Vyznáte se v olejích?

792
20.11.12 18:05

Vyznáte se v olejích?

Oleje, v tech se absolutne nevyznám. Jaké a na co pouzit? Co je to KVALITNÍ slunečnicový olej a jak jej poznat? A jaký kupovat olej na smazení? Extra virgin asi ne, ze? Smazi se vubec na nejakém olivovém oleji? Vím jen, že olivove oleje POMACE stojí za prd a olivy to temer nevidelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8071
20.11.12 18:07

Olivový na smažení moc dobrý není, to radši ten slunečnicový. Na smažení je nejlepší sádlo, když už, je teplotně nejstabilnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
20.11.12 18:09

Na smažení je nejlepší řepkový olej… lepší, než slunečnicový… vydrží vyšší teploty…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8647
20.11.12 18:10

@eldarka i na smažení může být olivový olej, jen nesmí být extra panenský. Já kupuje v Albertu olivový olej, na kterém je přímo napsáno, že je určený ke smažení :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
792
20.11.12 18:13

Já jsem dnes cumela v tesku a nenasla jsem tam jiný nez axtra virgin, nasla jsem tam akorát mimo extra v. ten pomace,,, kouknu do alberta teda..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10048
20.11.12 18:13

Já teda normálně používám slunečnicový, na smažení atd…mám ráda od Alberta :)
No a z olivových- do salátu atd. extra virgin, buď Moniny, nebo Borges, nedávno jsem ale slyšela že v Dtestu vyšel nejlíp právě ten Albertový takže i ten :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
20.11.12 18:18

Smažit se dá i na extra panenském, ve středomoří nesmaží na ničem jiném. Ale jsem si jistá, že v tété diskusi se sejde velmi, velmi mnoho názorů :-) co jsem slyšela já, tak nejprve se doporučoval řepkovej, pak zase slunečnicovej, teď zas řepkovej, a slun. že je sračka…ale za mě olivovej, klidně extra virgine. a na řepkovej bacha, často je z geneticky modifikovanejch surovin :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
792
20.11.12 18:22

Práve by to chtelo nejakýho odborníka, kterej rekne proc ten a ten olej pouzit a proc zas nekterej ne. Já bych tak chtela v tom mit jasn oa varit zdrave, smazim stejne jen minimálne, sem tam nejaká cibulka na základ, rizky pocákám olejem a pecu je v troube, práve aby nenasakly moc tuku a tak jsem to chtela jeste vyladit pouzitím toho nej oleje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122
20.11.12 18:26

Ahoj, já davam slunecnicovy na smaženi a všude kde olej potřebují. Kdyz trochu do nej kapnu olivac, pak se to tolik nepripaluje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35944
20.11.12 18:27

Pokud jen davas jako pod cibulku nebo zaklad, klidne olivovy, panensky. Tady ve spanelsku v tom i fritujou, ale ja kdyz snazim treba rizek, tak to delam na normalnim slunecnicovym, neni aromaticky.
Ja myslim ze je to jedno, nekde jsem videla ze nedoporucujou dlouhe smazeni, ale minutku klidne, tady na to kaslou a vsem je to sumak :mrgreen: takze bych to spis delala jak ti to chutna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
20.11.12 18:28

@eldarka on ti i každý odborník řekne něco jiného…hlavní je smažit na nižší teplotu, aby se olej nepřepaloval, to je důležitější, než na jakém oleji. Rozhodně nezapnout sporák na 6, spíš na 3, max. 4. a po použití olje vylít, a příště nový

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69113
20.11.12 18:29

Táta má oleje „vystudovaný“ a u nás doma se olivový ani nikdy nevyskytoval, na běžné použití používám slunečnicový. Do salátů a na studenou kuchyni vůbec je mým rájem Kaufland :-) Ale fakt, tamní výběr olejů lisovaných ze všeho možného (ořechový, z hroznových jader…) je v běžné obchodní síti zcela bezkonkurenční, obvykle se obchody omezují na trio řepka-slunečnice-olivy, čest výjimkám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
20.11.12 18:34

Pro nás je nejlepší olej z plodin pěstovaný u nás, lisovaný za studena, nejlépe prvolis. To je kvalita. Jednak je stravitelností nejlepší tuzemská plodina a jednak máme tak přísné normy pro prvovýrobu, že téměř splňují kvalitu bio.

Osobně kupuju slunečnicový olej ze slunečnic pěstovaných v ČR. I řepkový se dá sehnat, ale ten mi nevoní. Olivový olej nepoužívam. To, co se tady prodává jako oliváč, je míň kvalitní, než naše oleje a tahání peněz z lidí. Kamarádka žije v Řecku a od ní mam občas skutečný olivový olej, to je úplně něco jiného, ale je jinak voňavý, na tom se snažit nedá (ten je tak do salátů nebo na rajče s bazalkou a mozarelou). Ale jinak jsem věrná slunečnicím :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
20.11.12 18:38
@slavuska1 píše:
Smažit se dá i na extra panenském, ve středomoří nesmaží na ničem jiném. Ale jsem si jistá, že v tété diskusi se sejde velmi, velmi mnoho názorů :-) co jsem slyšela já, tak nejprve se doporučoval řepkovej, pak zase slunečnicovej, teď zas řepkovej, a slun. že je sračka…ale za mě olivovej, klidně extra virgine. a na řepkovej bacha, často je z geneticky modifikovanejch surovin :pocitac:

Tak na extra vergin se smažit dá, ale je ho škoda, páč u nás je docela drahý a lepší je na studenou kuchyni, kde se nezničí teplem ty cenné látky.

Pomace oil je olej z pokrutin. Tedy druhé lisování - nezřídka se k tomu louhování používají ještě nějaké chemikálie. Prostě fujtajks, docela to i smrdí, radši bych koupila sádlo, škoda peněz za takový olej :poblion:
Dál bych nekupovala oliváč v bílých lahvích, byť by byl extrapanenský, neboť světlem (a teplem) se olej znehodnocuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81482
20.11.12 18:42

Nejvyšší teploty vydrží tuky živočišné - sádlo, přepuštěné máslo (ghí). Pak tuhé rostlinné oleje ( palmový, kokosový). Z rostlinných jsou tepelně odolnější rafinované oleje, ne panenské, ale ty zas jsou získávány ne moc šetrnými postupy. Asi nejvyšší bod přepalování má z klasickýh rostlinných olejů řepkový, takže bych zvolila nejléůe ten. Slunečnicový na smažení určitě vhodný není. to už spíš ten olivový.
já téměř nesmažím, když už smažim, tak dávám to sádlo. zdravé moc není, ale alespon tam nemám přepálený tuk. na restování zeleniny na mírném ohni používám přepuštěné máslo, olivový nebo řepkový olej. do studené kuchyně olivový nebo slunečnicový. zkoušela jsem lněný do salátů, kvuli obsahu omega 3, ale nechutná mi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí