Vysoká škola a věk
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Sněžení píše:
výnluv se najde vždycky dost
To je tak, když někdo plácá o něčem, o čem nic neví, viď ![]()
Já souhlasím s tím, že lidi by neměli dělat práci, která je nebaví a nenaplňuje, ale proč to tak často je, je jednak důsledek historického vývoje, jednak ti uniká, že spousta lidí si prostě nemůže vybírat. Dokonce ani dneska, a to je na práci fakt skvělá doba.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@blobfish píše:
To je tak, když někdo plácá o něčem, o čem nic neví, viďJá souhlasím s tím, že lidi by neměli dělat práci, která je nebaví a nenaplňuje, ale proč to tak často je, je jednak důsledek historického vývoje, jednak ti uniká, že spousta lidí si prostě nemůže vybírat. Dokonce ani dneska, a to je na práci fakt skvělá doba.
Jasně že to v těch lidech a na dobu se vymlouvaj.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hodinarka píše:
@Sněžení @blobfish Ale houby, já bych taky chtěla být jaderný fyzik, protože mě vždycky fyzika bavila, ale nejsem dost chytrá na to, abych to mohla dělat. Tak dělám něco jiného, co mě taky baví, ale ne tolik jako fyzika. Takže se nevymlouvám, to je prostě fakt.
Zjištění, že v něčem nejsem dobrá k životu normálně pattří, pak se musí hledat něco jiného. Proč bych ale měla dělat něco, co mě nebaví ? No protože to viděli u mámy nebo u táty , pak žili o víkendu a v neděli odpoledne takový ten hnusný pocit, že už zítra zase .....
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hodinarka píše:
Tak v tom se asi neshodneme. Právo je logický systém, který je třeba chápat komplexně a prosté naučení se něčeho nazpaměť je dost k ničemu. Samozřejmě, že provázanost s praxí je to nejdůležitější. Netvrdím, že student s prospěchovým stipendiem bude právník roku, mnohdy jsou naopak studenti, co sotva prolézají mnohem lepší, protože se to neučí zpaměti, ale logicky dovozují a s právem pracují. Pokud už teď ten systém nechápe a má pocit, že v tom tápe a to teprve s platným právem začíná, tak v praxi, kdy spousta případů se vymyká školním osnovám, bude mít mnohem větší problémy.
jak říkal Werich, právo je zpoloviny o tom vědět, kam a jak poslat nějakou žádost a z druhé poloviny o svinstvu, např. o tom, že dvě věty jsou v rozporu a ted se dělá celá věda z toho, která z těch vět v zákoně teda převáží. Možná je to dobré pro právníka, ale pro normálního člověk je to životní prohra toto dělat. Je to v podstatě úředník, který hledá v „řádech“ a s pár poučkami čeká až to na soudě za pár let rozhodnou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sněžení píše:
Zjištění, že v něčem nejsem dobrá k životu normálně pattří, pak se musí hledat něco jiného. Proč bych ale měla dělat něco, co mě nebaví ? No protože to viděli u mámy nebo u táty , pak žili o víkendu a v neděli odpoledne takový ten hnusný pocit, že už zítra zase .....![]()
Z velké části máš pravdu. Ale myslím si, že je i dost případů, kdy člověk zjistí, že to, co by ho bavilo prostě neumí a něčím se živit musí. Viděla jsem na vysoké často a vlastně to tu píše i zakladatel. Chtěl na práva a skončil na peďáku, protože se na práva nedostal. Takhle začíná velká část učitelů. Kdysi jsem slyšela holku, která říkala, že studuje peďák, protože se nedostala na fildu a že děti fakt nesnáší.
- Citovat
- Upravit
@hodinarka píše:
Z velké části máš pravdu. Ale myslím si, že je i dost případů, kdy člověk zjistí, že to, co by ho bavilo prostě neumí a něčím se živit musí. Viděla jsem na vysoké často a vlastně to tu píše i zakladatel. Chtěl na práva a skončil na peďáku, protože se na práva nedostal. Takhle začíná velká část učitelů. Kdysi jsem slyšela holku, která říkala, že studuje peďák, protože se nedostala na fildu a že děti fakt nesnáší.
Bud jsem nesvépravná a neumím posoudit své schopnost a stále toužím dělat, na co nemám (btw právo v UK se stduje 3 roky a udělá to každý, kdo chce) a pak je to můj problém.
