Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mě odpoledne před vyvoláním porodu začal porod sám. A jeli jsme s manželem oba. Takže jsem to řešit nemusela
vím, že na tohle jste se neptala, ale třeba Vám také začne porod samovolně, ještě je čas ![]()
Tři dny? Ale to je i s pobytem v porodnici po narození mrněte, ne? Mám pocit, že u mě to trvalo tak 4 hodiny od začátku, tj. 2 hodiny nuda a bolesti „na monitoru“, pak mi řekli, že můžu zavolat manželovi do práce, aby přijel a pak cca hodinu vopruz, kdy ze mně šlo spodem vše kromě mimina, a pak mě poslali tlačit na lehátko. ![]()
Vyvolání z jakého důvodu? Já šla 41+6, přijali mě a ten den mě jen testovali, zatezak a tak. Vyvolání bylo druhý den ráno a pak už to šlo rychle. Zavedli tabletu, donesli snídani do postele, pak už jsem smella chodit, kolem 12 mě poslali na sál, ve 13 prdli vodu, přesně v 16 se narodila. Takhle zpětně pohoda ![]()
Mě vyvolávali porod při obou dětech. Při první dceři v termínu, syna asi týden před termínem. Při obou dětech jsem byla otevřená na tři prsty. U prvního porodu mi dali tabletu v 8 ráno, kolem 1 hodiny začaly slabší kontrakce. Kolem čtvrtý silný kontrakce a v půl pátý byla dcera na tři zatlačení venku. U syna jsem dostala tabletu v 11, silný kontrakce asi od půl čtvrtý, v půl pátý byl syn na světě, asi na čtyři zatlačení. Syn šel hůř, byl větší, měla jsem hodně plodovky tak nebyl dorotovaný. Ale celkem oba porody pohoda.
@hanullllka donesli první tabletu..nic.
Pak druhou tabletu a pak se to rozjelo..
Příjem 12:00 a porod 1:27
Tak ja mela vyvolavani kvuli tehotenske cholestaze 36+5. Prisly vysledky jaterek, ktere byly blbe a doktorka se me zeptala, jestli uz jsem obedvala, a protoze ano, cekalo se do dvou na prvni tabletku. Po nejake dobe mi dr zavedla jeste pulku a byla domluva, ze v osm bude presun na box a rupnuti plodovky. Mezi tim klystyr a lezeni na monitoru. Potom kolem desate, kdyz se kontrakce stupnovaly dojel manzel a uz byl se mnou jen on. Po pulnoci jsem rodila. Poprosila jsem, at mi nedavaji oxitocin, pze dr to chtela trochu popohnat, ale uplne normalne jsem se otevirala, navic rodili na vsech boxech, tak me nechali tak:) za me to bylo v pohode, trocha siti a pak se cekalo na placentu, te se teda nechtelo vubec
aspon jsem si hezky pokecala s anesteziologem
@Run z důvodu přenášení. První termín jsem měla 27.11. a druhý podle ultrazvuku 2.12. @alifie Já si právě taky myslela, že to trvá tak jeden den, ale prý se porod nemusí ten den spustit. Tak spíš řeším co teď a jestli si má manžel nahlásit dovolenou nebo ne.
Řešíme právě, aby si ji co nejvíce ušetřil na vánoce. Takže zase brát si ji na celé tři dny je blbost. A v porodnici mi řekli, ať si vezmu jen věci na porod a věci na šestinedělí mi pak má někdo přivést, až se malá narodí. Ale kdyby to byla otázka pár hodin, tak nechápu, proč by manžel furt jezdil tam a zpátky, je to docela dálka.
