rozumím. Praha má více zdrojů, než my v regionech. To je všeobecně známo :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.8.18 09:52

Jen tedy ta čeština, co učila sestra, s tím je hodně práce - opravování, maturity, přípravné kurzy, proto tu češtinu nikdo moc nechce. To třeba ten dějepis, zeměpis, ZSV jsou určitě na čas snažší. Zase s češtinou a cizím jazykem je větší uplatnitelnost.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze