Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Normální mi to nepřijde. Možná to dělá kvůli tomu, že vy bydlíte spolu a bojí se, že by o taťku přišla, nic jiného mě nenapadá, proč by se tak chovala. A partner jí nevysvětlil, že se tak chovat nemá? V 10 letech by to měla pochopit.
Pocházím z rodiny, kde jsme si lásku vždy vyznavali, takze mi na tom nic divného nepřijde. Dokud jsem u tatky bydlela, vždy jsem se s ním loučila pusou. Dodnes mu říkám, že ho mám ráda. Stejně tak mamince. A děti se snažím učit to samé, „miluji tě“ si říkáme denně, objimame se, mazlime. Jsou ještě malicci (2 a 5 let), ale věřím, že to zachováme dlouho.
No jestli ti tohle přijde jako „randění“ tak máš podle mě spíš vnitřní problém ty… Může to být dáno tvou studenou výchovou a také nepochopením toho jak se dítě může cítit po rozvodu či rozchodu rodičů. Je s otcem jednou za 14 dní na vikend, chybí ji a má ho ráda. Má v sobě zřejmě pocit mu dokazovat, že ona jej bude mít stále ráda i když už s jeho mámou není. Měj pochopení a buď empatická nebo si najdi bezdětného… Dobrý vztah s otcem je základem pro zdravé vztahy v budoucnosti.
@Anonymní píše:
Ahoj dámy a pánové![]()
s partnerem jsme se před půl rokem sestěhovali a od té doby k nám na dva víkendy v měsíci jezdí jeho dcera z předchozího vztahu (10 let). Dcera se chová slušně, zatím nedošlo mezi námi k žádným sporům, ale přiznám se, že si zatím na situaci zvykám a necítím se úplně komfortně.
Dcera na partnerovi velmi visí, ať doslova, že se po něm prostě věší a neustále ho pusinkuje, tak mu také pořád vyznává lásku. Posílá mu např. dopisy „10 důvodů, proč tě tak moc miluji můj tatínku“ nebo mu posílá zamilované rýmované básničky s texty „Navždy tě budu milovat a nikdy tě neopustím“ atd. Když ji vrací k mamince, tak u toho strašně pláče, že chce být s ním. Nebo předání proběhne v klidu a ona pak třeba v deset večer začne vyvolávat a pláče, že se jí strašně stýská a chce být s ním.
Chtěla bych se zeptat, jestli toto je běžné a dělají to také vaše bonusové dcery, že mají s tatínkem vztah, který mi připomíná spíš zamilované „randění“? Já mám z domova studený odchov, měla jsem velmi přísného tátu a se sestrou jsme vždycky visely na mamce, která teda nebyla moc mazlící typ, takže jsem z tohohle dost překvapená a nikdy jsem toto nezažila.
Děkuji…
Je to hezké, ale podle mě to přehání. Buď to dělá schválně a nebo to opravdu takhle cítí a v tom případě potřebuje odbornou pomoc. Taková lehká hysterie. Kdyby byla menší, tak bych jí to i věřila. V deseti letech už ne. Ale matka může být třeba hrozná žena a matka a tak se dítě upíná k otci. To by taky mohlo být. Není to možné?
@Uslava To si nemyslím. Její maminka je relativně v pohodě, holčička chodí čistá, najezená, chodí do kroužků, jezdí na tábory atd. Ale teda taky asi vyžaduje nějaký řád a chování, to partner je velmi benevolentní ve výchově mi přijde ![]()
Mě to zas tak zvláštní nepřijde. Má tátu ráda, vidí ho 4 dny v měsíci, takže jí určitě chybí a najednou se objeví další žena, která může ještě víc ohrozit ten vztah.
Možná je to tvým dětstvím, že ti to přijde zvláštní. Sama píšeš, že jste na mámě viseli a bylo vám líto, že vám tu lásku nedávala ve stejné míře zpět. No a tak si asi teď připadá ta holčička. Musíš se na to dívat pohledem dítěte a ne dospělého.
