Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Je to těžké, ale on to hodně také zkresluje ten věk, jedno zdravé dítko máte, taky dlouho, tak je to na vás, jaké dítko přijmete
Mela jsem prakticky stejne hodnoty. Prvni dite ve 30 jsem mela riziko 1:30 000 i pres to, ze HCG bylo 1.5. NT 2.4 a vse ostatni ok. Druhe dite krev bida. HCG 2.9, papp taky nejak 0.93, NT 1.5 a ukazkovy ultrazvuk. Obe deti zdrave. Druhe jsou dila ve 34. Z krve jsem mela riziko 1:290 a kombinovany 1:790
Včera jsem absolvovala prvotrimestrální screening u paní docentky ve Fetmedu. Ve svém věku jsem nepočítala s žádným dobrým výsledkem, přesto mě reakce paní docentky vykolejila. Utz zhodnotila úplně kladně, že vše vypadá dobře, že se plod jeví v pořádku, měla jsem opravdu radost, velkou a dalo by se říct, že mi spadl kámen ze srdce. Pak jsme čekali až se screnning doplní o hodnoty krevních testů. A paní docentka, byla opravdu velmi hodná, že krev dopadla špatně, mohla jsem podstoupit odběr choriových klků, souhlasila jsem, dokonce jsem na to byla dopředu připravená, věděla jsem, že ho klidně může udělat hned ten den screeningu, bohužel nešel provést, placentu mám vzadu a vůbec by se k ní jehlou nedostala, ukázala nám to a vysvětlila při Utz, že to nebude možné, takže odběr plodové vody, to jsem taky souhlasila, ale to je až za tři týdny
A mé výsledky…vyšel mi hlavně tedy na T21 pozitivní screening
T21 - 1 z 121
Nosní kůstka přítomna
NT - 1,9
Volný beta-hcg - 2,798 Mom
PAPP-A - 0,978 Mom
Když jsem si to samozdřejmě sama různě pohledala, zjistila jsem, že mám „pouze“ zvýšený ten volný beta-hcg, porovnala jsem si to i se screeningem před necelýma dvěma lety u předešlého dítka, kde jsem měla podobné hodnoty, jen ten volný beta-hcg jsem měla 1,711 Mom, čili v normě…tehdy mi vyšlo riziko 1 z 398 (šedá zona), podstoupila jsem prenascan, krevbyla testována dvěma různými způsoby a u obou mi vyšel pozitivní Downův syndrom, odběrem plodové vody se vyvrátil, byly to strašné nervy a šok a úplně zbytečně, prenascan vyšel falešně pozitivně. Teď bych tedy tuto neivazivní metodu už nepodstupovala.
Tonoucí se stébla chytá, snad mám naději, prosím tedy o vaše zkušenosti. Četla jsem, že volný beta-hcg se vyskytuje často zvýšeně, že jej mívají některé ženy ještě vyšší a vše bylo v pořádku, že prý pokud je zvýšeno jen to hcg, že to prý se děti s Down sy nebývají, přesto jsem našla dvě ženy, které měly skoro totožný volný beta-hcg jako já a Down sy se jim potvrdil, naopak spousta dalších ho měla ještě vyšší a ještě k tomu úplně nízkou PAPP-A a třeba i nepřítomnou nosní kůstku, širší NT a dítě zdravé, tomuhle prostě nerozumím.
Dle pí. docentky se 1/3 potvrdí a 2/3 vyvrátí, i tak mi to přijde dost.
Přišlo mi, že těma krevníma testama to pak dle ní bylo úplně špatně, nejdřív Utz úplně v pořádku a pak najendou vše špatně, musím na to pořád myslet.
Na druhou stranu mi 1 z 121 ve 44 letech nepřišlo tak šílené, když populační riziko je
1 z 27
Jinak co by mi mělo zvýšit volný beta-hcg nevím - nekrvácela jsem, vím, že váha taky, ani věk, jestli nemám cystu na vaječníku třeba nevím.
Ale řekla nám, že by to měla být holčička, tak trošku doufám, že to holčička je a že prý holčičky volný beta-hcg můžou zvyšovat, ale jestli jsou k tomu nějaké relevatní studie netuším.
Prosím doporučily by jste mi ještě třeba jinde nějaký mnohem podrobnější Utz? U Dr. Frisové? Jsme sice ze Severní Moravy, ale asi se během těch tří týdnů zblázním. Četla jsem i přímo od ní, že plod prohlíží dlouho a úplně detailně, taky ductus venosus (ten vyšetřený nemám). Nevím jaké jsou u ní objednávací lhůty, jestli to má smysl nebo máte zkušenost s někým kdo je blíže Severní Moravě, ale stejně dobrý a dá se k němu co nejdříve objednat?
MuDr. Vlašín? Dá se k němu jen tak objednat na podrobný Utz? Jak dlouho je čekací doba?
Moc všem děkuji