Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Prosím holky, chtěla bych se zeptat jak je to s užívání hořčíku ke konci těhu? Všude čtu že se má brát maximálně do 36tt
???
Měla jsem v podstatě skoro celé těhotenství v poradnách stejný tlak 130/80. Až minule v 34+3 jsem měla vyšší 140/90. Doktor mi na něj předepsal magnesium 3× denně. Dnes jsem byla znovu v poradně v 36+3 a tlak jsem měla stejně vyšší jako minule. A doktor mi tedy předepsal další magnesium a ještě Dopegyt na tlak.
A já teď nevím, všude čtu, že magnézko ke konci těhu zpomaluje činnost dělohy a že je pak porod těší, nebo jsou malé kontrakce, nebo se úplně oddaluje… Ale zase nechci nějak zanedbat ten tlak, aby neublížil malé
?
Já měla tlak celé těhu 140/95 nic jsem nebrala teda gyn.mi napsal magnesium,ale po první zkušenosti kdy mi dal měsic před porodem magn. a já pak 36 hod.v pravidelných bolestech křížových a neotevřená ani na 1cm takže magnésko bych nebrala,ale uvidíš co napíšou ostatní jen si hlídej pohyby mimíska,mně když jsem měla tlak 145/100 chtěl šoupnout do nemocnice to jsem odmítla bylo vše ok ,malej se narodil sice o měsíc dřív ,ale to nebylo tím tlakem,ale naší novou střechou ![]()
magnézko jsem měla kvůli tvrdnutí bříška, ale dr mi řekl, že ho musím ve 35tt vysadit, že by pak mohl být problém s porodem. Ve tvém případě, když ho bereš na tlak nevím, nejsem doktor
já mám vys. tlak od začátku těhu, beru dopegyt a magnezko na tvrdnutí bříška, kolik bereš těch dopegytů denně?
Já v prvním těhu měla taky problémy s tlakem. Norma u mě byla 130,140/90. A brala jsem magnézko celou dobu. Pak v 37.tt už tlak na kontrole 160/100 a už si mě v porodce nechali s tím, že mi zvýšili dávku na 2-2-2, už nemělo cenu nasazovat nějaké léky. Pak přistoupili k vyvolávání, že by mě stejně nenechali přenášet. Jenže vyvolávání trvalo 5 dní (vůbec to na mě nepůsobilo). Až ten 5.den mi rupla voda a od večera toho dne já v bolestech od začátku po 5 min., pak už i po 3 minutách trpěla ještě dalších 24 hodin. A malá se stejně narodila SC, protože za celou tu dobu jsem se otevřela jen na 4cm.
Taky si myslím, že v tom to magnézko prsty mělo. Ale dr. mi tvrdila, že rozjetému porodu ani hořčík nezabrání. ![]()
Ale dle Dr., co mě nakonec rodil má děloha odmítala spolupracovat, takže si myslím, že to tomu hodně napomohlo ![]()
Ale já samozřejmě poslouchala rady doktorů, měla jsem strach, abych malé nějak neublížila
Těžko soudit, no!!
Já jsem taky měla vyšší tlak a magnézko jsem normálně vysadila… ![]()
Měla jsem vyšší tlak celou dobu, celou dobu jsem brala dopegyt a magnézko a Dr mi sama ve 35tt řekla že už to magnézko nemám brát, kvůli předčasnému poradu. Tak jsem ho přestala brát.
Brala jsem Magne B6 od poloviny těhotenství až do porodu, třikrát denně dvě tablety, rodila jsem dva dny před termínem s tím, že mi všechny bolesti šly do zad a do konečníku, kontrakce jako takové jsem necítila, musela mi říkat PA, že přichází a že mám tlačit. Nakolik to souvisí s hořčíkem, to nevím, nikdo mi neříkal, abych ho vysadila.
Holky všem vám moc děkuji za odpovědi
. Asi tedy ten hořčík fakt vynechám. I prostě sama mám takovj pocit a vy jste mě v tom jen utvrdili. Nechám jen ten Dopegyt
. Žirafo9 mám napsané 2 denně
.
Vendulák píše:
Holky všem vám moc děkuji za odpovědi. Asi tedy ten hořčík fakt vynechám. I prostě sama mám takovj pocit a vy jste mě v tom jen utvrdili. Nechám jen ten Dopegyt
. Žirafo9 mám napsané 2 denně
.
tak s tím by jsi měla v klidu vydržet až do porodu, já beru už teď 3 denně a to jsem dneska začala 22tt, to magnezko bych taky nebrala, stejně kdyby ti nějak rapidně začal tlak stoupat a zadržovala jsi vodu tak tě nenechají neporodit
Díky
. Snad to tedy bude vše v pořádku
.
Vodu myslím nějak nezadržuju, připadám si spíš průtoková
a ani otoky nijak nemám (radši zaklepu).
ty můžou teprve přijít, přeju ti, aby jsi v klidu porodila a vše bylo v pořádku, já jsem malou totiž nakonec rodila akutním císařem, protože mi tlak hodně vyskočil měla jsem před odvozem na porodní sál 190/120 a na sále už 220/120 takže to byla rychlovka
ahojky, já měla také vyšší tlak, předepsali mi dogpit, ale nebrala jsem ho, nechtěla jsem do sebe něco cpát..pak se to srovnalo, chodila jsem na kontroly..poslední dobou jsem měla nižší tlak tak 110/75…anebo normál těch 120/80, ale poslední dva dny mi vyskočil na 145/95
tak jsem se také trochu vyděsila, ale doufám, že je to počasím…tlakoměr mám doma, tak uvidíme, co ukáže zítra..také bych nerada mimískovi ublížila ![]()