Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, měl tu někdo v těhu také špatné hodnoty toho dolního tlaku?
Co jsem tak četla diskuze, tak se spíše řešili hodnoty toho horního.
Doktor mi dal prášky na tlak s tím, že první den to bylo v pořádku a teď mi zase vylítl nahoru. Mám k tomu i otoky. Vy, co jste měly tedy vysoký tlak vyvolávali vám nějak porod nebo jste si před termínem poležely v nemocnici?
@Izumi Miyako zvysovali mi leky na maximum, chodila jsem neustale na podrobne kontroly (krev, moč, velky UTZ posledni mesic 3×), nakonec vyvolani dva dny pred terminem. Zalezi, jak se ti to vyviji. Posledni mesic jsem travila obden na kontrole v porodnici
Mne se zvysil pred porodem, rekli mi, jak bude nad 100,hned jet do nemocnice.
@Izumi Miyako Řeší se hlavně ten spodní, ten vrchní je takový ten stresový, takže ten vyběhne snadno. Já ho mám zvýšený, maximální hodnota zatím 90, dostala jsem Dopegyt a beru jen jeden denně (od 36tt). Jinak je to dost nebezpečné. Pokud je jen zvýšený tlak, ok, ale pokud jsou k tomu otoky, otoky obličeje, bílkovina v moči nebo špatné výsledky krve (teď nevím, abych nekecala, myslím, že hlídají kyselinu močovou), tak to jsou příznaky preeklampsie, kvůli které se pak právě následně vyvolává porod dřív (hrozí selhání jater a ledvin). Pouze kvůli zvýšenému tlaku si myslím, že asi ne, alespoň mně doktorka zatím nic neříkala, mám jen zvýšený tlak, otoky vůbec a moč a krev v pořádku. ![]()
@BonnieD Ovšem když se v diskuzi řeší tlak, tak se zásadně řeší ten horní ![]()
Mně dali Dopegyt až, když mi naměřili trvale hodnoty nad 90. Asi záleží, jak který doktor.
Beru ho 2× denně.
@Izumi Miyako Ale je to blbost, že by se řešil ten horní, v diskuzích ať si řeší co chtějí, lákaře zajímá ten spodní, neboli žilní ![]()
@BonnieD Blbost je sice je, ale když se podíváš tak se řeší a nemám vysokej tlak? Mám 140/90
A řeší se to i v reálu. Podle táty mám zlatej tlak, když mám 130/110
Prej to není vysokej ![]()
@Izumi Miyako 140/90 už vysoký v těhotenství je, já měla furt na 80, 85 a teď jsem měla prvně na 90 a dostala jsem ten Dopegyt, zatím jen jednu tabletku denně. Myslím, že když je ten žilní nad 100 nebo tak nějak, že už dokonce hospitalizují, ale jistá si tím úplně nejsem, jaká ta hranice je.
@BonnieD Já jsem dostala Dopegyt 2× a 2× denně si měřit. S tím, že ho mám udržovat na nejvýš na 90. A jeden den jsem ho měla dobrý k 90. Pak SO ráno ještě taky dobré, ale odpoledne jsem ho měla už nad 90 ke stovce. Včera ráno vysokej, ale odpoledne dobrej už. No a teď ráno zase vysokej…
@Izumi Miyako Pokud by se to opakovalo, tak bych raději šla na kontrolu. Není to sranda, vysoký tlak obecně není pro dítě moc dobrý a pokud by to měla být preeklampsie nebo HELLP syndrom, tak je potřeba to řešit dřív, než bude pozdě. Pozor na bolesti vpravo pod žebry, potíže s dýcháním, bolesti hlavy, mžitky před očima apod. V kolikátém jsi tt? Nechci strašit, jen bych s otoky a vysokým tlakem byla hodně opatrná (sama jsem měla HELLP syndrom).
@xxpav.ka Teď 24. mám první termín. Jak ti zjistili ten HeLLP? Šla jsi na jaterní testy?
@Izumi Miyako Instrukce od lékařů bývají takové, že jakmile je spodní tlak 100 a výš, tak přijet. Já doma mívám teď s tím dopegytem kolem 115-130/70-80. Měřím si 2-4× denně. Přesně jak píše xxpav, vysoký tlak je pro miminko na rozdíl od nízkého nebezpečný, nepodceňovat a radši doktorovi aspoň zavolat.
@Izumi Miyako Mě ho zjistili až po porodu, když mi přišli na vysoký tlak (hodně jsem si musela stěžovat, protože jinak to bylo samé „maminko jste jen unavená po porodu“, to určitě…) Měla jsem dost štěstí v neštěstí, že prcek se narodil spontánně a zdravý, ale i tak to se mnou hodně zamávalo (fyzicky). Ve druhém těhotenství jsem byla hodně sledovaná a jaterky mi dělali snad co 14 dní? (už si to moc nepamatuju, ale každou kontrolu v rizikové poradně). Jednou jsem taky kvůli tlaku jela akutně, naštěstí to bylo jen jednorázové a lékům na tlak jsem se vyhnula. Ale jestli ti nezabírají léky, tak jak dr. čekali (že bude tlak pod 90), tak bych se fakt aspoň poradila.
@Izumi Miyako Jinak oteklá jsem byla celý poslední měsíc šíleně, ale v poradně jsem měla tlaky ukázkové a bílkovinu v moči jsem neměla.
Jestli už máš do porodu pár týdnů, tak není co řešit, raději ať si tě pořádně ohlídají, než to nechat rozjet a riskovat.
Holky, akorát nevím, jestli mám volat, když ten tlak nemám vysokej pernametně celý den, když mi to pak odpoledne klesne. ![]()
Dneska jsem se měřila, podstatě jsem vylezla z postele a spala jsem u toho a měla jsem ho vysokej.