Vysoká škola a věk
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
dnes si lidé dodělávají školu i ve čtyřiceti, spíš teda nějakou, co jde skloubit s prací, ale už je to dost běžné a nikdo se nad tím nepozastavuje..já se taky možná ještě někam v průběhu let přihlásím, protože člověk by si měl doplňovat vzdělání celý život ![]()
25 je ještě úplně v pohodě věk a myslím si, že peďák zrovna patří mezi ty lehčí školy, při které bys alespoň nějakou brigádu nebo praxi zvládl, abys v 30/31 nenastupoval úplně prací nedotčený.
Mít vše nalajnované je hezké, ale někdy to tak prostě nevyjde, ne každý žije bez chyb, nebo dělá dobrá rozhodnutí napoprvé.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@suwari píše:
Já být tebou,tak bych se vrátila na pedagogickou fakultu.Na práva bych se definitivně vykašlala,pokud je to pro tebe jen trápení.
Při studiu můžeš chodit na brigádu.Taky mám pajďák a chodila jsem pořád na nějaké brigády.
Lepší je dodělat školu teď,dokud jsi mladý a myslí ti to,než pak budeš litovat, že jsi to promeškal,když jsi měl šanci
A vysoká se ti bude jednou třeba hodit.
Ta škola je pro většinu lidí trápení, alespoň někdy. Fakt. Když jsem studovala tu druhou školu, byla jsem v šoku z toho, že studium může být zábava a že i učení na zkoušky si člověk může užít. Ale právničina jako práce je super.
Anonym právnický
- Citovat
- Upravit
Díky moc, já jsem v některých ohledech (třeba v tom zakládání rodiny) trošičku konzerva
. Ano, zatím mě živí rodiče, ale na druhé straně jsem byl vždycky spíš skromnější, takže sám pro sebe jsem peněz nikdy moc nepotřeboval. Jinak to je vážně tak těžký vyjít s učitelským platem? Mám za to, že jsou profese, kde je plat celkem nižší, navíc si nepamatuju, že by si někdo z učitelů na peníze někdo stěžoval (kromě jedné starší paní učitelky, která si ale stěžovala vždycky a na všechno, takže peníze byly jenom jedno z mnoha témat), dokonce mám v okolí jednoho podobně starého, už vystudovaného pana učitele, který učí na menší vesnické škole a ten si peníze chválí s tím, že tolik ještě nikdy neměl. Navíc ono ani být začínajícím právníkem není žádný med, člověk musí tři roky dělat koncipienta za pár šupů s pracovní dobou od nevidím do nevidím, protože v hierarchii advokátní kanceláře je nejdřív uklízečka, co příjde jednou za týden vytřít a pak až teprve koncipient.
- Citovat
- Upravit
žádný " takový ten přirozený vývoj do 26 škola" neexistuje, možná u maloměštáků a ty jsou taky v 35ti správně rozvedený.
Klidně studuj do 60ti, v UK, Německu je to běžné, u nás celkem taky (cca do 40ti).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud chceš poznat svět, tak se na práva nehlas a zkus nějaký obor, kam nepůjdeš za Chebem hned na úřad práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Díky moc, já jsem v některých ohledech (třeba v tom zakládání rodiny) trošičku konzerva. Ano, zatím mě živí rodiče, ale na druhé straně jsem byl vždycky spíš skromnější, takže sám pro sebe jsem peněz nikdy moc nepotřeboval. Jinak to je vážně tak těžký vyjít s učitelským platem? Mám za to, že jsou profese, kde je plat celkem nižší, navíc si nepamatuju, že by si někdo z učitelů na peníze někdo stěžoval (kromě jedné starší paní učitelky, která si ale stěžovala vždycky a na všechno, takže peníze byly jenom jedno z mnoha témat), dokonce mám v okolí jednoho podobně starého, už vystudovaného pana učitele, který učí na menší vesnické škole a ten si peníze chválí s tím, že tolik ještě nikdy neměl. Navíc ono ani být začínajícím právníkem není žádný med, člověk musí tři roky dělat koncipienta za pár šupů s pracovní dobou od nevidím do nevidím, protože v hierarchii advokátní kanceláře je nejdřív uklízečka, co příjde jednou za týden vytřít a pak až teprve koncipient.