Mě taky vyvolávaly porod měla jsem strach všude počítala diskuse no abych značla měla jsem příjem na 7hodin ráno daly mi půl tablety na vyvolání porodu pak jsem šla normálně na pokoj s papíry atd.každé tři hodiny si mě braly na porodní sál zkontrolovat mě a natočit ozvy.od těch půl osmé ráno cca do dvanácti dopoledne žádné bolesti po třech hodinách další půlka tabletky a to už se rozjely kontrakce takže už si mě nechaly na porodním sále chodila jsem se do sprchy nahřívat pomáhalo mi to proti bolesti. Ve tři hodiny pichly plodovou vodu a o čtvrt na pět jsem měla malého u sebe porodila jsem ten den.jinak rodila jsem sama měly jsme nemocného syna tak tatínek čekal doma a zvládla jsem to úplně v pohodě celou dobu byla semnou porodní asistentka. Omlouvám se za chybi píši rychle.
a jinak ano vyvolávání porodu může trvat tři dny záleží jak je tělo připravené.
@hanullllka u mě byl vyvolávaný porod opravdu hrozný, muselo to jít rychle, takže jsem dostala kapačku oxytocinu. Vše trvalo 5 hodin, ale vytrpěla jsem si dost. Samo to nešlo, takže mě roztahovali rukou, no prostě nechci na to už nikdy myslet a snad bude druhý porod lepší.
@hanullllka To s vecmi tvrdi vsude. Ja to nacpala vse do 1 tasky
.
Já šla na vyvolání ve 40+5.Rano v 7 příjem, v 8 první tableta. Bez výsledku. V poledne druhá. Za hodinku slabší kontrakce, které byly čím dál silnější. V osm večer jsem byla na 5 cm,doktorka pichla vodu a rozjel se ten pravej porod. Dvě minutky před půlnocí byl syn venku a přítel byl semnou celou dobu už od příjmu.
@hanullllka se obavám ze tady nikdo konkrétně neporadi, protože to má každý jinak ![]()
Já nastoupila ve čtvrtek v 10:00, tělo absolutně nepripravene, jedna tableta ráno, jedna večer ve 21:00, řekli mi ze tam taky muzu být přes víkend… nakonec praskla voda před půlnoci, pak mega kontrakce, tlačila jsem hodinu, v půl 6 byl na světě syn, manžela mi furt nechtěli dovolit ze času dost, nakonec to tak tak stihl.. fakt je to strasne individuální…
@malone.v tohle mi nikdy nikdo nevysvětlil, u prvního porodu nejhorší zážitek to neskutečné roztahovani rukou od porodní asistentky, nemohla jsem pak spát x týdnu a furt jsme tu hroznou bolest cítila, měla jsem vyvolávany porod a to teda znamená ze jsem se neotvirala? Čeká mě teď druhy porod a tohohle se bojím nejvíc…
@hanullllka u me vyvolavali 3 dny. Ja měla připravené porodni cesty takže udelali hamltonuv hmat a dali tabletku a měla jsem bolesti a nic vic tak vecer mi dali neco na spani at se ještě vyspim. Další den ráno tabletka nic. Odpoledne další tabletka. Další den ráno tabletka. V 9h ráno příprava v 11h prasknutí vody a 13.38 byl maly na světě.
@hanullllka Bud v poho. Sla jsem na prijem v patek rano a mlada mudr mi slibovala ze nejpozdeji v sobotu dopoledne budu chovat mimi. Realita: cely patek se nic nedelo, dali me normalne na pokoj na rizikove, vecer dali tabletu a nic. V So rano totez, v So v poledne hamilton a znova tableta, neco se lehce rozjelo a zas nic, manzel sel po skonceni navstev domu. Dohoda s mudr ze navecer tabletu nechci, ze se chci v ramci moznosti prospat a pripravit na dalsi den, jenze ejhle rozjelo se lehke pobolivani. V jednu rano me posilali na sal, volam manzela. Ve tri pichnut epidural, otevrena asi na 2 cm. V 7:30 syn na svete, a to jsem si davala nacas s hlavickou, mam vadu delohy a slo o prvni porod
Pri porodu jsme byli sami s muzem, PA a doktori chodili jen nakukovat, a bylo to super. Byt Tebou, vezmu si s sebou neco na cteni, kdyby vyvolavani trvalo, a manzel at neplaca dovcu, ale je v pohotovosti. Drzim palce at mas tak hladky prubeh jak my, kdyby cele tehotenstvi a hlavne cesta k mimi byla jako muj porod, rodila bych klidne hned ![]()