Bavíme se o tom že někdo dobrovolně dělá celý život práci, která ho nebaví. To jako celý život současně někdo touží dělat něco jiného a není schopen se smířit se svou neschopností ale přitom proto nic nedělá
Takový člověk je spíš k politování než k argumentaci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sněžení právo na UK se studuje 5 let. To jen pro pořádek.
Ale jinak jsme si nerozuměli. Myslela jsem třeba prodavačku. Třeba by jí i bavilo dělat modní návrhářku, ale nemá na to talent. Chytrá, aby vystudovala nějakou zajímavou školu není, tak jde dělat něco, na co má, ale nebaví ji to. Tam se změna dělá těžko.
Ale když o tom tak mluvíme, myslím, že většinou bude problém v tom, že hodně lidí vlastně neví, co by je bavilo nebo je nebaví nic.
- Citovat
- Upravit
Spíš než věk musíš začít počítat, že budeš muset platit. Po cca 26. roku přijde zdravotní, ale dřív se asi ohlásí poplatek za delší dobu studia (nebo jak tomu kde říkají), tj. od bezplatné doby studia se odečte doba všech neúspěšně ukončených studií. 1 rok pedagogické + 3 roky práv by znamenalo, že bys u bakalářského studia ihned platil. Já bych ti doporučil se do toho pořádně opřít a práva dodělat. Překážky najdeš na každém náročnějším oboru, a to tě obor může bavit sebevíc. Kamarádi založí dřív rodiny, a dřív se (někteří
taky rozejdou. To bych zase neřešil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hodinarka píše:
Tak v tom se asi neshodneme. Právo je logický systém, který je třeba chápat komplexně a prosté naučení se něčeho nazpaměť je dost k ničemu. Samozřejmě, že provázanost s praxí je to nejdůležitější. Netvrdím, že student s prospěchovým stipendiem bude právník roku, mnohdy jsou naopak studenti, co sotva prolézají mnohem lepší, protože se to neučí zpaměti, ale logicky dovozují a s právem pracují. Pokud už teď ten systém nechápe a má pocit, že v tom tápe a to teprve s platným právem začíná, tak v praxi, kdy spousta případů se vymyká školním osnovám, bude mít mnohem větší problémy.
Během studia v tom tápou všichni, jen si to někdo přizná a někdo ne. A praxe je v tomhle oboru tak široká, že fakt nejde říct, jaký kdo bude mít problémy a kvůli čemu. Nemyslím si, že se až tak neshodneme, jen říkám, že „jsem na konci třeťáku a právo mě nebaví a nerozumím mu“ může znamenat vcelku cokoli. Mně škola taky nijak zvlášť nebavila a zpětně si myslím, že jsem tomu ani moc nerozuměla, ve třeťáku určitě ne (ale asi jsem si taky myslela, jak umím strašně dobře dovozovat a chápu to komplexně).
- Citovat
- Upravit
@Sněžení píše:
Jasně že to v těch lidech a na dobu se vymlouvaj.
Tak určitě, vyprávěj to těm lidem, který přes vzdělání dostali místo tak akorát v kotelně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To, že mě právo nebaví, nerozumím mu, znamená, to, že když je půlka zkouskovyho a člověk má opakovaný zkoušky z loňska, pretahnuty zkoušky z předchozího semestru a do toho ještě řádný termíny a nedaří se mu udělat nic z toho, tak věřte, že je to opravdu hodně demotivující a člověku to sráží už tak nízký sebevědomí. Asi nemám ten sicflajs, kterej je k tomu potřeba. Jinak by bylo hezký, kdyby člověk dělal jen to, co ho baví, ale některé koníčky prostě do povolání přetavit nejde. A pokud ano, tak se tím nejde uživit.
- Citovat
- Upravit
@blobfish jasně, o těch nemluvím, těch bylo pár. Navíc 90% z nich bylo prohraných z Pražského jara, kdy jim do té doby pracovní a vzdělanostní diksriminace nestraníků nevadila (Kohout, Dientsbear, .
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hodinarka právo se studuje v UK i USA 3 roky a většinou s jiným oborem. postgrade je volitelný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sněžení nepsala jsem, že by to bylo hezké, ale že by na světě bylo krásně. Lidi by dělali svou práci s radostí a třeba prodavačky v obchodech by se i usmívaly.