Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, máte někdo zkušenosti jak na vysoké teploty? Naše malá má od soboty teploty, začalo to 38, dneska odpoledne to už bylo 39,3. Byli jsme v nemocnici, udělali rozbor krve - v pořádku, moč - v pořádku, uši - v pořádku. Řekli mi, že je to asi virový, mám dávat střídavě panadol a nurofen. To vždyky trošku klesne, tak na 3 hodinky, ale potom je ta teplota ještě vyšší. Jsem z toho dost nervózní, malá pořád brečí nebo spí. Prej by to mohla být šestá nemoc. Měli jste to někdo? Jak dlouho to trvalo a taky byly tak vysoký teploty?
Díky za každou informaci, která mě trošku uklidní, protože myslím na to nejhorší
Petra
Ahoj Orpetko, naše malá měla šestou nemoc asi třikrát a vždycky vysoké horečky většinou týden. Co tři hoďky na střídačku jsem dávala panadol a čípeky, čípek je šetrnější takže jsem byla spíš pro něj. Mezi tím zábaly a furt dokola, měla většinou teploty nad 39. Dávej jí hodně pít a zkus ten zábal. Držím palečky, ať se to brzo spraví, vím jaké to je takže hlavně klid
Ahoj Orpet,
šestou nemoc Lukášek prodělal, byla to naše první velká nemoc s vyskokými teplotami, takže chápu, jak Ti je. Lukášek měl 4 dny vysoké teploty, taky nám vzali krev, moč a nic. Nejhorší to bylo v noci, to jsme měli 39 st.C, přes dne to vždy trochu kleslo. První dvě noci to bylo v „pohodě“, dávali jsme paralen čípky, když se Lukášek vzbudil, tak jsem ho vždy nakojila a zase usnul. Kritická byla 3 noc, kdy nechtěl ani prso, nechtěl spát, skoro celou noc jsme ho s manželem nosili, měla jsem strach, aby nebyl dehydratovaný, nad ránem se konečně napil a usnul. Přes den měl sice kolem 38, ale nemoc jsme nějak nepociťovali, normálně si hrál, netrpěl nechutenstvím, jen byl trošku víc utahaný, tak si kolem 17 hodiny ještě zdřímnul „nad rámec“ svého obvyklého spánku. Čtvrtý den teplota ta tam bez jakýchkoliv prášků, jen se trošku osypal, ani to nebylo moc poznat, spíš měl po bříšku a zádíčkách takové mapy, ani to nebyla přímo vyrážka. Takže 4 dny teplota, 2 dny vyrážka.
Teplotu jsme sráželi jen paralenem co 6 hodin, ale můžeš kombinovat 2 druhy prášků po 3 hodinách. V noci jsme dělali zábaly - někde jsem četla, že malé miminka by se neměly balit celé, tak jsem dělala zábaly nohou - namočila jsem ponožky do vody s octem - půl na půl a dala mu je na nožičky a zabalila do ručníku.
Snad jsem Ti trošku pomohla, přeji, aby se malá brzy uzdravila.
Ahoj
Ahoj Helco,
celkem mě překvapilo, že jste měli šestou nemoc 3×. Měla jsem dojem, že to je jednou a konec. Asi mě zmátlo, že jsem o této nemoci četla na stránkách, kde popisovali neštovice apod., tak jsem myslela, že to bude taky jen jednou.
Ahoj
Ahoj Petro,
při podávání léků na teplotu bych se striktně držela pokynů, které jsou na příbalových letácích - t.j. podávat nejdříve po 6 hodinách! Myslím, že to tam nepíšou zbytečně. Dále bych se držela pouze jednoho přípravku - buď Paralenu nebo Nurofenu - NEKOMBINUJ JE . A už vůbec ne po 3 hodinách.....
To na úvod. Jinak teplotu můžeš srazit zábalama (nejúčinnější), obklady na třísla se mi moc neosvědčily - sestra má naopak výborné zkušenosti. Co nám hodně pomáhá, je koupel ve vlažnější vodě. Je důležité, aby v koupelně nebyla zima a voda nemusí být úplně studená. Stačí, když je chladnější než dítě. Dávám hodně vody a je dobré udržet tam dítě alespoň 15 minut - což našich čochtanek není problém.
Takto jsme koupali i v 11 v noci, protože dcera nemohla vůbec spát kvůli teplotě a na medicínu byla moc brzo. Takto jsme srazili teplotu až o 2 stupně.
Důležité je hodně pít - taky to chladí organizmus. Musí vypít i 2× tolik než normálně.
Držím palec, ať jste brzo fit a starosti opadnou.
Pavla
Ahoj Orpet,
v dřívějších diskuzích jsem něco našla, ani jsem to moc nepročítala, tak se zkus podívat, třeba tě to uklidní.
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Pavlas , osobní zkušenost zatím nemám (a snad ani nikdy nebudu mít), ale zajímalo by mě, proč se nesmí kombinovat různé druhy léků na snížení teploty ? Nemůžu teď zrovna najít diskuzi, ale četla jsem na emiminu dokonce doporučené kombinace lékařů. Jde o to, pokud to správně chápu, že každy ten lék má obsažen jiné látky pro snížení teploty. No a při vysoké teplotě, která stále neustupuje, se proto kombinují. Ty 3 hodiny - samo, že každý po šesti, ale aby se srazila teplota, která neustupuje, tak právě proto 2 různé léky - každý po 6 hodinách, ale dáváš po 3 hodinách jeden a po dalších 3 hodinách druhý lék, ať dodržíš právě tu 6-ti hodinovou pauzu. Snad jsem to nepopsala příliš chaoticky. My jsme zatím používali Paralen čípky a zábaly, ale chtěla bych v tom mít jasno, abych malému neublížila.
