Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Je tu maminka rychlíka? Mám syna 6,měsíců. Ve 3,5 měsících 1 zub.. teď se mu již klube pátý zub. Den před svým půl rokem si sedl a od té doby sedí furt a už se párkrát i sám od sebe pomocí něčeho chytl..Takže ještě mu ani není 7 měsíců a už má tohle všechno.
Kam to dítě spěchá!
![]()
Ano, mam doma turbodite. V 6m zacal lezt a stat s oporou a na zacatku 7 se posadil. Prvni zub vylezl teda „az“ v pul roce. Ted je mu 16mesicu a porad je velmi sikovny na pohyb. Jezdi na odrazedle, skace na trampoline, vsude vyleze…
Neudelas nic, lepsi nez kdyby byl pozadu, ale je to teda honicka.
Každé dítě má své tempo, určitě je v pořádku
Mě holka na 6 měsících seděla a stála u nábytku a na 7 měsících si ten nábytek vesele obcházela. Zubů měla v roce a půl už všech 20.
@Anonymní píše:
Je tu maminka rychlíka? Mám syna 6,měsíců. Ve 3,5 měsících 1 zub.. teď se mu již klube pátý zub. Den před svým půl rokem si sedl a od té doby sedí furt a už se párkrát i sám od sebe pomocí něčeho chytl..Takže ještě mu ani není 7 měsíců a už má tohle všechno.Kam to dítě spěchá!
![]()
![]()
Můj syn byl teda taky rychlík ve 2 měsících se začal otáčet ze zad na bříško i měsíc později z bříška na záda ve 4 měsících se začal plazit pak byla velká pauza a v 8 měsících začal lezt po 4, stát a obcházet nábytek, sedět, začali růst zuby rovnou 4 a naučil se chodit do schodů po čtyřech v 9 měsících pokusy o chůzi bez držení a od 10 měsíce začal chodit úplně
Dcera si taky v 6,5 mesicich sedla a v 10 mesicich se pustila opory a zacala chodit
Normalni to je ![]()
Naše malá se otočila ze zad na bříško 1.den třetího měsíce,5. měs. začala lézt, 6.měs sedět,7. měs si stoupla v postylce,8. měs. první krůčky a v 10. měsícìch už ve sněhulkach a kombinéze lìtala s kočárkem po dvoře!
![]()
Nas ufoun držel hlavičku uz pri příjezdu z porodnice, pediatr byl uplne mimo… V šesti stal, v deseti chodil sam… Mozne je vsechno
Dcera před třetím měsícem se otáčela na bříško, před pátým měsícem šla na čtyři a pérovala do týdne začala lozit, sedla si a v šesti měsících a jeden týden si stoupla a začala obcházet nábytek. před desátým měsícem chodila bez opory. každé dítě má své tempo.
Tak není pravda, že rychlé dítě je lepší než pomalé, obojí v sobě skrývá rizika, která se můžou projevit a nemusí. Pomalé dítě může být jen pohodář a jinak naprosto ok, ale jsou tam i rizika, že tomu tak není. U extremně rychlých jsou zas riziky hyperaktivity, ADHD nebo, že příliš brzkým seděním a stoupáním přeskočí lezení a dostatečně se nezpevní. Jsou to samozřejmě jen příklady.
Syn taky preferoval jednu stranu, první měsíce zakláněl hlavičku a na bříšku dělal dost dlouho letadýlko. Ze zad na bříško se začal otáčet v 6,5 měsících, ale dělal to zřídka, na zádíčka spíš padal (na záda se skoro neotáčí doteď). V 8 měsících se začal houpat na kolínkách, od 10,5 měsíců leze a klečí na kolínkách. Teď mu bylo 11 měsíců a začíná se stavět na nožičky, ale zdaleka ještě nestojí a nesedí taky.
Je prostě pohodář a nikam se nehrne, všechno se učí svým tempem. Ze začátku se na bříško sám otočil tak dvakrát týdně, teď mám kolikrát problém ho přebalit, protože na zádíčkách ležet nenene
Včera jsem ho po koupání utírala a mazala zdrhajícího do kuchyně za tátou 
Asi kdybych se v tom vrtala, cvičili bychom taky, ale prostě se mi nechtělo tím stresovat prcka i nás. Přijde mi přehnané, že dneska každé druhé mimino cvičí vojtovku
Já jsem si zjistila všechny dostupné informace o tom, jak s miminkem správně zacházet, chovat ho a stimulovat ve vývoji (ta poloha na bříšku je důležitá) a zlepšilo se to postupně samo.
Ale uvidíš, co ti řekne doktorka, ta určitě pozná, jestli je to ještě v normě, nebo už ne