Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Všechnoznám píše: Více
Syn by přeci zavolal mobilem a máma by musela z práce domů. To zase tak neřešitelné není. Spíš úraz či to vběhnutí pod auto, jak by to syn řešil? Riziko to je, no.
@stinga píše: Více
To bych neřekla, že by tam bydlel nějaký odpad. Taky jsme na vesnici 200 lidí, jeden panelák menší, normální běžné rodiny v něm, i důchodci..je tu celkem klid. Odpad bývá spíš na některých sídlištích menších měst, ne? To máme ve vedlejším městě. A odpad samozřejmě v uvozovkách. Prostě sociálně slabí.
@Sandra277 píše: Více
No, jenže dítěti může vyskočit horečka, začít zvracet.. Za jak dlouho se ta máma vrátí? To bude kluk lítat po chodbě a tlouct někomu na dveře? Nehody ani nezmiňuju…
Je to prostě šílené, tříleté batole má být pod dohledem dospělého. Tady by ta sociálka fakt byla na místě, já to vnímám jako nepřípustné.
@Lojzísek píše: Více
Do hodiny by byla zpět, nebo aspoň předpokládám. Byla by na telefonu, by zavolala záchranku klidně ona, kdyby to hořelo. Kluk by dělal přeci to, co by mu poradila máma.. ale riskantní to je, to je jasné.
nechtěla jsem to sem psát a vyvolat hejty, ale osobně mám s bytovkami na vesnicích mnoho zkušeností, ano - najde se tam pár normálních lidí, důchodců třeba… ALE obecně v těch bytech, zjm. pak v dírách bez obchodu a nulovou občanskou vybaveností, žijou rodiny, které prostě nemají v té dané dědině na domek.. tak to prostě je.. tak žijou v bytovce
tím pádem zvolili bydlení zcela bez výhod vesnice (soukromí, zahrada, ranní kávička na terase, vlastní pozemek, možnost pěstování čehokoliv - pokud u bytovky nejsou zahrádky, což občas bývjí), ale i bez výhod města (školy, školky, obchody, úřady…)
do těch bytovek jezdím poměrně často a máme v okrese i takové, kde už je to vyloženě ghetto.. a není to o barvě pleti.. Romové nám žijí u nás konkrétně spíše ve městech…
kde ale také občas tvoří ghetta…
no nic, nechci a nebudu soudit, každý bydlí podle toho, na co má, ALE právě proto je nutno zvážit, zda bez auta a s malými dětmi je vůbec reálné bydlet jako samoživitelka v takové lokalitě… za mne jednoznačně NE
celé té rodině by se velmi ulevilo klidně ve 2+1 ve městě, kde je školka a škola „u baráku“, navíc se tam dá lépé sehnat práce…
Jako vážně, do hodiny? Mám čerstvě tříleté dítě. Ani omylem! Tohle normální máma prostě nemůže připustit. Už jen to, jak je tahá ve 4 z postele…
Dceři v necelých 3 letech při blbnutí s tátou vylítla loketní kost (nevím která) z kloubu. Těch 40 minut, než jsme dojeli na Bulovku na pohotovost a vzali jí, bylo jako věčnost. Nedovedu si představit, že tohle musí řešit 10leté dítě
A to byla skutečně jen úplná maličkost, hloupost při hře. Takových věcí se děje ![]()
@Lucy75 píše: Více
Ale to zase vycházíš ze své lokality, okresu, kraje..
U nás v kraji bytovky na vesnicích jsou. Jsou to většinou nižší domy, je k tomu oplocený pozemek se zahrádkami a lidi to mívají vymazlené. Máma v takové žila, byli tam její vrstevníci - důchodci. Masivně se to stavělo k JZd atd.
To mi v daném případě přijde jedno. Bydlení - práce - děti, tak, jak je to nyní nastavené, je prostě průšvih. A jo, být učitelka školky, zajímám se a zvažuji sociálku.