Ahoj
Ahoj holky,
zase jsem našla něco o snižování teploty, ale pořád to není ta mnou dávno nalezená diskuze. Opět tam píší o kombinaci léků na základě doporučení lékaře, tak jsem z toho paf.
Ahoj
Ahoj Orpet,
Dasa2 už ti posíla odkaz ve kterém sem také žádala o radu.
U nás ta šestá nemoc probíhala přesně jako u vás. Nevím přesně, ale tak tři nebo čtyři dny vysoké horečky bez jakýchkoliv příznaků, prostě jen horečka, pak najednou po těch dnech nic a vyrážka na břiše a nožičkách to trvalo tak tři dny a pak se osypali ruce a i obličej, ale to zmizelo do dvou dnů.
Je to virové onemocnění, takže jste to mohli chytit kdekoliv, my jsme to chytli u doktora v čekárně.
Dneska jsme například taky byly u doktora na prohlídce a mezi malé děti které chodí do poradny si vyrazila maminka s dítětem které má neštovice. Docela mě to pěkně naštvalo, ale co aspoň je třeba budeme mít za sebou.
Dáši: jednak mi to řekla doktorka… A jsme opět u rozdílných názorů doktorů na léčbu - vděčné a věčné téma …
A pak jsem měla pocit, že jsem to četla v jednom příbalovém letáku, ale samozřejmě ho teď nemůžu najít..... ![]()
Doktorka říkala, že i když jsou v lécích různé látky stejně působící (paracetamolum x ibuprofenum), mohou se v působení ovlivňovat - nesprávně. Nehledě na to, že zbytečně zatěžuješ/můžeš poškodit jiné orgány (játra, ledviny) tak malého dítěte jako má Petra (6. měsíců). S doktorkou jsem neměla zatím žádný problém, ani žádný konflikt a tak nemám ani důvod jí nevěřit. Pro takto malé děti mi doporučovala spíše čípky Paralen 100 - Nurofen sirup mi psala až od roku a půl věku holek.
Doufám, že to není chaotické.
Pavla
Ahoj Pavlas,
jak jsi řekla, co doktor, to názor - nám už na přednášce k péči o novorozence výslovně řekli, že léky na horečku se kombinovat můžou a totéž mi řekla asi před 14 dny moje dr. - doporučila mi, ať Aničce střídám Paralen čípky a Ibalgin sirup.Takže já zase v tomhle věřím jí.
Světlana
Ahoj holky,
tak vidím, že se nám diskuze pěkně rozrůstá. Co doktor, to jiný názor a bohužel nejen na toto téma
A pak babo raď.
Jak jsem psala, zatím jsme používali paralen čípky a zábaly. Doufám, že nedostaneme do situace, kdy tuto otázku budu muset řešit. V tomto směru budu muset naší paní Dr. důvěřovat, ale jistě si nechám vše dopodrobna vysvětlit.
Pavli děkuji za odpověď a vysvětlení.
Ahoj
Ahoj,
kamarádky syn právě 6 nemoc prodělal, tak mám nějaké info od naší dr. Horečky měl 4 dny, potom 3 dny vyrážka.
6 nemoc prý způsobují celkem 4 viry, takže se může opakovat, teoreticky tedy 4×. Chytit se může kdekoliv, u dospělého se projevuje třeba rýmou nebo taky bez příznaků…
Ke střídání léků. Při viroze jsme střídali Paralen100 a BrufenSirup po 3hod. na doporučení dr. Bylo to ve věku 6m a váze přes 7kg.
Petra a Mates
Ahoj holky,
moc jste mě uklidnili, že píšete, že je to vlastně „normální“. Já jsem opravdu už myslela na samý „hovadiny“. Dneska teplota trošku klesla, už má „jenom“ 38,1, za co jsem hrozně ráda. Noc nic moc, malá pořád pláče, teď konečně usla. Jinak jsem to tam v tom prvním odkaze asi špatně napsala, já to dávám po 6 hodinách, ale už po 3 to přestává působit a další 3 hodiny čekáme, než budu moc dát další, a během těch 3 hodin jí právě naskočila ještě větší teplota. Jinak nám taky včera v nemocnici řekli, ať to střídáme, nevím ale proč. Takže dávám čípky a nurofen. Pořád koukám, jestli už není nějaká vyrážky, ale zatím nic ![]()
Ještě se chci zeptat, ta vyrážka naskočila až když teploty úplně odešly? A ještě, nevíte, jak dlouho potom můžeme třeba další dítě nakazit? Chystáme se ke kamarádce, která má měsíčního chlapečka, tak abysme je případně nějak neohrozili.
Ještě jednou díky za příspěvky
Petra
Dáši i ostatní: samozřejmě v dávkování poslouchejte své doktory… Já jsem spokojená se svou a vyhovujeme mi její názor… ![]()
Jinak si nemyslím, že horečka zatěžuje organismus více než kombinace léků. Pokud je horečka, je vidět, že organismus bojuje. Když bojuje s nemocí, vytváří si kvalitnější protilátky než když mu okamžitě pomůžeme lékama na snížení teploty…
Sama jsem měla jako batole horečky okolo 40° a teď je prostě nemívám. A nemocná jsem nebyla už pěkně dlouho.
Přeju hlavně to zdravíčko nám i našim prckům..... ![]()
Pavla
Ahoj Orpet,
nevím jak u ostatních, ale u nás se vyrážka objevila 5 den, který byl bez teploty. S tou návštěvou bych určitě počkala, nám doktorka dovolila chodit na procházky, ale návštěvy nám zakázala.
Ahoj