Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, potřebovala bych pomoct s rozhodnutím. Mám velký RD se dvěma byty a jeden je volný. Klasické nájemníky nechci, ale přemýšlím o tom, nabídnout volný, téměř úplně zařízený byt např. nějaké mladé rodině nebo samotné mamince. Jen za energie (velmi nízké) a občasnou pomoc s údržbou domu a zahrady s tím, že by si mohli šetřit např. na kauci na vlastní byt. Ale zase mám strach např. z lidí s exekucemi apod. Napadlo mě i zajít na nějaký úřad nebo organizaci nabízející pomoc např. týraným ženám, ale nemám čas ani chuť běhat po úřadech…Jak se na to díváte vy? Vzaly by jste si takhle někoho domů?
Tak upřesnění: Nemám rozhodně v úmyslu kontrolovat jejich hospodaření a tou výpomocí mám namysli předem dohodnutou činnost tak na cca 1 hodinu týdně. Asi tak.
Příspěvek upraven 14.02.16 v 17:29
My v dome takhle najemniky mame… Strasne zalezi na tom, jak jsou ty byty oddelene. My ten, co pronajimame, tak mame komplet oddeleny od zbytku domu a s vlastnim vchodem, coz je dost vyhoda…
zvazila bych, jak casto bych musela najemniky videt. ![]()
Za občasnou pomoc s údržbou domu a zahrady s tím, že by si mohli šetřit - mám pocit, že tato podmínka není ok…
Také pronajímáme a za mě: více starostí než radosti. Chce to mít štěstí na nájemníky. Pro mě je velké mínus přijít o soukromí a pak taky ti, co neplatí a jen tak je vystěhovat pak s kupou dětí není jen tak.
Ne buď bych pronajímala za běžné nájemné se všemi pravidly nebo vůbec.
Víš jak za dobrotu na žebrotu. Natáhneš si domů někoho z azyláku buď nějakou socku nebo ti bude chodit domů vyřvávat a dobývat se nějakej násilník. A navíc pak třeba problém s vystěhováním.
Příspěvek upraven 14.02.16 v 17:10
Mít takto byt „navíc“, tak pokud je to oddělené, že o sebe nebudete zakopavat, tak bych buď vzala někoho za normální cenu a pokud bych chtěla někomu pomoct, kontaktovala bych nejbližší azylovy dům s touto nabídkou, klidně přes e-mail…
Ale někoho úplně cizího bych tam jen za energie asi nenechala, toho každý zneužije akorat.
Tezko rict. Mas to zkolaudovane jako 2 bytove jednotky? Bude ti vadit trvaly pobyt osoby v tvem dome? Nabidka by to bylo velkorysa, kdyby lide nedostavali prispevek na bydleni a tim bydleli prakticky zadarmo vcetne energii. A bez prace. Nesla bych do toho.
Oba byty jsou úplně oddělené.
Těmi problémy mě spousta známých straší, ale já prostě mám v sobě pořád zakódované, že by si lidi měli pomáhat.
Tou občasnou pomocí jsme myslela třeba vyvezení popelnic 1× za měsíc a úklid společné chodby (větší část teda jen „jejich“…
@Anonymní píše:
Za občasnou pomoc s údržbou domu a zahrady s tím, že by si mohli šetřit - mám pocit, že tato podmínka není ok…
Souhlasím
Co je komu do toho, jestli šetří a nebo ne. To bude majiteli předládat účet a ten bude posuzovat, jestli šetří dost? A zahrada? To může být pár kytek v koutě a nebo skleníky široko daleko a k tomu kdo posoudí, jestli je údržba dost? A samoživitelka bude udržovat dům? Ty podmínky podnájmu jsou zvláštní.
@TinaMB Mate poblíž azylak? Treba by vam pomohli vybrat vhodnou a spolehlivou matku v nouzi
Já bych si vzala max. maminku s dítětem. Nenechala bych jí ale napsat do domu trvalé bydliště a smlouvou u právníka bych si všechno pořádně ošetřila. Hlavně to, že pokud budou problémy, tak se do nějaké lhůty musí vystěhovat.
@TinaMB píše:
Oba byty jsou úplně oddělené.
Těmi problémy mě spousta známých straší, ale já prostě mám v sobě pořád zakódované, že by si lidi měli pomáhat.
Tou občasnou pomocí jsme myslela třeba vyvezení popelnic 1× za měsíc a úklid společné chodby (větší část teda jen „jejich“…
Musíš mít pořádnou, přesně specifikovanou smlouvu. Pak by to mohlo klapnout.