Souhlasím, ale jsou i vesnice jako naše. Nějakých 500 obyvatel (za posledních 5 let je tu spousta novostaveb - domů). Máme tu obchod, večerku, školku, úřad, hospodu, knihovnu a dokonce i kulturní dům. ![]()
Jsme 2 bytovky vedle sebe a 2 rodiny z 8 jsou teda fakt strašný… ![]()
Autobusové spojení dobrý a nejbližší větší město (35 tisíc) je 15 km.
Jo a chtěli jsme spíš byt než dům. Ten jsme komplet zrekonstruovali a čeká nás zahrada, která je hned za naší bytovkou. Pro nás ideální. ![]()
Ale jak říkáš, nechápu, že se někdo bez možnosti auta, bez spojení autobusů s nízkou občanskou vybaveností přestěhuje, když je na tom tak jak je… Vím, že je to těžká situace, ale opravdu je toho na toho kluka moc a má můj obdiv, že to zvládá. Ale je to strašně velká zodpovědnost a to by ještě zažívat neměl.
A s tou sociálkou to nebude tak horký. Máme tady rodinu, kterou sociálka několikrát řešila, byli tady policajti (vykázání chlapa z bytu), téměř denně řev matky (ať už po setech nebo chlapovi), jednou jsem byla svědkem i bití (fakt ne výchovného plácnutí) a nikdo s tím nic nedělá… Ví to starosta, sousedé, sociálka, policajti a je to pořád stejný. Těch dětí je mi opravdu líto…
@Paní.Norrisová ANO
naprosto přesná česká realita…
a včetně toho, že vaše dědina fakt není žádná díra.. a dle tvého popisu se tam dá žít úplně nádherně ![]()
díra je moje dědina, kde mám chalupu, a proto tam přes zimu nebydlím.. z mnoha důvodů… a ty rodiny, co bydlí v těch bytovkách kousek ode mne kolikrát kvůli sněhu (horské podnebí) ani nepošlou ráno děcka na autobus, mají to kilák na zastávku závějema…
za mne strašný…
@Lojzísek jasný, my jsme chudý kraj/okres a fakt dost dědin je úplně na okraji i totálně bez obchodu, natož školka-škola, hospoda, večerka.. prostě není, bývalo…
kdo nemá auto, je odsouzen ke spojům třeba jen 3× denně, proto lidi, kteří chtějí žít normálněji, prostě jdou do měst.. a není to jen realita našeho okresu, v pohraničí je to běžné… viděla jsem to i na Karlovarsku třeba…
Podle mne by každý měl uzpůsobit své bydlení potřebám, které má on a jeho rodina.. i za cenu, že časem třeba velký barák, ve kterém někdo vychoval 3-4 děti, a není nikdo, kdo by tam nahoře (rád) bydlel, tak to nebudu vytápět a trápit se a prostě to prodám, s penězi naložím dle uvážení (něco dám třeba dětem, za zbytek si koupím malý domek) a jsem OK..
v ČR máme takový problém, že lidi obecně se často neradi stěhují, nejsme flexibilní pokud jde o stěhování za prací apod… možná mladá generace už ano, ale moje rozhodně ne.
To radši bude spolužačka vytápět vilu, kde žije už úplně sama
, než by si pořídila malý dům, cestovala, užívala si…
Ale tohle už si každý musí holt spočítat sám..
Taky to tak vidím. V zahraničí je naprosto běžné bydlet v podnájmu, podle potřeby se stěhovat a není na tom nic špatného. Tady jakmile někdo nemá něco vlastního, tak je divnej…
Ale když koukám občas na ty ceny pronájmu.. on není problém něco sehnat, ale ty ceny. Není to jednoduchý…
Tak, když se něco stane tomu desetiletému, který už normálně chodí do školy sám, tak matka taky ukončí práci a jede. Co na tom řešíš? Tady to samé. Takže ano, vážně do hodiny. Jejich boj. Rady dostala.
Řeším to, že tohle je tříleté batole.
Pokud to někomu přijde ok, prosím. Já to považuji za nezodpovědné, šílené až trestuhodné.
Komu to přijde ok? Ani zakladatelce ne. Tak nevím, co řešíš.