Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Endokrinolog je od toho, aby dítě s „divnou“ výškou podrobně vyšetřil a rozhodl, jestli je to v tomto případě v pořádku či nikoliv.
Mám zhruba stejně velkou holčičku a endokrinologii jsme absolvovali už v roce a půl. U nás je to prostě genetika, jsme oba vysocí, ale jistota je jistota. Ani mě nenapadlo tam nechodit a to dcerka zcela zapadá do rodinného průměru. Jde jen o sledování růstu, jeden odběr krve a vyšetření na očním. Nic, co by vás extra zatěžovalo a budeš mít jistotu, že dcerka je zdravá.
@stinga píše:
@Tiger-lily díky za graf, lekla jsem se, ale moje dcera má jenom 90 percentil
@Tiger-lily píše:Buď v klidu. Jsem též v klidu. Máme opačný problém - pidi děti
. Pí doktorka mě s dcerou taky poslala na endo, růstový hormon v pořádku, zjištěno, že má opožděný růst cca o 2,5 roku. Tak jsem se laskavě vypoklonkovala, že děkuji, dále nebudeme na sledování chodit a stejně jako ostatní děti v rodině dorosteme. Všichni kluci šli do první třídy jako nejmenší a mají přes 190 cm. Mně prorokovali v dětství, že dle tabulek nedorostu ani 150 cm. Dorostla jsem k 170, takže ať si všichni s grafy trhnou. Vyšetřit bych nechala 1× a pokud nebude opravdu problém, tak se vykašlat na grafy.
No, na jednu stranu chápu, že asi máte pravdu, na druhou stranu chápu i ty lékaře, že chtějí mít jistotu, že jim někdo neomlátí o hlavu příliš laxní přístup. To není o tom, že by chtěli otravovat, ale chtějí se především sami chránit - co kdybyste si to za pár let rozmysleli a najednou to všechno svedli na lékaře? Ne všichni pacienti jsou tak uvědomělí jako vy.
Opožděný kostní věk znamená, že i ten celý graf se musí posunout o tolik let dozadu, což by si ohlídali a nejspíš by se žádné kejkle nedělaly.
@mimonna S tím naprosto souhlasím, že je potřeba to ohlídat. Proto nás tam dětská doktorka poslala a taky jsem na vyšetření bez kecání šla. Ovšem další postup, kdy budou dětem zbytečně co půl roku rentgenovat ruce, tak s tím už jsem nesouhlasila. Děti rostou, kdyby se jim růst úplně zarazil, nebo by začaly předčasně dospívat, nebo nějaké jiné problémy, k lékaři bych šla. Jinak to vnímám jen jako body pro pojišťovnu.