Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, chtěla jsem se zeptat. První těhu bylo přenášeno, vyvolávano a nakonec zakončeno císařem. Teď jsem v 39. týdnu, dr nařídil brát hořčík až do konce a obávám se, že opět budu přenášet a porod bude vyvolávan. Obávám se toho, kontrakce jsou silnější, jaký budou mít vliv na tu jizvu?
Myslím, že jelikož ve 39. týdnu jsi pod pravidelným lékařským dohledem a doktorovi jsi jistě zdůraznila, jak probíhal předchozí porod, nemáš se čeho bát.
Mám za to, že po císaři doktoři porod nevyvolávají. Švagrová byla po císaři, druhé těhotenství přenášela - nechali ji týden a pak musela zase na císaře.
Martina
Nechápu braní hořčíku až dokonce, tak se ti porod snad ani nemá moc šanci rozběhnout
Pokud je jizva v pořádku a odhad váhy není nějak přemrštěný, vysadila bych hořčík, nasadila kvanta maliníku a doufala, že se porod rozběhne sám. Pokud jizva v pořádku není, tak je bych do vyvolání nešla, císař rozhodně není můj favorit ve vedení porodu, ale je třeba myslet i na dopad prasknutí jizvy při porodu, děloha při vyvolání rozhodně pracuje víc a nekontrolovaně, než při porodu bez medikace. Možná by nebylo od věci si zajet k nějakému jinému dr/do jiné porodnice a chtít znát druhý názor, v neomylnost lékařů už dávno nevěřím.
Ahoj, taky jsem měla císaře a myslela jsem, že se další porod nesmí vyvolávat. Ale chtěla jsem rodit normálně. Vyvolávali nejdřív prostinama a pak do mě prali oxytocin jedna radost. Porod se podařil spontánní, dokonce bez nástřihu.
jo a odhad váhy jsem měla 3313, nakonec malej vážil 4060.
![]()
Ahoj, můj první porod byl předčasný a císařem. Teď mi dr řekl že mě zavře do nemocnice týden před termínem porodu aby nás měl pod dohledem, bylo mi řečeno že silné kontrakce nevadí ale porod nesmí trvat moc dlouho
Doufám že se mi podaří porodit přirozeně jelikož bychom chtěli ještě jeden přírůstek
a po 2 císařích už si těhotenství nedokážu představit - už při tomto těhu mě jizva dost zlobí ![]()
Držím ti palce ať porod probíhá dle tvých představ ![]()
Jo a to braní hořčíku taky nechápu ![]()
Tak co já vím, tak po císaři se porord nevyvolává.
No a to braní hořčíku mi přijde jako pěkná pitomost. Já ho sama od sebe vysadila někdy kolem 34.tt a začala se trošku víc šetřit a dobře jsem udělala. Porod se mi rozjel sám od sebe. Sice jsem rodila císařem sama pro polohu KP, ale kdyby se porod nerozjel, tak by malý nebyl.
Hořčík beru od 4. měsíce, kdy mi začala děloha tvrdnout.
Také celý čtvrtý měsíc mně bolelo břicho. Ty bolesti břicha pak zase začaly v 7. měsící, vždy tak tři dny břicho bolelo pak zas přestalo. A také jsem začala mít problémy s trpnutím končetin.
Já bych ho také vysadila dřív, ale dá se říct, že skoro celé těhotenství jsem kvůli tomu tvrdnutí proležela, jenže když opět začaly bolesti břicha a trpnutí končetin, tak jsem raději brala. Ale zas z druhé strany, žeby vlastně ten hořčík mi nějak pomohl, se nedá říct, břicho stejně bolelo a končetiny trply.
lleennttiillkkaa píše:
No a to braní hořčíku mi přijde jako pěkná pitomost. Já ho sama od sebe vysadila někdy kolem 34.tt a začala se trošku víc šetřit a dobře jsem udělala. Porod se mi rozjel sám od sebe. Sice jsem rodila císařem sama pro polohu KP, ale kdyby se porod nerozjel, tak by malý nebyl.
Nevyvolává, tak to jsem teda blázen. Já měla třetí dítě císařem, u čtvrtého nejdřív tři dny preindukce, pak indukce - tři infuze s oxytocinem.
eva valoi píše:lleennttiillkkaa píše:Nevyvolává, tak to jsem teda blázen. Já měla třetí dítě císařem, u čtvrtého nejdřív tři dny preindukce, pak indukce - tři infuze s oxytocinem.
Nevím takhle to řekli kamarádce, že jí porod nevyvolají a pokud se sám nerozběhne, tak pujde zase na sekci. I tady jsem to několikrát četla.
Možná že u tebe to bylo tím, že první 2 porody byli normální, takže děloha už něco zažila.
mě v nemocnici jasně řekli že vyvolávat po císaři se nesmí, jedině pokud by byl porod na spadnutí tak jedině se může rupnout plodovka. nakonec jsme rodila akutnim císařem a stejně doktor říkal že yb se to asi stejně nerozjelo. Byla jsme pořád jen CS 0. Rodila jsem v 35+3 ve středu a původní plán byl že nastoupim až další pondělí a tak ěnjak jsme s císařem zase počítala. Tim že kdyby začli uměle vyvolávat tak je to šílený nápor na dělohu a hrozí rupnutí dělohy. takže při nástupu do porodky bych je na to upozornila.
No ale přece cca od 37.tt je už dítě zralé, takže braní hořčíku, aby se zabránilo kontrakcím je blbost, kdyby se porod rozběhl, tak to ničemu nevadí
Naopak by dítě bylo menší a třeba by se líp rodilo.
No to už je fuk, ale hořčík tlumí děložní činnost.
Jinak s tím vyvoláním mám pocit, že někteří lékaři jsou schopni naprosto všeho, poručíme větru dešti a když začne problém, tak akutního císaře. To podle mě ale není ideální variantna, raději spontánní porod nebo plánovaný císař, vyvolání je vždycky risk a sázka do loterie. A v té může jít o zdraví i o život ![]()
Ahoj, ono záleží na spoustě věcí a nejde jednoznačně říct, že po císaři se nevyvolává. Mě první porod vyvolávali a nakonec z toho byl akutní císař pro nepostupující porod. Teď ve druhém těhu mi doktor řekl, že pokud budou porodní cesty připravené a budu přenášet, budou vyvolávat. Jenže ve 38tt jsem měla CS 0 a tak jsem rodila opět císařem, tentokrát ale plánovaným.