Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, prosím poraďte. Malá má od narození trochu vytlačený pupíka když jsem to řekla doktorovi tak řekl že se to půže do dvou let ztratit. Teď má 1,5 roku a pupík jí pařád trochu trčí a navíc kdykoliv má možnost, tak si ho tahá. myslíte si že se ještě může sám zpravit nebo bych s tím měla něco dělat? Slyšela jsem o nějakých náplastach. Máte s tím zkušenost? Děkuji
Moje dcera to má taky..dr to neřeší řekla mi na to že buď se to ztratí a nebo pujde na zakrok!! ![]()
@qvana je to kýla
pokud nebolí tak bych to zatím neřešila, ale připravila bych se na to, že kolem začátku školní docházky by se to mělo odstranit. ![]()
Můj syn měl vytlačený pupík jako miminko, a to dost: měl na pupíku bouli asi jako ořech. Jeden doktor říkal, že s tím nemáme nic dělat a že to možná přejde samo, ale pak jsme byli u pediatričky z pražského Apolináře kvůli něčemu jinému a ta, když to viděla, řekla, že se to musí zalepit. Vtlačila pupík dovnitř, kůži nad tím sevřela k sobě a přelepila to těsně náplastí. Tu náplast jsme nechali dokud se sama neodlepila (asi 14 dní) a pak jsme to ještě zalepili jednou sami na dalších 14 dní. Za ty první dva týdny se to o moc zlepšilo a za ty druhé to přešlo úplně. Od té doby je v pořádku. Jsem si jistá, že samo by to nepřešlo. Synovi ale v té době byly asi 3 měsíce, nevím, jak je to v pozdějším věku.
@qvana Náplastem se moderně říka tapy (čteno tejpy). Jak nalepit a které poradí fyzioterapeut, nebo rehabilitační sestra. na ukázku dají se koupit i v lékárně nebo zdr. potřebách.
@concetta Ano, u malého jsme to do půl roku řešili také tak. Později už toto není účinné.
My jsme to měly do cca 3 měsíců taky. Ptala jsem se na to doktora a ten nám řekl, že ve většině případů se to ztratí samo a nebo: existují nějaké kýlní pásy a náplasti, které moc nezabýrají. Potom je nějaká metoda cvičení. Ovšem to musíš s mimískem docházet k odborníkovi. Je to určitá masáž pupíčku. A pokud nic z toho nezabere, tak jediné zákrok.
Sice je to na nervy, ale určitě bych počkala a zatím to nijak neřešila a nehrotila. Má to opravdu hodně dětí a mělo by se to stáhnout max do 6-ti let dítěte samo.
Je to pupeční kýla..máme to taky..byli jsme na 18m prohlídce a paní dr říkala že do tří let by se to mělo vstřebat, když ne tak se to odstranuje chirurgicky, ale není to žádný velký zákrok..takže bych to zatím neřešila pokud si neztěžuje že ho bolí bříško nebo tak
@qvana malá mela po porodu pupík hodne venku..mudr říkala že když se to nesrovná budeme ho lepit..naštestí se srovnal..tak bych se nekde optala na to jak se má lepit aby zalezl…
jinak to malá nemela pupeční kýlu ale proste ji nechaly dlouhý pahýlek a pupík mela hodne ven..a
Zalezi, jestli je tam boulicka nebo ne, moje dcera ho ma taky taky takovy vetsi, ale jakoby zalezly dovnitr. A je to tim, ze ji ho proste ten porodnik ustrihnul hrozne dlouhej
takze cisteni pupiku znamena dolovani tri centimetru ![]()
Jak píšou holky, je to pupeční kýla. Naše malá si ho vytlačila ve dvou měsících, měla ho opravdu veliký, jako menší švestku! Ve zdravotních potřebách jsem koupila kýlní pás, sundavali jsme ho jen na koupání a ve třech měsících už má pupík krásně zatažený. I naše doktorka koukala jak blázen, jak se jí to krásně ztratilo, protože neměla o kýlním pásu ani potuchy.. Za nás určitě doporučuji, ale nemusí pomoci každému…
Dcerka ma taky pupecni kylu, nase dr rikala ze pujde na zakrok kolem tretiho roku.