Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj maminky,
chci se zeptat, zda je tady někdo, kdo stavěl dům od základů? Nejedná se o dům na klíč, ale výstavba RD najatou firmou.
zajímalo by mě co vše jste museli zařídit, co se předkládalo, jak dlouho to trvalo a kolik stálo? Mám zkušenost s výstavbou domu, ale před 15ti lety a tak nevím co vše se změnilo.
Máme zájem o pozemek, kde není možný samostatně stojící dům a bohužel většina domů na klíč, které by i vyšly finančně dobře jsou navrženy jako samostatně stojící :/ Tak zda má vůbec cenu do něj jít…
Moc děkuji za komentáře.
Tak pokud tam nejde samostatně stojící tak to musíte přehodnotit. První krok město a opravdu si zjistit uzemní plán, další krok pozjistit, co je potřeba na stav. uřadě. Dle toho nechat udělat projekt a projektant vše potřebné zařídí.
Stavím ted druhy dum po 7 letech, je to vše skoro stejné, akorát navíc je energetický štítek.
@chs.jasmin mám zkušenost se stavbou domu svépomocí a s různými firmami. Zařizování je kolem toho hodně a než kopnete do země, prohnete se. Ceny i čas se různí, odpovědi se tu nedočkáš. Nebo dočkáš a stejně ti nebude nic platná.
Já právě byla upozorněna, že než se koupí pozemek, tak pozjišťovat co je tam dovoleno stavět, abych se pak nedivila…
@chs.jasmin jojo přesně, to jsem Ti psala. Zajít na obec(městský uřad) a na st. uřad. Řeknou Ti jaký je tam uzemní plán,tj.co s etam muže stavět.
Ještě k ceně, první dum nas vyšel na 3,5 mil.ale komplet i s bazenem. A ted počítáme tak 3-4 mil.+ nás stál 2 mil.pozemek.Ale skoro nepočítám práci, protože manžel má svou firmu. Myslím, že se dá rozumně postavit menší dum kolem 2 mil.To opravdu záleží, co vy si budete přát.
Řiká se, že pokud při stavbě najímáte jednotlivá řemesla a hlídáte si slevy materialů, tak ušetříte 1/3 nákladů oproti stavbě na klíč s firmou. Při stavbě svépomocí až 1/2. Ale je tu riziko kvality a strávíte se stavbou spoustu času.
Velkou výhodou je možnost při stavbě průběžně měnit záměr. On barák v reálu a na papíře vypadá jinak a při stavbě na klíč je průběžná úprava někdy obtížná