Vyúčtování služební cesty bez zálohy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
81490
16.5.19 09:51
@j.a.n.i1 píše:
Tak spravne je vyzadat si zalohu, tezko muze pozadovat bonus za to, ze platil kartou a jeho banka ma nevyhodny kurz.
A to jsou banky, které mají kurz jako ČNB? :think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.5.19 10:04
@j.a.n.i1 píše:
Tak spravne je vyzadat si zalohu, tezko muze pozadovat bonus za to, ze platil kartou a jeho banka ma nevyhodny kurz.

No jo, ale když jim řeknou, že zálohy se poskytovat nebudou, tak co… není to správně, ale… příště jim řekne, že buď bude záloha nebo faktura nebo nepojede a bude :dance:

• Citovat
  • Upravit
56287
16.5.19 10:06

Me firma proplaci to, co mi strhnou z karty plus diety. jinak bych se jim na to vykaslala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101950
16.5.19 10:06

@Lama Lama To nevim, ale na tom principu, ze kdyz si nevyzadal zalohu, tak tezko muze chtit kompenzovat kurz jeho banky, to nic nemeni. Protože firma proplaci cenu hotelu v eur, a musi pri konverzi dodrzet zakonna kriteria.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101950
16.5.19 10:08
@Anonymní píše:
No jo, ale když jim řeknou, že zálohy se poskytovat nebudou, tak co… není to správně, ale… příště jim řekne, že buď bude záloha nebo faktura nebo nepojede a bude :dance:

No, vzdyt jo. Hlavne ne kazdy ma volne prostredky na to, aby to mohl dotovat ze sveho. Proste zaloha v dane mene, plus diety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56287
16.5.19 10:10

Zakladatelko, nemuzou muzi udelat firemni kartu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.5.19 10:28
@jkra píše:
Zakladatelko, nemuzou muzi udelat firemni kartu?

To asi ne, on by tam neměl jezdit pravidelně nastálo, je to taková výjimečná akce, kvůli které mu kartu zakládat určitě nebudou, když ji jinak nevyužije. Nechápu, proč nedají hotel na fakturu… no snad se nějak domluví, dostane sice k dietám ještě kapesné, ale stejně je to škoda patnácti stovek. Doufám, že už tam mockrát nepojede.

• Citovat
  • Upravit
461
16.5.19 20:06

Myslím si, že tu mícháme jablka a hrušky.
Jedna věc je to, co dostane zaměstnanec a to se řídí zákoníkem práce -

§ 162
Náhrada výdajů za ubytování

(1) Zaměstnanci přísluší náhrada výdajů za ubytování, které vynaložil v souladu s podmínkami pracovní cesty, a to ve výši, kterou zaměstnavateli prokáže.

Platí i pro zahraniční cesty.

Takže pokud nejsem jako zaměstnavatel schopná či ochotná dát zaměstnanci na cestu dostatek v cizí měně, pak proplatím to, co mi prokáže zaměstnanec výpisem ze svého účtu.

Druhá věc je daňová uznatelnost těchto výdajů pro zaměstnavatele. Osobně bych se řídila tím, že to co mi nařizuje Zákoník práce je pro mě daňově uznatelné. Mohu diskutovat o tom, jak to zaúčtuji a jak si poradím s kurzem či kurzovými rozdíly, ale šidit zaměstnance? No fuj…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.5.19 20:25

@gebča Bezva, to jsem chtěla slyšet, děkuji! ;)

• Citovat
  • Upravit
81490
16.5.19 20:25
@gebča píše:
Myslím si, že tu mícháme jablka a hrušky.
Jedna věc je to, co dostane zaměstnanec a to se řídí zákoníkem práce -

§ 162
Náhrada výdajů za ubytování

(1) Zaměstnanci přísluší náhrada výdajů za ubytování, které vynaložil v souladu s podmínkami pracovní cesty, a to ve výši, kterou zaměstnavateli prokáže.

Platí i pro zahraniční cesty.

Takže pokud nejsem jako zaměstnavatel schopná či ochotná dát zaměstnanci na cestu dostatek v cizí měně, pak proplatím to, co mi prokáže zaměstnanec výpisem ze svého účtu.

Druhá věc je daňová uznatelnost těchto výdajů pro zaměstnavatele. Osobně bych se řídila tím, že to co mi nařizuje Zákoník práce je pro mě daňově uznatelné. Mohu diskutovat o tom, jak to zaúčtuji a jak si poradím s kurzem či kurzovými rozdíly, ale šidit zaměstnance? No fuj…
:potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
salamio
20.5.19 22:06
@P4ja píše:
Hele, ale to přece není věc té účetní. Pokud pravidla říkají, že musí účtovat kurzem ČNB, pak těžko může psát něco jiného.

Můžeš ta pravidla prosím ocitovat?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.5.19 22:39

Tak mu ty náklady na ubytování proplatí v plné výši. Nakonec je rozdíl asi 100 na jedné služebce (odčítali zaplacené snídaně, aby mu nekrátili stravné). Ale i tak… Už byl 3× ;)

• Citovat
  • Upravit
21091
21.5.19 08:08
@salamio píše:
Můžeš ta pravidla prosím ocitovat?

No, my to měli v pokynech k účtování projektu. Tak mně to potom dávali ve formě zálohy už v eurech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
salamio
21.5.19 14:47
@P4ja píše:
No, my to měli v pokynech k účtování projektu. Tak mně to potom dávali ve formě zálohy už v eurech.

Pak ty pokyny byly v rozporu s platnou legislativou. Ale chápu, že to člověk často prostě neřeší, taky jsem pracoval ve firmách, kde např. nebyly klasické diety.

• Citovat
  • Upravit
21091
21.5.19 15:15
@salamio píše:
Pak ty pokyny byly v rozporu s platnou legislativou. Ale chápu, že to člověk často prostě neřeší, taky jsem pracoval ve firmách, kde např. nebyly klasické diety.

Tak ono u nás to byla snad první zahraniční cesta. Aještě z projektových peněz, tak je to sližitější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat