Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, chtěla jsem se zeptat, jak je to u dětí..Mám 3 a půl letého chlapečka a dr. mi doporučila vyndát nosní mandli.. Nevíte která nemocnice v Praze je na dětským nejlepší??Máte nějaké zkušenosti? Díky..
Taky si pockam na odpoved,…Jelikoz me to zajima, syn ma neustale ucpany nos. A taky nam doporucili ORL, jenze dr na ORL rika ze se na syna podiva az nebude mit rymu,..Tak cekame no. Homeopatika bere, ma je ruzne nakombinovany, uspech no drzi se chodi do skolky,…Zajima me jak to byva u tak malych deti s vyndanim nosnich mandli. Syn ma 3 roky.
Mne je trhali, kdyz jsem byla mala
delalo se to jeste zaziva
pamatuju si to dodnes, ale je to prd
jak vytrzeni zubu
ani bych neuspavala, to mi prijde horsi ![]()
To si nedokazu predstavit kdyby se ditko neuspalo!!!
To by bylo drasticke.
Driv se to delalo, ja vim, i ma mamka na tom byla naziva. Ale ted medicina je jinde uplne.
Taky si to pamatuju, jak mi je trhali, byl to děs. Nedávno jsme stejný problém řešili se synem a rozhodli se ještě počkat. Bylo nám řečeno, že se tenhle zákrok dělá v celkové narkoze, dítě se zaintubuje apod. Sám Dr. říkal, že z „obyč“ trhání mandlí je celkem velká operace.
No děkuju pěkně. Dodnes si pamatuju, jak jsem řvala bolestí a jak mi pak odkapávala krev z nosu do takové té plechové misky. A už je to přes 30 let
.
Syn byl před třemi lety, v celkové narkóze. Hlavně v noci pak ještě brečel, že ho to bolí, ale další dny už vše OK. Od té doby máme klid od dlouhodobých hnisavých zelených rým a nemocný skoro nebývá.
Ahoj holky, my na to jdeme za měsíc… všichni nám doporučili ORL na Karláku, tak nám to náš ORL lékař napsal tam. Malému jsou 3 roky a 7 měsíců. Bylo nám třemi doktory řečeno že čím dřív tím líp.. Jinak na Karláku byla i moje kamarádka s dcerou 4 roky a taky jiná známá se synem 6 let. Je to v narkoze. Může mít i rýmu ( prý kdyby měli čekat až budou bez rýmy tak je neodoperují nikdy), jen nesmí být hnisavá, a nesmí mít žádné infekční onemocnění. Napřed jsme tam byli na žádanku od našeho ORL doktora pouze na vyšetření a pro termín ( 1,5m). Pak se musí k praktické na předoperační vyšetření - staré max.10dní před operací a potom den před operací na prohlédnutí přímo do nemocnice, jelikož jsme pražští tak můžeme po prohlédnutí domů a druhý den v 7ráno nalačno už na operaci - nesmí jíst 12h. před, takže v 19h. mu dám najíst a honem spát, a ráno pojedou kluci nalačno ( jde s ním tatínek) a protože jsem se dozvěděla, že si můžu tu mandli vyžádat, dovézt někam do Bohnic do laborky v Poznaňské ulici a oni udělají vakcínu ve formě kapiček, která se doporučuje pak půl roku dávat dítěti, obsahuje vlastně veškeré protilátky všech nemocí, které prozatím absolvoval. Je to zdarma, jen si to musí rodiče prostě zařídit, a v ten den vyndání to odvézt do té laborky. bohužel nevím proč, ale doktoři to maminkám neříkají, jestli pak nechtějí přijít o nemocné malé pacienty…?? kamarádka to takhle udělala když bylo malé 5let a dnes je jí 10let a od té doby nemarodila…5 let nemá ani rýmu… tak za prvé u ní zabrala asi ta operace mandlí a za druhé zřejmě i ta vakcína. musím to ještě vše pořádně vyzjistit, ale proč to nezkusit, nic to nestojí jen čas, a pak ve formě kapiček podávat půl roku dítěti… jen posílám info dál, pokud zjistím něco víc, písnu to sem
@pettu Urcite to sem pisni co a jak, to me zajimaji ty kapicky, to slysim poprve!! ![]()
Muj syn chodi od zari do skolky, a od rijna/listopad ma ucpany nos, sem tam zelena ryma, ale tu ma par dni jen a pak myva ucpany nos,.Ja to rikam porad ze by se ani snad nedockali toho aby ditka nemely rymu/ucpany nos..Musim syna objednat na ORL aby se mu na nosni mandli podival a jestli bude neco rikat o ucpanym nose, tak mu to jako uz reknu, ze ten nos bude porad ucpany pokud se neco nebude dit.Ze nic nezabira…
![]()
Byly jsme i na alergologii a nic, vse ok, testy!
