Vyvolávaný porod - epidural

Twitter
9.5.17 11:47

Vyvolávaný porod - epidural

Ahoj maminky, dneska jsem se vrátila z kontroly od své doktorky. Zítra mám nástup do porodnice, domluvit se na plánovaný porod. Což je vyvolaný porod. Já s tím nesouhlasím, nechci rodit vyvolaně, už jsem to jednou zažila.
Jediná podmínka, kdy bych na to přistoupila by bylo, kdyby při kapačkách oxytocinu šel dát epidural. Ale dle mého laického úsudku se to vylučuje, že ano?
Jak jinak se ještě vyvolává porod? tabletky, tyčinky??? Já mám zkušennosti jen z kapačkama, celou dobu na posteli, násilné otvírání bylo hrozné, horší bolesti neznám (druhý porod byl přirozený bez vyvolání, tak mám s čím srovnat).

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21311
9.5.17 11:48

Tablety a epidural bez problému. Ale stejne nezabral :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Twitter
9.5.17 11:53

@Tichošlápek ahoj, a kdy se dávají kapačky a kdy tabletky? :nevim: A jak to, že epidural nezabral? :roll: Já se jich budu sice zítra ptát taky, ale jsem z toho vystresovaná. Nechci jít rodit s příšerným strachem :zed:

• Citovat
  • Upravit
1949
9.5.17 11:54

Zavedena tableta - kontrakce zacaly za deset minut. Miminko bylo na svete za 3,5h. Bylo to velmi rychle a velmi bolestive. Slovo epidural jsem nestihla ani rict, jak to slo rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
414
9.5.17 11:57

Měla jsem vyvolávaný porod, epidurál nebyl problém. Zabral a porod byl v rámci toho jak může pohodový. Příště bych rodila stejně :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436

Já měla před vyvolávaným porodem preindukci - to jsou ty „tablety“ (případně tyčinky), které se zavádí dovnitř a slouží k dozrání děložního hrdla a porodních cest. U mě třeba jen tohle stačilo, aby to rozjelo porod, na samotný oxytocin potom ani nedošlo. Jen to malé množství, které mi kapalo při zátěžovém testu. Takže u nás v porodnici probíhá vyvolávaný porod tak, že se dělá zátěžový test, potom preindukce a až nakonec teprve samotný oxytocin. Epidurál naprosto bez problémů, ač třeba já měla tak rychle rozjetý porod, že by se dát už nemohl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311

@Twitter tak to vůbec nevim - ja měla cs 0, úplně zamknuto, dali mi rovnou tabletu. Epidural mi nezabral prý kvůli nějaké moji toleranci. Mam problém s každým umrtvenim. Jinak porod od zavedení trval sedm hodin a bylo to zlé. Ale ne každy vyvolavany porod je prý děs

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
9.5.17 11:59

@Twitter Tablety se dávají, když je nic moc nález na spodku, jsou nezralé porodní cesty. Já třeba šla k porodu s CS 4, hrdlo max. na špičku prstu. Dostala jsem předtím tablety na dozrání. Za 1,5 hodiny první kontrakce a do 3 hodin od zavedení první a jediné bylo dítě na světě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4622
9.5.17 11:59

Ja zacinala na tycinkach po 24 hodinach jsem dostala tabletky. To bylo v 8 rano dcera se narodila v 15:00. Mela jsem epidural i oxytocin. Dostala jsem i kapacky, bolelo to velmi. Ale srovnani nemam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1309
9.5.17 12:05

Jestli chceš uklidnit, pro mě byl vyvolávaný porod snazší než první přirozený.
Postup byl u mě takový, že mi píchli plodovou vodu a následně jsem dostala oxytocin do kapačky - po 2 hodinkách bylo dítě na světě.
Jediné, co mi teda trochu vadilo, že jsem měla celou dobu připojený monitor, takže také v leže (případně na boku) bez možnosti nějakých větších pohybů. Ale v porovnání s vidinou toho, že nade mnou visí jeko demoklův meč akutní císař, to byla pohoda - alespoň pro mě (císař je má noční můra). ;)
Epidurál mi nikdo nenabízel (ani bych ho nechtěla), jen těsně před finálem jsem dostala do kapačky cosi proti bolesti - tuším, že Nalbufin. Jediný účinek byl, že se mi po něm chtělo spát, bolest se rozhodně nezmenšila (jestli teda účinkoval v tom, že se alespoň nezvyšovala, tak bych teda bez něj rodit nechtěla). :mrgreen: Ale celkově mi teda ta bolest přišla stejná nebo dost podobná jako u prvního přirozeného porodu.
Nicméně možná bude rozdíl i v tom, jestli Ti vyvolávají porod jako prvorodičce a nebo už máš nějaký ten porod za sebou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
9.5.17 12:07