Urcite by sis mela najit bezdetneho anebo z ledoveho odchovu stejne jako jsi ty.
Proste na tu dceru prachobycejne zarlis a zavidis ji, ze s nim nikdy nebudes mit takovy vztah jako ma on ![]()
Myslím, že na tebe žárlí, proto tolik projevu lásky k tatinkovi. Ujišťuje se, že ji má pořád stejně rád..
Nemyslím si, že je to úplně normální. Kdy se ty rodiče rozvedli? Jestli nedohání ten tzv. Elektřin komplex, akorát s tebou. Takové vyznávání lásky patří někomu, do koho je zamilovaná, ale přece ne rodičům
. Jinak je v období, kdy je kontakt dcery s otcem naprosto zásadním.
Myslím, že se před tebou trochu předvádí. Kdybys na ty dva víkendy šla třeba nakupovat nebo do fitka a ona tam byla s tatínkem sama, asi po něm nepoleze. Kde není obecenstvo, nemá cenu dělat představení.
@Chytrak píše:
Urcite by sis mela najit bezdetneho anebo z ledoveho odchovu stejne jako jsi ty.Proste na tu dceru prachobycejne zarlis a zavidis ji, ze s nim nikdy nebudes mit takovy vztah jako ma on
No tak to je snad naprosto v pořádku, že ten vztah bude jiný. Jak může někdo srovnávat vztah mezi partnery se vztahem rodiče a dítěte,.mi je záhadou. To jsou dva naprosto odlišné vztahy, v každém z nich člověk vystupuje v jiné roli. Nechtěla bych mít s manželem vztah, jako má on se svojí mámou
. Nebo mít stejný vztah jako má on s naší dcerou. Pro dceru je táta, pro mě partner. Pro mě táta není. Ani pro zakladatelku to nebude nikdy táta, ale to ona určitě nečeká. Pochybuju, že si přeje, aby měla s partnerem stejný vztah, jako kdyby to byl její otec
.
My si taky říkáme, že se máme rádi. I se synem. Má teď jen 6 let, tak ho to možná časem přejde. Ale normálně je schopen z ničeho nic a před lidmi říct nahlas: „Tati mám tě rád“
A já mu to řeknu taky. A pověsit se na mě chtějí oba. Tedy 11 letá holka. A to nemusíme být odloučení.
Naopak bych řekl, že jestli si myslíš, že to může být muž s nímž chceš děti, tak máš doma poklad a nemusíme za pár let číst „Jsem na vše sama, muž se nestará…“
Ahoj dámy a pánové
s partnerem jsme se před půl rokem sestěhovali a od té doby k nám na dva víkendy v měsíci jezdí jeho dcera z předchozího vztahu (10 let). Dcera se chová slušně, zatím nedošlo mezi námi k žádným sporům, ale přiznám se, že si zatím na situaci zvykám a necítím se úplně komfortně.
Dcera na partnerovi velmi visí, ať doslova, že se po něm prostě věší a neustále ho pusinkuje, tak mu také pořád vyznává lásku. Posílá mu např. dopisy „10 důvodů, proč tě tak moc miluji můj tatínku“ nebo mu posílá zamilované rýmované básničky s texty „Navždy tě budu milovat a nikdy tě neopustím“ atd. Když ji vrací k mamince, tak u toho strašně pláče, že chce být s ním. Nebo předání proběhne v klidu a ona pak třeba v deset večer začne vyvolávat a pláče, že se jí strašně stýská a chce být s ním.
Chtěla bych se zeptat, jestli toto je běžné a dělají to také vaše bonusové dcery, že mají s tatínkem vztah, který mi připomíná spíš zamilované „randění“? Já mám z domova studený odchov, měla jsem velmi přísného tátu a se sestrou jsme vždycky visely na mamce, která teda nebyla moc mazlící typ, takže jsem z tohohle dost překvapená a nikdy jsem toto nezažila.
Děkuji…