Takze asi bude delat neplechu nosni mandle asi bude zvetsena jak rikala p. alergolozka a nase detska dr..
Holky tak je to autovakcína z vyndané nosní mandle, bere se to půl roku až rok v určitých intervalech, fázích, které určí lékař, možná to tady píšu jak blbec, za to se omlouvám, ale já o tom vůbec nevěděla a byla jsem trošku v šoku že nám o tom neřekla dětská ani orl lékař.. když už ta možnost je.. Na netu najdete na toto téma dost diskusí, někomu to pomohlo, někomu ne, ale za zkoušku to asi stojí
My jsem koncem května do Vinohradské, tak jsem taky zvědavá.
Ahoj, muj syn absolvoval odstraneni nosnich mandli v roce 2006 (byly mu 3)…
duvod dle orl specialstu byly zvetsene mandle znemoznujici dychani nosem atd… zakrok probehl v praze v motole pod celkovou narkozou… nastup brzy rano na lacno, dopoledne pak dostal prasek na oblbnuti… pote jsem ho mela svleknout do naha (to uz mi vlal jak papirovej drak po tom oblbovaku, ale vysmatej)… sestra ho pote odvezla z pokoje na sal, ja zustala stat pred vytahy… cekala jsem na oddeleni, az ho privezou… jiz z dalky jsem slysela pri navratu sileny rev, probral se jim hned po vyvezeni ze salu a jecel mama mama a snazil se zvednout, coz nesmel… dovezli ho na pokoj a ve dvou jsme ho drzeli za kazdou cenu v leze, kvuli krvaceni… nakonec musel dostat okamzite sedativa… ty zabrala a alespon to krasne v klidu dospal… pri tom zvedani mu hned crcela krev z nosu, proto musel lezet… po probuzeni obcas knournul, ale stacila hracka a byl naprosto v pohode, behem par hodin malinkato krve z nosu, v noci spal jak dudek…
celkove vzato si myslim, ze to horsi bylo pro mne… jeho to ocividne temer nebolelo, „jen“ mel dle lekaru spatnou odezvu na narkoru, proto ten plac a nutna sedativa pri privozu… domu jsme sli vlastne po dvou dnech a byl absolutne fit, lital standardne jak streleny hned (samozrejme jsem se ho snazila drzet v klidu…) a dneska si uz davno na nic nepamatuje ![]()
To je skvělý slyšet, jak vám to pomohlo a že to nebylo tak hrozné. My jsme se rozhodli operaci odložit na doporučení Dr. a navíc jsem za poslední měsíc nezávisle od 3 lidí slyšela, že jim to nepomohlo a navíc dítko dost trpělo. Tak třeba to nebude taková hrůza…
Tak zazitek to nebyl prijemny asi pro nikoho, ale malej na to velmi rychle zapomnel a mne uz to zpetne prijde take jako vlastne „banalita“, vzhledem k jinym vaznym nemocem, se kteryma se clovek muze potkat…
a malymu to pomohlo, zacal dychat normalne, polykat, vsechno…
tak drzim palce, at se vse zvladne v pohode a zakrok pomuze! ![]()
Tak to jsem rada ze to neni az tak desne jak mi rikaji kolem lidi..Hlavne mamka do me huci ze je malej apod..
Ale zase se mam divat jak nemuze dychat nosem a mluvi pres nos..Myslim ze by se mu ulevilo, ja si sama nedokazu predstavit myt neustale ucpany nos, a nedychat pres nej..
Staci me par dni mit rymu a jsem besna, ze mam ucpany nos, a syn ma ucpany nos 7 mesicu uz.
@soney Napsala jsi to pekne je fajn slyset ze to dopadlo dobre a ze to vlastne ani tak hrozne neni, i kdyz chapu horzne to bylo…I pro me zda na to syn pujde bude to desne..
Jsme ze Svitav tedy ale.