Epidurál se musí dát ve správnou dobu, musí být děložní hrdlo otevřené na určité centimetry, protože kdyby se dal brzy, mohl by zastavit porod, zpomalit srdeční akci plodu, kdyby se dal pozdě, tak už by nepomohl.
Do porodu vyvolávaného kapačkou bych asi nešla, snažila bych se vyřvat plánovaný císařský řez, je v tomto případě bezpečnější. Mám za sebou jeden vyvolávaný porod, preventivně, dostala jsem půl tablety, do hodinky začaly kontrakce a během necelých tří hodin bylo dítě na světě. Epidural mi dali až skoro ke konci, zpětně si říkám, že kdybych ho nechtěla, taky by se nic nestalo. Hodnotím ho jako rychlý a nekomplikovaný, ale hlavně proto, že jsme se domluvili jen na tabletce a kdyby to nešlo, nebudou nic hrotit kapačkou a pošlou mě domů, přijela bych za pár dní.

Stálo by za zvážení, jestli je nutné porod vyvolávat. Mě ho tenkrát vyvolávali jen proto, že ze zdravotních důvodů nemůžu rodit v porodnici, kterou mám naproti baráku, ale v perinatologickém centru. Tenkrát se platily poplatky za hospitalizaci a měla jsem doma malé dítě, tak jsem nechtěla ležet v porodnici a čekat na porod(jako u prvního). Další dva porody jsem si domluvila v bližším perinatologickém centru, škoda, že mě to nenapadlo dřív.
Každý lékařský úkon můžeš odmítnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
9.5.17 12:09
@Fima píše:
@Twitter Tablety se dávají, když je nic moc nález na spodku, jsou nezralé porodní cesty. Já třeba šla k porodu s CS 4, hrdlo max. na špičku prstu. Dostala jsem předtím tablety na dozrání. Za 1,5 hodiny první kontrakce a do 3 hodin od zavedení první a jediné bylo dítě na světě.

Tak mě to řekli naopak, pokud jsou porodní cesty zralé a připravené, jen se to popostrčí tabletkou, pokud nejsou, je potřeba tyčinky a oxytocin v kapačce.
Já jsem to měla na spadnutí, proto mi porod vyvolávali, stačila půlka tabletky, potom už to jelo jak po másle, i voda praskla sama. Kromě toho počátečního pošťouchnutí tabletkou tento porod lze srovnat s dalšími dvěma přirozenými porody(úplně bez léků a zásahů),které jsem prožila později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
9.5.17 12:09

Já měla půl tablety (3 týdny před termínem, nic nepřipraveno), slabé bolesti začaly cca 30 min. po tabletě, větší bolesti asi hodinu po tabletě, jak přišly větší bolesti, tak byl malý hned na světě (nakonec překotný porod). Takže i vyvolávaný porod může být velmi rychlý, bez poranění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
9.5.17 12:16

Epidural a oxitoxin se nevylucuje
Ja mela u prvniho porodu, ale nejak to nezabralo, az po porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1399
9.5.17 12:19

Mě vyvolávali první porod tabletama. První den nic, až večer jedna dlouhá tříhodinová křeč, která pak přešla, noc v klidu, druhý den další tableta, kontrakce od 9 od rána, kolem pátý jsem si vydupala epidurál. Sedl krásně, vůbec to pak nebolelo, pro urychlení mi pak dali kapačku oxytocinu. Bylo zajímavý sledovat na monitoru ty kontrakce po minutě, který jsem cítila jen jako lehký tvrdnutí břicha. Vyšlo to krásně, že začal odeznívat epidurál a já šla tlačit. Takže pro mě byl z celýho porodu nejhorší ten první večer a druhý den odpoledne, ale samotný závěr v pohodě. Druhé dítě jsem rodila spontánně a trochu překotně (z ničeho nic praskla voda, za dvě hodiny mimčo na světě). Zpětně viděno bych si to vyvolávání asi dost rozmýšlela, ale samozřejmě záleží, proč chtějí vyvolávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí