Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
Dobrý večer, mám dilema. S přítelem by jsme si chtěli postavit jednou domeček. Mluvíme o tom už poslední dva roky, že by jsme do toho šli. Každopádně já mám o pár tisíc vyšší plat než přítel a včera večer mě přítel trochu zaskočil tím, že by nebyl špatný nápad abych si vzala hypotéku na sebe. (Chci jen dodat to, že za pár let by jsme chtěli založit rodinu a nedokážu si představit, že já která budu na mateřské budu mít na sebe hypotéku).Šli by jste do toho?
A proč by se nemohla vzít na oba? A až budeš na rodičáku, tak se bude platit z čeho?
S přítelem bych nestavěla dům, nebrala si hypotéku, ani nepořizovala dítě. Jedině s manželem nebo dům a hypo sama, ale byl by jen můj.
Vzala bych si hypotéku společně s manželem. Pak nebudeš řešit, jak zaplatit na mateřské splátky.
A jak si přítel představuje, že tu tvoji hypotéku budete splácet?
A počítá s tím, že dům bude psaný také jen na tebe?
@Anonymní píše:
Dobrý večer, mám dilema. S přítelem by jsme si chtěli postavit jednou domeček. Mluvíme o tom už poslední dva roky, že by jsme do toho šli. Každopádně já mám o pár tisíc vyšší plat než přítel a včera večer mě přítel trochu zaskočil tím, že by nebyl špatný nápad abych si vzala hypotéku na sebe. (Chci jen dodat to, že za pár let by jsme chtěli založit rodinu a nedokážu si představit, že já která budu na mateřské budu mít na sebe hypotéku).Šli by jste do toho?
S tvou finanční negramotnosti a naprosto nevyjasnenymi společnými financemi s tvou drahou polovičku, si rozhodně neporozuj ani hypotéku, ani dítě.
Tak já mám byt a hypo taky jen na sebe a v době RD to platil jen manžel, páč peníze jsem na to neměla. Kupovala jsem za svobodna ale už jsme se do bytu stěhovali spolu. Záleží co je důvodem… U nás to bylo, že můj plat stačí a manžel byl začínající OSVČ, kdyby měl problémy abychom nepřišli o bydlení a bohudík se to nestalo
No, jestli zvládneš mit rezervy pro pripad odloučení na rodicaku, tak proc ne. Ale proboha at te nenapadne, ze by hypoteka byla na tebe, ale dum obou. A s timto jeho pristupem by mi dost blikala kontrolka, jestli nema nejaky prusvihy, o kterych nevis.
Protože bezne v paru planujicim stavbu a rodinu je jit pul na pul do vseho.
No, já si třeba brala hypotéku na sebe už jako těhotná
(s patrnerem jsme se nikdy nevzali, dům je můj) Ale partnerovi bylo možné naprosto důvěřovat a také na mě byla napsaná jeho životní pojistka, kdyby se stalo něco nenadálého a já zůstala sama s batoletem a hypotékou na krku…
@Anonymní píše:
No, já si třeba brala hypotéku na sebe už jako těhotná(s patrnerem jsme se nikdy nevzali, dům je můj) Ale partnerovi bylo možné naprosto důvěřovat a také na mě byla napsaná jeho životní pojistka, kdyby se stalo něco nenadálého a já zůstala sama s batoletem a hypotékou na krku…
Jo a kdy to bylo?
Ono ceny nemovitostí, podmínky bank a úrokové sazby a ceny stavebního materiálu jsou teď úplně jinde než před dvěma a více lety…
Takze pokud paní nevydělává opravdu ranec (a pokud by ho vydelavala, tak už by měla asi bydlení nebo rezervy pro případ rodičovství nějak poresene), tak dost pochybuju, že ji samotné nějaká banka půjčí na postavení baráčku (ani nepíše, že by měla alespoň pozemek) bez spudluznika či ručení další nemovitosti.
Příspěvek upraven 27.03.22 v 21:01
Tak pokud by i ten dům byl pouze na tebe, tak proč ne. Ale v případě, že hypotéka na tebe a dům obou rozhodně ne. Nejlépe se předtím vzít a hypotéku vzít oba jako manzele.
A nemá přítel náhodou nějaký dluh a hypo by mu nedali? Být tebou tak si ho proklepnu.
Záleží na příjmech, ale pokud jako žadatel nebudeš dostatečne bonitní pro banku, bude stejně tvůj partner uveden jako spoluzadatel. Pokud budeš na rodičáku a hypo bude napsaná na tebe, je fakticky jedno. Banka chce mít hlavně každý měsíc danou splátku, takže by prostě peníze tam posílal hlavně tvůj partner. Ono to zase tak jednoduché není s těma hypotékama. Pokud máš hodně vysoké příjmy, že nepotřebuješ ručitele, tak může být hypo jen na tebe.
@Svistice píše:
Jo a kdy to bylo?
Ono ceny nemovitostí, podmínky bank a úrokové sazby a ceny stavebního materiálu jsou teď úplně jinde než před dvěma a více lety…
Takze pokud paní nevydělává opravdu ranec (a pokud by ho vydelavala, tak už by měla asi bydlení nebo rezervy pro případ rodičovství nějak poresene), tak dost pochybuju, že ji samotné nějaká banka půjčí na postavení baráčku (ani nepíše, že by měla alespoň pozemek) bez spudluznika či ručení další nemovitosti.Příspěvek upraven 27.03.22 v 21:01
Jistěže už dávno
Klukovi už je přes 13… Byly tenkrát sice děsné úroky - měla jsem 5,1 %
Ale ty podmínky byly pochopitelně volnější než teď. Od té doby bylo už několik vln zpřísnění podmínek. Ikdyž tak jak jsem ten produkt měla nastavený, bych to bez problémů dostala i v dnešní době, jak jsem tak koukala ![]()
Zvláštní přístup od přítele… on je živnostník? Nebo má nějaký další úvěr? Jen se snažím pochopit, co ho k tomu vede. Protože jako dva mladí, vydělávající lidé jste pro banku zajímavější z pohledu bonity
Nemluvě o tom, ze i případná nemovistost by asi byla jen ve tvém vlastnictví. Nemusí, ale selský rozum by tak velel. Nebo jak si to on představuje?
Dobrý večer, mám dilema. S přítelem by jsme si chtěli postavit jednou domeček. Mluvíme o tom už poslední dva roky, že by jsme do toho šli. Každopádně já mám o pár tisíc vyšší plat než přítel a včera večer mě přítel trochu zaskočil tím, že by nebyl špatný nápad abych si vzala hypotéku na sebe. (Chci jen dodat to, že za pár let by jsme chtěli založit rodinu a nedokážu si představit, že já která budu na mateřské budu mít na sebe hypotéku).
Šli by jste do toho?