Ne každý právník musí být advokát (nebo vůbec dělat nějakou z těch profesí, kde si musíš odkroutit pár let jako elév a pak udělat profesní zkoušku), a ne každý koncipient pracuje za pár šupů. Za pár šupů bych po škole byla ochotná dělat jen v nějaké malé kanceláři s pohodovou pracovní dobou (myšleno max. osm hodin denně), jinak naprosto není důvod. Ten stres mi přijde daleko horší.
Kamarádka je učitelka a se všemi kroužky a prémiemi si přijde na cca 32 000 měsíčně, nikoho s lepšími penězi neznám, ale pokud člověk nežije v Praze nebo v Brně, může to být docela slušné.
Anonym právnický
- Citovat
- Upravit
@Sněžení píše: žádný " takový ten přirozený vývoj do 26 škola" neexistuje, možná u maloměštáků a ty jsou taky v 35ti správně rozvedený.
Klidně studuj do 60ti, v UK, Německu je to běžné, u nás celkem taky (cca do 40ti).
přesně tak
vyprdla bych se na okolí, každý má svůj život a nemusí jet podle nějakých šablon
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
každý měsíc? /To je svobodná, bezdětná a těch kroužků má tolik? Mám 15 let praxe a tabulkový plat 29 790 Kč hrubého plus 400 osobní ohodnocení. Kroužek jeden, tak za cca 3000 za půl roku.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
každý měsíc? /To je svobodná, bezdětná a těch kroužků má tolik? Mám 15 let praxe a tabulkový plat 29 790 Kč hrubého plus 400 osobní ohodnocení. Kroužek jeden, tak za cca 3000 za půl roku.
Má snad o něco víc než jeden úvazek kvůli těm kroužkům + dostává hodně slušné prémie. Říkala, že takhle to vychází rozpočítané na rok. Pár let praxe. (A neříkám, že je to něco úžasného na tu práci, co dělá - a ona je fakt „totálně nasazená“, zasloužila by si víc - ale na nějakém menším městě by to bylo celkem slušné.)
- Citovat
- Upravit
Tak to má tedy prémie obrovské. To u nás nehrozí. Který kraj?
- Citovat
- Upravit
Ty tabulkové platy jsou výhodné na menších městech a vesnicích, tam je to celkem krásný plat oproti jiným. Horší je to např. v Praze. Tam je výhodné, pokud má člověk třeba cizí jazyk. U ségry na gymplu dopoledne na půl úvazku angličtináři a jiní jazykáři pracují ve školství, a odpoledne učí v jazykovkách. Přijdou si na hoodně slušné peníze. Ale sestra učila na tom gymplu češtinu a dějepis, a tak před 5 lety (před odchodem na MD) tu třicítku měla. Docela dost slušně je placené v Praze i doučování dětí.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Tak to má tedy prémie obrovské. To u nás nehrozí. Který kraj?
Praha.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Praha.
Tak tomu rozumím. Praha má více zdrojů, než my v regionech. To je všeobecně známo ![]()
- Citovat
- Upravit
Jen tedy ta čeština, co učila sestra, s tím je hodně práce - opravování, maturity, přípravné kurzy, proto tu češtinu nikdo moc nechce. To třeba ten dějepis, zeměpis, ZSV jsou určitě na čas snažší. Zase s češtinou a cizím jazykem je větší uplatnitelnost.
- Citovat
- Upravit
Nejdřív si pořádně rozmysli, jestli chceš opravdu učit, nebo ti jde jen o titul.
Na tvém místě bych se na práva vykašlala, je to u tebe jen prodlužování agónie a zrovna na práva člověk potřebuje mít trochu „buňky“.
V 25 to není ještě nic strašného jít znovu na VŠ, ale lepší pocit bys možná měl pokud by si u toho už začal pracovat a dodělával školu jen dálkově.
Každopádně vysoká není nutnost, dobrou práci můžeš sehnat i bez ní, na tvém místě bych to šla studovat opravdu jen pokud se chceš pak věnovat učitelství.